Καζάνι που βράζει το Μενίδι: Πόλεμος κατοίκων - Ρομά. Έβαλαν φωτιά σε σπίτι Ρομά

Κινδυνεύουμε - Είμαστε απροστάτευτοι, φωνάζουν οι κάτοικοι που θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

Καθημερινό φαινόμενο οι αδέσποτες σφαίρες, λένε και δείχνουν τους κάλυκες από σφαίρες που πέφτουν στις αυλές τους

Κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε σπίτια, οι Ρομά απάντησαν με πυροβολισμούς

Ένα μυστικό που μετατράπηκε σε «ποτάμι» οργής εξαιτίας τις αδιαφορίας του κράτους ως προς τους κατοίκους της Δυτικής περιοχής.

Αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα στο Μενίδι μυρίζει μπαρούτι και ένας «πόλεμος» μεταξύ των κατοίκων του Μενιδίου και των Ρομά έχει ξεκινήσει μετά το θάνατο του μικρού μαθητή.

Καθημερινά οι άνθρωποι στο Μενίδι ζουν έναν εφιάλτη με τις αδέσποτες σφαίρες να σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. 

«Οι πυροβολισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο για εμάς εδώ. Μπορείς να δεις από Καλάσνικοφ κι ό,τι μπορείς να φανταστείς... Κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα. Είμαστε απροστάτευτοι. Καθόταν η γυναίκα μου στη βεράντα του σπιτιού μας και αδέσποτη σφαίρα την πέτυχε στο χέρι. Αυτοί οι κάλυκες που κρατάω τώρα στα χέρια μου, είχαν πέσει δίπλα στα πόδια μου, όταν καθόμουν στη βεράντα του σπιτιού μου. Δυστυχώς η αστυνομία αρνείται να επιληφθεί τη κατάσταση. Τους καλύπτουν οι αστυνομικοί τους Ρομά. Οι διοικητές τους, τους απαγορεύουν να μπαίνουν στα γκέτο των γύφτων» λέει στο protothema.gr αγανακτισμένος κάτοικος του Μενιδίου κρατώντας τους κάλυκες στα χέρια του. 

ΈΝτονη και η αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον τους, όταν πλέον θα έχει καταλαγιάσει η υπόθεση του άδικου θανάτου του μικρού Μάριου.

«Η αδερφή μου μένει εδώ μαζί με τα παιδάκια της και κάθε φορά που βγαίνουν έξω βλέπουν τα πρεζόνια να παίρνουν ναρκωτικά και να τρυπιούνται έξω από την αυλή της. Συχνά ακούμε πυροβολισμούς γιατί αυτοί κάθε δεύτερη μέρα κάνουν γλέντι και πυροβολούν. Αυτοί είναι όλοι με όπλα και ναρκωτικά» λέει μια αγανακτισμένη κάτοικος του Μενιδίου
«Λυπάμαι που είμαι από το Μενίδι γιατί η κατάσταση εδώ είναι άθλια. Το σπίτι μου είναι απέναντι από το σχολείο του Μάριου και εκείνο το απόγευμα είδα το ασθενοφόρο που ήρθε να πάρει το παιδάκι. Την επόμενη μέρα που έμαθα ότι πέθανε από αδέσποτη σφαίρα των Ρομά εξοργίστηκα πάρα πολύ. Δυστυχώς υπάρχουν σφαίρες και ναρκωτικά παντού. Μπαίνω στο λεωφορείο για να πάω στη δουλειά μου και μαζί μου μπαίνουν και τα πρεζόνια. Τις προάλλες μαχαίρωσαν μια κοπέλα μπροστά μου, επειδή αντιστάθηκε την ώρα που πήγαν να την ληστέψουν» λέει μια άλλη κάτοικος Μενιδίου

Παραλίγο θύμα αδέσποτης σφαίρας πεντάχρονο κορίτσι

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Μάριου ένα ακόμη περιστατικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι χτυπήθηκε στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα την ώρα του διαλείμματος. Ο τραυματισμός της 5χρονης δεν είχε την τραγική κατάληξη που είχε ο τραυματισμός του Μάριου. Η μητέρα της, κυρία Τάταρη, μιλά για εκείνη την ημέρα που βρήκε την κόρη της ξαπλωμένη στην αυλή του σχολείου γεμάτη αίματα. 

«Η κόρη μου είχε βγει για διάλειμμα στην αυλή του σχολείου. Ξαφνικά το παιδί μου πέφτει κάτω και γεμίζει αίματα. Ήμουν στη δουλειά όταν με πήραν τηλέφωνο από το σχολείο και έτρεξα αμέσως να δω τι συμβαίνει. Τη βρήκα ξαπλωμένη, με αίματα σε λιπόθυμη κατάσταση. Το δικό μου το παιδί ευτυχώς δεν είχε την τραγική κατάληξη του Μάριου αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι σφαίρες πέφτουν βροχή εδώ στο Μενίδι. Φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας» λέει η κυρία Τάταρη. 

Όταν η κόρη της τραυματίστηκε στο κεφάλι, η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα αλλά ο δράστης δεν εντοπίστηκε ποτέ.

«Η κατάσταση εδώ στο Μενίδι είναι τραγική. Οι ναρκομανείς κυκλοφορούν σαν ζόμπι στο δρόμο κι εμείς δεν ξέρουμε πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά μας»
συμπληρώνει η κυρία Τάταρη.

Μενιδιάτες εναντίον Ρομά


Για ώρες το απόγευμα της Κυριακής επικρατούσε ένταση στην περιοχή με κατοίκους να προσπαθούν να προσεγγίσουν τον καταυλισμό των Ρομά αλλά και το σπίτι του 23χρονου Ρομά που έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος για τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου.

Μπροστά στο φόβο να υπάρξουν νέα επεισόδια όπως αυτά του Σαββάτου όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ στο σπίτι του 23χρονου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν σε διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον καταυλισμό. 


Αυτό που προβλημάτισε τους αστυνομικούς ήταν η πληροφορία ότι αυτή τη φορά οι Ρομά ήταν οπλισμένοι και αποφασισμένοι να απαντήσουν στην περίπτωση κατά την οποία οι διαδηλωτές πλησίαζαν το σπίτι του 23χρονου.

Ωστόσο ορισμένοι από τους διαδηλωτές που βγήκαν από το κύριο σώμα της διαδήλωσης κατάφεραν να φτάσουν στον καταυλισμό και να βάλουν φωτιά σε σπίτια. Στη συνέχεια, μάλιστα, κάτοικοι δεν επέτρεπαν σε οχήματα της πυροσβεστικής να επέμβουν με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ με χρήση χημικών.

Ζημιές σε δύο σπίτια, στον οικισμό Αυλίζα στο Μενίδι, πιθανόν από βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με την Αστυνομία, προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα, ταυτόχρονα με την ειρηνική πορεία κατοίκων της περιοχής, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή, την Πέμπτη το βράδυ, από αδέσποτη σφαίρα στο 6ο δημοτικό σχολείο Αχαρνών.

Η πορεία των κατοίκων κατέληξε στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών και για λίγη ώρα έγινε συμβολική κατάληψη στον προαστιακό σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κίνηση των συρμών, αλλά αποκαταστάθηκε σύντομα.

Η πορεία επέστρεψε και διαλύθηκε στην πλατεία Καράβου.

Ωστόσο, έξω από τον οικισμό της Αυλίζας είχε ήδη αρχίσει ένταση, καθώς περίπου 200 άτομα, εκ των οποίων κάποια που είχαν αποκοπεί από την πορεία και ενώθηκαν με ομάδα που είχε βγει από το γήπεδο του Αχαρναϊκού, επιχείρησαν να εισβάλουν στον οικισμό.


Ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, που απώθησαν τους ταραξίες, αλλά αυτοί πρόλαβαν και έβαλαν φωτιές σε δύο κάδους απορριμμάτων αρχικά και στη συνέχεια σε δύο σπίτια, στην οδό Μπόσδα 65 και στη συμβολή των οδών Μπόσδα και Αρτέμιδος.

Στο πρώτο σπίτι κάηκε μία πέργκολα στην είσοδο, ενώ στο δεύτερο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο ισόγειο.

Οι φωτιές σβήστηκαν από την Πυροσβεστική, η οποία κατάφερε να φτάσει στις εστίες με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Χαλκίδα, όταν αυτό περνούσε από το Μενίδι, λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ, χωρίς να προξενήσουν ζημιές.

Το τρένο σταμάτησε προς στιγμήν αλλά συνέχισε μετά από λίγο για τον προορισμό του.

Μέχρι στιγμής, από τους αστυνομικούς έχουν γίνει πέντε προσαγωγές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οι προσαχθέντες, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Αυτή την ώρα επικρατεί σχετική ηρεμία στην περιοχή, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς στην είσοδο του οικισμού παραμένουν ακόμα περίπου 150 άτομα, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 Ρομά. Ανάμεσά τους είναι παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν ενδεχόμενη συμπλοκή.

Στο σημείο όμως υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες ανέκοψαν την πορεία τους. Αυτοί προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό φραγμό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις και ένταση.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ τελικά απώθησαν τα άτομα, τα οποία δεν κατάφεραν να περάσουν προς τον οικισμό.


Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που έδωσε σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό, στην οποία, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση «σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να αυτοδικούν και να υποκαταστήσουν τους κρατικούς θεσμούς και την Αστυνομία» και τόνισε:


«Σ' αυτούς οι οποίοι φόρεσαν τις κουκούλες χθες και προσπάθησαν να το παίξουν υπερασπιστές της περιοχής, να ξέρουν καλά και αυτοί, και αυτοί που τους καθοδηγούν ή τους προέτρεψαν ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι».

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι επιτιθέμενοι ήταν κάποιοι που αποκόπηκαν από την ειρηνική πορεία περίπου 700 κατοίκων της περιοχής, ενώθηκαν με ομάδα ατόμων που είχαν βγει από το γήπεδο του Αχαρναϊκού και κινήθηκαν προς τα σπίτια των Ρομά.

Τους αναχαίτισαν όμως τα ΜΑΤ, αλλά τα άτομα πέταξαν προς τα σπίτια πέτρες και βόμβες μολότοφ, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν και τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

Ωστόσο παραμένουν λίγα άτομα ακόμα έξω από τον οικισμό, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, ενώ η πορεία των κατοίκων επέστρεψε στην πλατεία Καράβου, απ' όπου είχε ξεκινήσει και διαλύθηκε ήρεμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα