Ληστεία στη Γεωπονική:Βρέθηκε ατζέντα με διευθύνσεις και ονόματα

Μία… ατζέντα με ιδιόχειρες σημειώσεις και σχεδιαγράμματα που βρέθηκε στο σπίτι του 25χρονου ληστή της χρηματαποστολής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Σε αυτή, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περιλαμβάνονται κάποια ονοματεπώνυμα, άλλα «κομμένα», ενδεχομένως κωδικοποιημένα, όπως επίσης τηλεφωνικοί αριθμοί και διευθύνσεις κατοικιών. Γι αυτά τα ευρήματα τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, που προς το παρόν χειρίζονται την υπόθεση, ενημέρωσαν και διαβίβασαν σε αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να τα ερευνήσουν περαιτέρω. Στο μεταξύ, έχουν ζητηθεί από την πρυτανεία του πανεπιστημίου οι κατάλογοι των φοιτητών που φοιτούν στην σχολή, προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ο ασύλληπτος συνεργός να σχετίζεται με το πανεπιστήμιο, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων για πιθανή πληροφόρηση των δραστών σχετικά με τη διενέργεια χρηματαποστολών για τον ανεφοδιασμό του ΑΤΜ.

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί εξετάζουν και τρεις περιπτώσεις ληστειών χρηματαποστολών κατά τον ανεφοδιασμό ΑΤΜ, που έγιναν το 2015 και 2016, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με συνολική λεία περίπου 150.000 ευρώ. Δεν αποκλείουν οι υποθέσεις να συνδέονται, ενώ τότε έκαναν λόγο για δράστες που προέρχονταν από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στο σπίτι του 25χρονου βρέθηκε και ένα δελτίο ταυτότητας με τα δικά του στοιχεία για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή το 2010. Παράλληλα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι για το σκούτερ μάρκας Aprillia είχε δηλωθεί κλοπή στις 24 Απριλίου 2017 στο Τμήμα Ασφαλείας Πετραλώνων, και ερευνούν το ενδεχόμενο η περιοχή να σχετίζεται με τον ασύλληπτο δράστη.

Εντυπωσιακά και ύποπτα  είναι τα αντικείμενα που είχε ο 25χρονος στο σακίδιο πλάτης κατά την σύλληψη του, τα οποία ενδεχομένως ξεπερνούν την ποινική διάσταση. Πέρα από το πιστόλι μάρκας Zastava και την άδεια κασετίνα, καθώς οι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν προβεί σε εικονική τροφοδοσία για λόγους ασφαλείας, ο 25χρονος είχε ένα μπουκάλι νερού που περιείχε… χλωρίνη, πιθανόν για το «σβήσιμο» αποτυπωμάτων όπως εικάζουν αξιωματικοί  της αστυνομίας. Ένα ακόμη ενδιαφέρον αντικείμενο που είχε στην κατοχή του, είναι ένα παλιό κινητό τηλέφωνο, στο οποίο γίνεται ανάσυρση δεδομένων και έχει ζητηθεί άρση απορρήτου των επικοινωνιών, προκειμένου οι αστυνομικοί να λάβουν όλα τα στοιχεία κλήσεων, μηνυμάτων και περιήγησης στο διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα παρά την μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση μετά τη ληστεία για τον εντοπισμό του δεύτερου δράστη και αναζήτηση πιθανόν ευρημάτων που άφησε πίσω του, οι αστυνομικοί δεν βρήκαν τίποτα, ωστόσο μία καθαρίστρια της σχολής ανέδειξε την ελλειμματική έρευνα. Μέσα σε καλάθι απορριμμάτων τουαλέτας στο απέναντι κτίριο από αυτό που έγινε η ληστεία, βρήκε ένα πιστόλι μάρκας, επίσης, Zastava και ειδοποιήθηκε η αστυνομία για να προβεί σε σοβαρότερο έλεγχο.

Εκτός από το πιστόλι, βρέθηκε ένα ακόμη παλιό κινητό τηλέφωνο με βγαλμένη την μπαταρία, μια βαριοπούλα (για το σπάσιμο κασετίνας χρημάτων), ένα καπέλο, ένα κατσαβίδι, μία μπλούζα, μία γεμιστήρα και σφαίρες. Όπως όλα δείχνουν ο δεύτερος ληστής κρύφτηκε αρχικά μέσα στο κτίριο της Σχολής, πέταξε ενοχοποιητικά στοιχεία, άλλαξε… μπλούζα και παρά την κινητοποίηση της αστυνομίας κατάφερε να διαφύγει ως «φοιτητής» μέσα από την έκταση των 300 στρεμμάτων του πανεπιστημίου.

Το γενετικό υλικό και τα αποτυπώματά του 25χρονου προωθήθηκαν άμεσα στο εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συγκριθούν με «ορφανά» γενετικά ευρήματα από τις εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων επτά μηνών αλλά και με άλλα αταυτοποίητα σε παλαιότερες οικίες της οργάνωσης. Παράλληλα, τα δύο πιστόλια μάρκας ZASTAVA μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στα βαλλιστικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε έκνομες ενέργειες.

Οι αστυνομικοί ερευνούν τρεις περιπτώσεις ληστειών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η τελευταία είχε σημειωθεί στις 21 Ιουνίου 2016, όταν δύο άτομα με την απειλή όπλων είχαν αρπάξει το «άδειο» βαλιτσάκι του υπαλλήλου μια εικονικής χρηματαποστολής. Με μία βαριοπούλα είχαν παραβιάσει το κενό κουτί και το άφησαν στην έξοδο του πανεπιστημίου. Στις 13 Απριλίου 2016 με τον ίδιο τρόπο είχαν αρπάξει το κουτί που περιείχε περίπου 12.000 ευρώ αλλά είχε ενεργοποιηθεί η «χρωμοπαγίδα». Τον Νοέμβριο του 2015 ήταν η πρώτη εμφάνιση και επιτυχημένα καθώς οι δύο ένοπλοι είχαν καταφέρει να πάρουν 100.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ποινική δίωξη για τα αδικήματα της διακεκριμένης ληστείας κατά συναυτουργία, της κλοπής κατά συναυτουργία, της παράνομης οπλοφορίας και της απείθειας ασκήθηκε σε βάρος του 25χρόνου ο οποίος συνελήφθη για την ληστεία χρηματαποστολής στη γεωπονική σχολή της Αθήνας. Ο νεαρός παραπέμφθηκε ενώπιον ανακριτή ενώ φίλοι του που βρέθηκαν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στον κατηγορούμενο φώναξαν συνθήματα. Κάποιοι έξ αυτών  κατάφεραν να μπουν στο κτίριο 9 όπου βρίσκονται τα γραφεία των ανακριτών, αλλά απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά η υπόθεση αντιμετωπίζεται ποινικά, ως μία αποτυχημένη ληστεία χρηματαποστολής, το ενδιαφέρον στελεχών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου είναι έκδηλο, ενημερώνονται για την εξέλιξή της και προβαίνουν σε παράλληλη έρευνα. Τα ίδια στελέχη προβαίνουν στην προωθημένη εκτίμηση πως ενδεχομένως πρόκειται για ενέργεια μελών της νέας γενιάς της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ή τροφοδότες του… επαναστατικού ταμείου της εγχώριας νεοτρομοκρατίας.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα