Θρήνος στην κηδεία του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του

Η Καρδίτσα αποχαιρέτησε τον 50χρονο συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου που σκοτώθηκε στην μοιραία πτώση του ελικοπτέρου Χιούι στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Πλήθος κόσμου και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στην κηδεία του στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας...

Η τελευταία πράξη του δράματος, παίχτηκε το πρωί της Παρασκευής στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας που σύσσωμο αποχαιρέτησε ένα δικό του παιδί, τον 50χρονο συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου που σκοτώθηκε στην μοιραία πτώση του ελικοπτέρου Χιούι στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Ο Θωμάς Αδάμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας (με καταγωγή από το Αρτεσιανό), είναι πατέρας τριών παιδιών, της Αναστασίας, του Βασίλη και του Μπέργκ (δύο σπουδάζουν και ένα στο Λύκειο). Ο 50χρονος επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο από τη Λάρισα όπου υπηρετούσε ως Διευθυντής σε νευραλγικό πόστο στην 1η Στρατιά. Ο Θωμάς Αδάμος διέμενε στην Καρδίτσα και καθημερινά πήγαινε για δουλειά στη Λάρισα. Η σύζυγό του, Ολλανδικής καταγωγής, Αδάμου - Kraaijenbrink Klaasje J.J. Είναι παιδίατρος – νεαγνολόγος και έχει ιατρείο στην Καρδίτσα.

Ντυμένη στα μαύρα είναι η τραγική φιγούρα στην κηδεία με τα δάκρυα να έχουν πλημμυρίσει τα μάτια της...

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμόθεος.

Το παρόν στην κηδεία έδωσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας με επικεφαλής τον Υπουργός Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον Υφυπουργό Δημήτρη Βίτσα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στην τελετή, πέραν των δύο υπουργών που προαναφέραμε παρευρέθηκαν, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειος Κόκκαλης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Σιωροπούλου-Κατσιαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, εκατοντάδες στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και πολύς κόσμος...

Οι επικήδειοι

Εκ μέρους του στρατεύματος, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του εκλιπόντος, ενώ στη συνέχεια τον επικήδειο εκφώνησε ο εκπρόσωπος των συμμαθητών του Θωμά,

συνταγματάρχης Καλεντερίδης.

Ο επικήδειος

κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ, Στρατηγέ, κυρίες και κύριοι

Στην Αρχαία Αθήνα, με τις πρώτες απώλειες του Πελ/σιακού Πολέμου, ορίστηκε να εκφωνήσει επαινετικό λόγο για τους νεκρούς, ο Περικλής ο γιος του Ξανθίππου, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε:

«Θα αρχίσω από τους προγόνους πρώτα- γιατί είναι δίκαιο και ταιριαστό συνάμα, σε περίπτωση όπως η σημερινή, να τους δίνεται η τιμή αυτής της μνημόνευσης. Γιατί κατοικώντας σε αυτή τη χώρα αυτοί οι ίδιοι πάντα, καθώς η μια γενιά διαδεχόταν την άλλη, χάρη στην ανδρεία τους την παρέδωσαν ελεύθερη ως σήμερα. Και εκείνοι λοιπόν είναι άξιοι επαίνου και ακόμα περισσότερο οι πατέρες μας· γιατί αυτοί, κοντά σε εκείνα που κληρονόμησαν, απέκτησαν την εξουσία που έχουμε, με πολύ μόχθο, και την κληροδότησαν σε εμάς τους τωρινούς και ετοιμάσαμε την πόλη να έχει απόλυτη αυτάρκεια σε όλα, και για πόλεμο και για ειρήνη.

«Γιατί των επιφανών ανδρών τάφος είναι όλη η γη και δεν το δηλώνει μόνο η επιγραφή μιας στήλης στη γενέτειρα τους, αλλά και ζει μέσα στην φυχη του καθενός άγραφη η θύμηση, όχι τόσο των ανδραγαθημάτων τους, όσο του φρονήματος τους. Αυτούς τώρα εσείς αφού μιμηθείτε και θεωρήσετε ότι ευτυχία είναι η ελευθερία και ότι ελευθερία είναι η γενναιοψυχία, ας μη δειλιάζετε στους κινδύνους του πολέμου.»

Έτσι και ο Θωμάς ζει μέσα στην ψυχή μας, μέσα στο μυαλό μας.

Τιμιότητα, ήθος, εργατικότητα. Αυτός είναι ο Θωμάς Αδάμος. Είναι αυτά τα συσταστικά, είναι οι αρετές που χρειάζεται η Ελλάδα, η κοινωνία μας και ο Στρατός μας.

Ο Περικλής συνεχίζει" αθλα γάρ οΐς κείται αρετής μέγιστα, τοις δέ και άνδρες άριστοι πολιτεύουσιν.". Γιατί όπου τά βραβεία της αρετής είναι τα πιο μεγάλα, έκεΐ συγκαταλέγονται μεταξύ των πολιτών και οι πιο ενάρετοι άνδρες.

Όταν η αρετή, η τιμιότης και η προσφορά, βραβεύονται, μόνον τότε, οι ενάρετοι άνδρες σαν τον Θωμά Αδάμο, θα μας καθοδηγούν.

Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που μας αφήνει η απώλεια του, είναι τεράστιο.

Αγαπητέ μας συμμαθητή, μας λείπει το άδολο χαμόγελα σου, οι αρετές σου. Δεν έχω άλλα λόγια.

Σήμερα, με την εξόδιο ακολουθία, αγαπητέ μας Θωμά, θα συναντήσεις και άλλους συμμαθητές μας, τον Κουτσαντώνη το Βλάσση, το Δαμαλά το Χρήστο, το Ζωγράφο το Νίκο, τον Αναστασίου το Δημήτρη, το Βενιάδη το Χρήστο και τον Κόκκινο τον Ανδρέα.

Αγαπητέ συμμαθητή μας, Θωμά, όλοι μηδενός εξαιρουμένου κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι πάντοτε υπάρχει ένα αύριο σε αυτή τη ζωή.

Καμιά φορά όμως, το αύριο δεν έρχεται και μπορεί να μετανιώσουμε για όσα δεν έχουμε πει και δεν έχουμε κάνει στη ζωή μας.

Κάποτε, όλοι μαζί θα τα πούμε και πάλι, όταν θα το κρίνει ο Θεός, σήμερα όμως, είναι η δικιά σου μέρα, το δικό σου ταξίδι.

Σήμερα οι ουρανοί είναι ορθάνοικτοι για να υποδεχθούν εσένα και το άδολο χαμόγελο σου.

Καλέ μας συμμαθητή, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Η ταφή...

Συγκλονιστικές ήταν η στιγμές στο κοιμητήριο του χωριού, όπου επιλέχθηκε ο συνταγματάρχης να ταφεί δίπλα στο τάφο του ήρωα της Κύπρου Στέφανου Γιαννάκου.

Η μπάντα παιάνιζε τον Εθνικό ύμνο, το άγημα απέδιδε τιμές και άντρες του στρατού πυροβολούσαν τιμητικά στον αέρα.

Στρατιωτικοί, δίπλωσαν την Ελληνική Σημαία και μαζί με το πηλήκιο, τα παράσημα και το ξίφος του αξιωματικού τα παρέδωσαν στην οικογένεια.

Η γη της Καρδίτσας, άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για να δεχθεί το γελαστό παιδί που θα μας μείνει πάντα αξέχαστο...

Λόγια παρηγοριάς για τους συγγενείς του αδικοχαμένου συνταγματάρχη δεν υπάρχουν...

Δεκάδες στεφάνια στη μνήμη του συνταγματάρχη Αδάμου είχαν καταφθάσει από νωρίς στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ανάμεσα στα οποία και ένα του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Ρεθυμνιώτη υποστράτηγο

Στον τόπο που αγάπησε και γεννήθηκε θα ταφεί ο Κρητικός υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

Σήμερα το "τελευταίο αντίο" θα απευθύνει η Κρήτη στο Ρεθυμνιώτη υποστράτηγο με καταγωγή από την Αρχαία Ελεύθερνα, Ιωάννη Τζανιδάκη, που έχασε την ζωή του μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς κατά την συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου την περασμένη Κρήτη.

Βαρύ το πένθος στην Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, που πριν λίγες εβδομάδες καμάρωνε τον υποστράτηγο της που ήταν πλέον υποδιοιηκτής της 1ης Στρατιάς.

Να σημειωθεί ότι,ένα 48ωρο πριν τον θάνατο του …παρήγγειλε στην σύζυγό του να ταφεί στην Ελεύθερνα, σύμπτωση ή διαίσθηση κανείς δεν θα μάθει

Η κηδεία του θα γίνει στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ελεύθερνα.

alithianews.gr, flashnews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα