Τραγωδία με τη συντριβή ελικοπτέρου του Στρατού. Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Τραγωδία για την Αεροπορία Στρατού ... Τέσσερις νεκροί και μια τραυματισμένη Αρχιλοχίας είναι ο απολογισμός της πτώσης του ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ της Αεροπορίας Στρατού, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Το μοιραίο ελικόπτερο απογειώθηκε από την βάση στο Στεφανοβίκειο στις 07:25 και δεν έμελλε ποτέ να προσγειωθεί.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

«Στις 07:38 διαπιστώθηκε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο, ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ και όταν στις 08:50 διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε στον προγραμματισμένο τόπο άφιξης του σήμανε συναγερμός», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ.

«Στις 09:03 απογειώθηκαν δύο F16 για να κινηθούν στην περιοχή, καθώς και ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και Super Puma. Στις 10:00 δόθηκε πληροφορία από την ΕΛΑΣ ότι το ελικόπτερο έπεσε 3-4 χιλιόμετρα μακριά από το Σαραντάπορο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, συνεργείο της ΔΕΗ που ήταν στην περιοχή ανέφερε ότι εντόπισε ίχνη του ελικοπτέρου», σημειώθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση του ΥΕΘΑ για την τραγωδία στο Σαραντάπορο

Ακολούθως αναφέρθηκε ότι «στις 11:03 υπήρξε η αναφορά ότι ήταν εν ζωή η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο και ότι είχαν χάσει την ζωή τους οι τέσσερις άνδρες που επίσης επέβαιναν σε αυτό».

Στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου επικρατούσαν την ώρα της τραγωδίας «αυξημένες τοπικές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα, ενώ φυσούσαν άνεμοι νοτιοανατολικοί, ασθενείς, με ριπές».

Επί τόπου βρίσκεται κλιμάκιο διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση του ελικοπτέρου, το ΥΕΘΑ επεσήμανε ότι «το ελικόπτερο ήταν συντηρημένα και είχε υπόλοιπο ωρών πτήσεως. Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Αυτό είναι το στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι που κατέπεσε στην Ελασσόνα

Μετά από σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, οι τέσσερις σοροί μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία – νεκροτομή. Η μεταφορά γίνεται με στρατιωτικά ελικόπτερα.

Στο σημείο του δυστυχήματος μεταβαίνει ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ με εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Άγνωστα παραμένουν για την ώρα τα αίτια που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία που βυθίζει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιτροπή διερεύνησης βρίσκεται ήδη στο σημείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα.

Η διασωθήσα Βασιλική Πλεξίδα

Βασιλική Πλεξίδα: Η μόνη που βγήκε ζωντανή από την συντριβή του ελικοπτέρου

Στη φωτογραφέια ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

Ιωάννης Τζανιδάκης: Ο υποστράτηγος που σκοτώθηκε από την πτώση του ελικοπτέρου

Ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου

Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής

Θρήνος για τον υπολοχαγό Κώστα Χατζή

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και είχε προορισμό της Κοζάνη. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για πτήση, αλλά δεν ήταν και εξαιρετικά καλές, όπως αναφέρει το militaire.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πιθανόν το ελικόπτερο “χτύπησε” σε ηλεκτρικά καλώδια και συνετρίβη. Τα δύο μέλη του πληρώματος και δύο από τους τρεις επιβαίνοντες σκοτώθηκαν,βαρειά τραυματισμένη είναι η Αρχιλοχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozanlife στο σημείο που κατέπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο, υπάρχουν πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ, ενώ παραμένει άγνωστο αν το ελικόπτερο συγκρούστηκε στα καλώδια ή αν κατά την πτώση του τα παρέσυρε. Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.

Το χρονικό της πτώσης

Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας και πλεόν βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των επίγειων μέσων να φτάσουν στο σημείο.

Στο ελικόπτερο που, σύμφωνα με το ant1news.gr, εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από την Λάρισα προς την Καστοριά, επιβαίνουν πέντε άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους πέντε επιβαίνοντες οι δυο ήταν ανώτατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και οι άλλοι τρεις μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Πρόκειται για ελικόπτερο τύπου Χιούι  UH-1H (Huey). Με βάση πληροφορίες του Kozan.gr, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το ελικόπτερο φέρεται πως έπεσε σε περιοχή του Σαραντάπορου.

Τα ίχνη του ελικοπτέρου χάθηκαν από τα ραντάρ στην περιοχή της Κοζάνης και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση.

Super Puma, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, συμμετέχουν στην τεράστια επιχείρηση ανεύρεσης του ελικοπτέρου, οι οποίες εστιάζονται στην περιοχή Σαρανταπόρο, της Κοζάνης.

Αστυνομία και πυροσβεστική προσπαθούν αυτήν την ώρα να εντοπίσουν το σημείο πτώσης, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι.

Όπως αναφέρει το epirusgate, το ελικόπτερο πετούσε σε περιοχή ανάμεσα από τα Σέρβια Κοζάνης και τον Σαραντάπορο. Μόλις το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ, ειδοποιήθηκε η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων,για να συνδράμει στις έρευνες.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Οι έρευνες με ελικόπτερα Super Puma κι άλλα εναέρια μέσα εστιάζονται στο Σαραντάπορο, όπου χάθηκε το στίγμα του. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, πληροφορία για την τελευταία επικοινωνία του πιλότου. Από τις 07:50, από τα πρώτα λεπτά της πτήσης, υπήρξε απώλεια των επικοινωνιών και δεν υπήρξε ανταπόκριση την κλήσεων που έγιναν.

Το ελικόπτερο θα έπρεπε να έχει φτάσει στον προορισμό του στις 09:50.

Ανακοίνωση του ΓΕΣ

Τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Αυτό είναι το στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι που κατέπεσε στην Ελασσόνα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα