Οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ 2017: Την Μεγάλη Εβδομάδα η πρώτη δόση

Πιθανό την Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος που προκύπτει με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις. Η δεύτερη δόση που είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουνίου είναι εκείνη που θα προκύψει σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, άρα και με τα καινούργια έντυπα Α21.

Εδώ και 4 χρόνια το Οικογενειακό Επίδομα χορηγείται με την υποβολή της αίτησης Α21 μετά την συμπλήρωση της φορολογική δήλωσης, οπότε και ελέγχονται μέσω του συστήματος του TAXIS NET τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Όμως, όπως είναι γνωστό η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και το σύστημα του taxis net παραμένει κλειστό.

Επειδή το Οικογενειακό Επίδομα αφορά σε περισσότερες από 740.000 οικογένειες που βρίσκονται κατά τεκμήριο σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο ΟΓΑ χορηγεί την 1 η δόση με μορφή προκαταβολής με βάσει τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, για τον περιορισμό των ποσών που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους εδόθη ήδη από το 2016 ως προκαταβολή η πληρωμή του 50% της πρώτης δόσης των Οικογενειακών Επιδομάτων του Α’ τριμήνου του 2016, που περιόρισε σημαντικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Η διαδικασία χορήγησης που προετοιμάζει ο Οργανισμός είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που ακολουθήθηκε το 2016. Οποιαδήποτε ημερομηνία καταβολής του Οικογενειακού Επιδόματος που ακούγεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για την βοήθεια των συμπολιτών μας, οι Υπηρεσίες του ΟΓΑ μεριμνούν ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Εγκρίθηκε δαπάνη, ύψους 95 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και η έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής στο όνομα του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Την απόφαση υπογράφει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Ο στόχος είναι να επιχορηγηθεί για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων Α’ τριμήνου 2017, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών.

Από εχθές ξεκίνησε η υποβολή του εντύπου Α21 στο TAXISNEΤ, από όπου θα προκείψουν και οι φετινοί δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ. Για την υποβολή του εντύπου είναι προαπαιτούμενο οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υποβάλλει και την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το 2016. Όπως σημειώνεται, από την έγκαιρη υποβολή του Α21 θα εξαρτηθεί και ο χρόνος καταβολής της συγκεκριμένης παροχής κατά περίπτωση. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής του Α21 είναι εφικτή με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποκτηθεί για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα οι δικαιούχοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, μαζί με το έντυπο για τα οικογενειακά επιδόματα, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουν για να ενταχθούν άμεσα στην επόμενη δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί η τρίτη δόση για να δουν εάν θα καταστούν και φέτος δικαιούχοι ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι οικογενειακά επιδόματα είναι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει πρώτα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και ταυτόχρονα το Α21 ώστε να τα λάβουν με την δεύτερη δόση. Επίσης Α21 θα πρέπει να υποβάλλουν όλοι οι δικαιούχοι εκ νέου, ενώ θα πρέπει να δηλωθοούν και όποιες μεταβολές στον αριθμό των τέκνων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα