Πανελλαδικές 2017: Σήμερα η απόφαση για τη μείωση των εισακτέων

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε ορισμένες σχολές, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά, δηλαδή οι μισοί τη φετινή χρονιά και οι υπόλοιποι την επομένη. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ σχετικά με την εξέταση και σε 5ο μάθημα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, είπε πως αφορά μόνο την Ιατρική.

Από τα Γιάννενα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έκανε πίσω στο θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων, λέγοντας ότι φέτος θα μειωθούν κατά 500 και όχι κατά 1.000, που αρχικά είχε προταθεί.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει «να το δούμε με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και συνέστησε «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση».

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η προχειρότητα και η έλλειψη στόχευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνονται καθημερινά. Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνιστούν ύψιστη δοκιμασία για τους μαθητές, οι οποίοι εμπαίζονται κατ’ εξακολούθηση, αντί απερίσπαστοι να επικεντρώνονται στην κορύφωση της προσπάθειάς τους».

Ούτε οι γονείς μαθητών είναι ικανοποιημένοι με τη νέα πρωτοβουλία του υπουργού. Ειδικότερα, η συντονιστική των ιδιωτικών σχολείων, που έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με την ηγεσία, ζητάει τη μείωση 1.000 θέσεων σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας και η ισχύς οποιασδήποτε αλλαγής να μην αφορά τους υποψήφιους που θα συμμετέχουν φέτος στις Πανελλαδικές αλλά αυτούς της επόμενης.

Βάσει λοιπόν των νέων δεδομένων, όπως αποτυπώθηκαν σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, η τράπουλα ξαναμοιράζεται στα Πανεπιστήμια που χάνουν 500 θέσεις, ενώ βάσει της επερχόμενης νέας υπουργικής απόφασης, ο συνολικός αριθμός εισακτέων δεν μεταβάλλεται σε σχέση με πέρσι, καθώς στα ΤΕΙ δίνονται επιπλέον 500 θέσεις, ισοσκελίζοντας τη διαφορά. Αγνωστο παραμένει αν το 50% της μείωσης θα εφαρμοστεί καθολικά κι αν θα επηρεάσει εκτός από τα Πανεπιστήμια και τα «δημοφιλή» ΤΕΙ, όπως το τμήμα Λογιστικής του Πειραιά που έχασε 40 θέσεις και της Νοσηλευτικής Αθήνας με 35 θέσεις μείον.

Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει το νέο αριθμό εισακτέων στις δημοφιλείς σχολές με την επιφύλαξη πάντα των αιφνιδιαστικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

1ο Επιστημονικό Πεδίο-Ανθρωπιστικές Σπουδές:

Η νέα απόφαση είναι ανακουφιστική για τους υποψήφιους της Νομικής, με μόλις 25 θέσεις μείον και για τις τρεις σχολές. Οι άλλες σχολές του 1ου Πεδίου δεν δέχτηκαν δραστικές μειώσεις.

2ο Επιστημονικό Πεδίο-Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές:

Δώρον άδωρον για την αποσυμφόρηση των Πολυτεχνικών Σχολών αποδεικνύεται η νέα απόφαση, με τη μείωση να περιορίζεται μέχρι και 5 θέσεις. Στις 15 πέφτει το Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, στις 25 το Μαθηματικό Αθήνας και στις 15 όσοι κατευθύνονται προς την Αρχιτεκτονική.

3ο Επιστημονικό Πεδίο-Επιστήμες Υγείας

Με 110 θέσεις μείον, η Ιατρική δεν φαίνεται να πέφτει από το κατώφλι των 19.000 μορίων στα κεντρικά Ιδρύματα. Περιορισμένες παραμένουν και οι θέσεις σε Χημικό και Φαρμακευτική, ενώ στα τμήματα Βιολογίας αποσυμπιέζεται η κατάσταση με τη νέα απόφαση. Δύσκολη είναι η πρόσβαση και στα παραϊατρικά (Μαιευτική, Νοσηλευτική) με απώλεια 15 θέσεων (σ.σ.: στην περίπτωση που το 50% ισχύσει και στα ΤΕΙ).

4ο Επιστημονικό Πεδίο-Παιδαγωγικά

Ελάχιστη η μείωση στα κεντρικά Ιδρύματα, ενώ στα περιφερειακά υπάρχει αύξηση. Μένει να φανεί αν το ενδιαφέρον των υποψηφίων παραμένει ζωντανό γι’ αυτές τις σχολές, όταν εδώ και εννιά χρόνια δεν έχουν γίνει μαζικές μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση.

5ο Επιστημονικό Πεδίο-Πληροφορικής και Οικονομίας

Αισιόδοξα τα μηνύματα και για τους υποψήφιους του 5ου Πεδίου, με το μεγαλύτερο ψαλίδι σε σχολές (σ.σ.: κυρίως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που δέχθηκε αρχικά μεγάλη μείωση) να φτάνει πλέον τις 15 θέσεις.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα