Σοκάρουν οι μαρτυρίες διασωθέντων από την Marfin: Φώναζαν να καείτε

«Τον Νώντα τον βρήκαν στα σκαλιά. Δεν τον έφτασε η ανάσα του κι έπαθε ασφυξία. Η Αγγελική δεν είχε κουνηθεί καθόλου από το γραφείο. Μέρες μετά είδα το αποτύπωμα του σώματός της, τα χέρια της στο πάτωμα… Εκείνη την ημέρα 21 άτομα βγήκαμε ζωντανοί, τρεις όχι…»: Συγκλόνισαν χθες οι μαρτυρίες των συναδέλφων της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, των τριών εργαζομένων που βρήκαν τραγικό θάνατο στο φλεγόμενο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στη Σταδίου, στις 5 Μαΐου 2010.

Περίπου 20 μάρτυρες, πολλοί από τους οποίους εργαζόμενοι στην τράπεζα οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν όπως όπως (πηδώντας ακόμα και σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων), «ξεδίπλωσαν» τις μνήμες τους από την εμπρηστική επίθεση στη Marfin καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Παρόντες στο δικαστήριο οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, με τραγικές φιγούρες τους γονείς της Αγγελικής που έφυγε κυοφορώντας το εγγόνι τους. Εξι χρόνια μετά, ο πόνος όμως, το ίδιο έντονος, «έπνιξε» τη φωνή του Ζαχαρία Παπαθανασόπουλου όταν επιχείρησε να πει πως έμαθε για το κακό από τον ανιψιό του, που το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. Δεν άντεξε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του, ενώ η μητέρα της άτυχης εγκύου δεν θέλησε να μιλήσει.

Για την επίθεση στη Marfin και το βιβλιοπωλείο Ιανός κάθισαν στο εδώλιο οι Θοδωρής Σίψας και Παύλος Αντρέεβ, κατηγορούμενοι κατά περίσταση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη κ.ά. Και οι δύο καταδίκασαν τις επιθέσεις και αρνήθηκαν τις κατηγορίες. «Εχω πάρει θέση και δεν έχω καμία ανάμιξη στην επίθεση», τόνισε ο Θ. Σίψας στο δικαστήριο, ενώ ο Π. Αντρέεβ υποστήριξε ότι εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη εργασία του κι όχι στη διαδήλωση. Οι κατηγορούμενοι είχαν, ήδη από την προδικασία, αμφισβητήσει τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, αναδεικνύοντας… γκρίζες ζώνες ως προς την «ταυτοποίησή» τους, ενώ μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Καταθέτοντας χθες, οι αυτόπτες μίλησαν για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα και δήλωσαν αδυναμία αναγνώρισης των κατηγορουμένων.

«Ηταν μικρόσωμα, αδύνατα παιδιά. Δεν ήταν άνδρες. Είχαν ευλυγισία και έκαναν γρήγορα τις κινήσεις τους», είπε η υπάλληλος της τράπεζας Αναστασία Χρηστάκη. «Επικρατούσε πανικός. Ακουσα μια συνάδελφο να λέει “Παναγία μου, μπαίνει μέσα”», ανέφερε η συνάδελφός της Αικατερίνη Ιωαννίδου, που είδε για δευτερόλεπτα -πριν φύγει για να σωθεί- τους δράστες να σπάνε με βαριοπούλα το τζάμι, να ρίχνουν κάτι εύφλεκτο και τη φωτιά να «φουντώνει». «Ηταν καλυμμένοι σχεδόν ολόκληροι, σωματότυπους είδα, φαίνονταν νέοι έως 25 ετών», είπε. Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές μαρτύρων ότι φώναζαν «είμαστε άνθρωποι μέσα», με τους επιτιθέμενους να απαντούν: «Να καείτε!»

Η δίκη συνεχίζεται στις 14 Οκτωβρίου.

e-typos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα