Βάσεις 2016: Που θα κινηθούν, που αναμένεται άνοδο και που μεγάλη πτώση

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου. Πτώση αναμένεται στις βάσεις όπως προκύπτει  από τα τελικά στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, ενώ έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου οι υποψήφιοι φοιτητές έχουν προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους.

Κάθοδο σημειώνεται στα περισσότερα τμήματα, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές καθώς και σε τμήματα Πληροφορικής, ενώ εξαίρεση αποτελούν οι σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.

Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά, όπως για παράδειγμα οι Παιδαγωγικές Σχολές, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτές να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Στο  1ο επιστημονικό πεδίο, όπως οι τρεις Νομικές σχολές, οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με αυξομειώσεις. Με 17.500 μόρια μπορεί κάποιος να μπει στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που "έπιασαν" περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55! Ένας στους πέντε υποψηφίους για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν κατάφερε καν να "πιάσει" τις 7.000 μόρια!


Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, δεν αποκλείεται πτώση ακόμα και σε πολυτεχνικές σχολές με παραδοσιακά υψηλές βάσεις. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται σε τήματα μεσαίων βαθμολογιών.

Οι βάσεις των ιατρικών σχολών
αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Το κατώφλι αυτών των σχολών θα είναι τα 18.700 μόρια από 18.147 μόρια πέρυσι ενώ η Ιατρική Αθήνας θα υπερβεί τα 19.000 μόρια.

Καθίζηση αναμένεται στις παιδαγωγικές σχολές, εξαιτίας και των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ενώ την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή της Οικονομίας και Διοίκησης

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο
των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομειώσεις. Οι αυξομειώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.

- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο
η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα