Κρίσιμο διήμερο: Συναντήσεις αγροτών - Πρωθυπουργού Δευτέρα και Τρίτη

Ένα κρίσιμο διήμερο φαίνεται ότι ξεκινά τη Δευτέρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μετά το κλεισμένο ραντεβού των αγροτών από τα Τέμπη και άλλα μπλόκα με τον Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αγρότες από 69 μπλόκα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Νίκαια ανακοίνωσαν ότι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη.

Με τους αγρότες να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από την σκληρή στάση που κρατούν σε δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον την Δευτέρα η συνάντηση μερίδας εξ' αυτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνάντηση, που ορίστηκε τελικά μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων και αποκλεισμών των εθνικών οδών, αλλά και την μεγαλειώδη συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας και εκεί αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και των Τεμπών.

Δεν κατεβαίνουν όμως στην Αθήνα οι αγρότες του Προμαχώνα και της Νίκαιας, που είναι από τους πιο σκληροπυρηνικούς στη μάχη που δίνει ο αγροτικός κόσμος για τα δικαιώματά του, που καταπατώνται μέσω του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου και των αλλαγών στη φορολογία.

Ακόμα και οι αγρότες των Τεμπών όμως, δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ' αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

Σήμερα, εκπρόσωποι των αγροτών από 68 μπλόκα συγκεντρώνονται στη Νίκαια, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποίησεών τους, επιλέγοντας νέες μορφές αγώνα, παράλληλα με τους αποκλεισμούς, καθώς θεωρείται δεδομένο πως τα τρακτέρ δεν αποσύρονται από τους δρόμους.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, όχι όμως την Δευτέρα, μαζί με τους υπολοίπους.

Στον Προμαχώνα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική, λόγω του αντι-μπλόκου που έχουν στήσει οι Βούλγαροι οδηγοί σε βουλγαρικό έδαφος. Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι Έλληνες αγρότες έχουν ανοίξει το δρόμο, σε ένδειξε καλής θέλησης, όμως σε συνάντηση που είχαν με τους Βούλγαρους, αυτοί απαίτησαν να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε φυσικά αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν υπάρχει πρόσθεση λήξης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες.

Εν μέσω των κινητοποιήσεων, οι κατά τόπους εντάσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στην επαρχία. Χθες αγρότες στην Λειβαδιά, αναζητούσαν εναγωνίως τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Θηβαίο και πήγαν έξω από τα γραφεία του κόμματος, ωστόσο, κ. Θηβαίος, ήταν άφαντος.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις του βουλευτή τον απέτρεψαν από τη συνάντηση, όμως, η αντιπροσωπεία των αγροτών που βρέθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματος, υποστήριξε πως απλά τους αποφεύγει.

Τελικά, το ψήφισμα, που ήθελαν να του παραδώσουν, θυροκολλήθηκε στην πόρτα των κλειστών γραφείων και με αυτό του ζητούν, μεταξύ άλλων, να πείσει την κυβέρνηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη συζήτηση του φορολογικού και ασφαλιστικού από μηδενική βάση.

Πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι, το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που όπως σχολίασε έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό και προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη βουλή οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν προς συζήτηση είναι:
κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,
κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,
αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,
αφορολόγητο πετρέλαιο,
μείωση του αγροτικού ρεύματος,
κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια
καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων
κατάργηση του φόρου στο κρασί και
απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι αγρότες που συνεδρίασαν σήμερα στη Νίκαια δεν συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες καθώς δεν έχουν τα ίδια αιτήματα.

Δεν βγήκαμε στο δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συνάντηση, βγήκαμε ενάντια στην πολιτική που μας παίρνει τα 8 από τα 10 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

Εμπλοκή με την παρουσία των εκπροσώπων από τα Τέμπη

Στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρότι αντιπροσωπεία πέντε ατόμων από το μπλόκο έχει αναχωρήσει ήδη για την Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα δουν αύριο τον πρωθυπουργό, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν να είναι μόνο εκπρόσωποι μπλόκων που βρίσκονται στους δρόμους.

Ως εκ τούτου αναμένουν εντός του απογεύματος να ξεκαθαριστεί η σύνθεση της αυριανής συνάντησης προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Από την απόφαση που θα λάβουν θα εξαρτηθεί και αν θα ανοίξουν απόψε τα Τέμπη ή όχι.

"Ναι" από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων

Θετικά ως προς τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στην αυριανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τοποθετήθηκαν και επίσημα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της, Χρήστος Γκόντιας και Γιάννης Παναγής.

Παράλληλα, οι ίδια επισήμαναν ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» και συναντήσεις με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αύριο στις 17.00, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα θα έχουν συζητήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Επιπλέον, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.

«Όχι» στο διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό μας τόνισε «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

Σε ποιές περιοχές θα συνεχιστούν τα μπλόκα

Το «στίγμα» της πλευράς της Νίκαιας, παρουσίασαν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμύνταιου, επισημαίνοντάς ότι «χωρίς την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού δεν μπορεί να γίνει διάλογος». Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (48ωρος αποκλεισμός από χθες στις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί).
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12.00-16.00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (14.00-19.00).
- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9.00-18.00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 9.00 -18.00.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε τρίτο 24ωρο αποκλεισμό προχώρησαν και σήμερα από νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού. Υπενθυμίζεται ότι «δύναμη» του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, σε συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι αύριο θα προσέλθουν στο διάλογο με την κυβέρνηση. Σήμερα Κυριακή οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης από τις 4.00 το απόγευμα ως αύριο το μεσημέρι με την κυκλοφορία να εκτρέπεται από τον Αχλαδόκαμπο και να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους. Στο μεταξύ οι αγρότες της Αργολίδας συγκεντρώνονται στο μπλόκο της Δαλαμανάρας στις 11.30 σήμερα και στην συνέχεια θα κατευθυνθούν στους Μύλους όπου θα κλείσουν την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους, στην είσοδο των Μύλων από τις 1.00 μετά το μεσημέρι έως τις 5.00 το απόγευμα. Από τις 4.00 έως τις 5.00 το απόγευμα που θα είναι κλειστοί και οι δύο δρόμοι, παλαιά και νέα εθνική οδός, η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο κι αντίστροφα, θα διεξάγεται από την εθνική οδό Τρίπολη - Λεβίδι - Κανδύλα - Νεμέα, ένα δρόμο πολλών χιλιομέτρων στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στην Λακωνία οι αγρότες θα κλείσουν σήμερα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης - Καστόρι - Λογγανίκος - Μεγαλόπολη, ενώ ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα μπορούν να περάσουν και από παράκαμψη με τμήμα χωμάτινης διαδρομής από την περιοχή της Σκούρας.

Παράλληλα, κλειστή για πολλοστή ημέρα είναι η νέα εθνική οδός Κόρινθος - Αθήνα στο ύψος του Ισθμού, ενώ σήμερα το πρωί άνοιξαν την παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό, χωρίς όμως να ενημερώσουν οι αγρότες, αν θα κρατήσουν ανοικτό το δρόμο ή θα τον κλείσουν ξανά και πότε.
Επιπλέον ο Χρήσος Αναγνωστάκος από το μπλόκο του Ευρώτα, δήλωσε ότι, «επιβάλλεται διάλογος με την κυβέρνηση και πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν έχουμε δικαίωμα να μην προσέλθουμε στο διάλογο, γιατί πάνω από ένα μήνα βρίσκεται πολύς κόσμος στο δρόμο και αγωνίζεται». Ο κ. Αναγνωστάκος πρόσθεσε ότι, «αυτή την στιγμή Αργολίδα και Λακωνία καταστρέφονται οικονομικά, τα προϊόντα δεν εξάγονται, αφού τα τελωνεία είναι κλειστά και τα συμβόλαια για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. Συνεπώς - τόνισε - επιβάλλεται ο διάλογος».

Διαβάστε ακόμα: Σοκαριστικό τροχαίο στη Ναύπακτο: Ο οδηγός καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα