Ειδομένη: Επιχείρηση των ΜΑΤ. Έδιωξαν δημοσιογράφους. Στην Αθήνα οι μετανάστες

Αστυνομική επιχείρηση αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ειδομένη για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Όπως μετέδωσε το mega στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 400 αστυνομικοί.

Δεκατέσσερα λεωφορεία γεμάτα μετανάστες ξεκίνησαν, πριν από λίγη ώρα, από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα.

Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό- και δημοσιογράφους, τους οποίους η αστυνομία έχει σταματήσει σε αποστάση περίπου 3 χλμ από την περιοχή.

Στην επιχείρηση συμμετέχει ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται από το πρωί, η επιχείρηση διεξάγεται ομαλά, χωρίς μεγάλες εντάσεις καθώς οι μετανάστες πείθονται να αποχωρήσουν μιας και μερικοί παραμένουν επί δύο εβδομάδες στις σιδηροδρομικές γραμμές σε δύσκολες συνθήκες λόγω και των καιρικών συνθηκών.

Όπως δήλωσε στον 9,84 ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, το σημείο αποκλείστηκε από την αστυνομία και κανένας δεν έχει πρόσβαση για όσο διαρκέσει η επιχείρηση.

Όπως μετέδωσε ο Σκάι, εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε το πρώτο δρομολόγιο του τρένου αναμένεται να ξεκινήσει από την Ειδομένη στις 09:30.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με συνεντεύξεις του τις τελευταίες, όταν μάλιστα, χαρακτηριστικά είχε πει πως η κυβέρνηση δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά η εκκαθάριση της Ειδομένης δεν πρόκειται να είναι «βόλτα στο δάσος για κολεγιόπαιδα».

Υπενθυμίζεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας μεταφέρονται εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη παρέμενε αποκλεισμένη για 20 ημέρες από μετανάστες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τους επιτρέπουν οι αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί από τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν την είσοδο στην χώρα παρά μόνο σε όσους έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν η απόφαση της εταιρείας Hewlett Packard να αλλάξει προορισμό σε 100 εμπορευματοκιβώτιά της, που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Πειραιά και μέσω Ειδομένης στην Κεντρική Ευρώπη. Η εταιρεία αναπροσάρμοσε το δρομολόγιό της προς την Σλοβενία, ενώ στην ίδια λογική κινούνταν και άλλες πολυεθνικές.

 

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία της 39χρονης στην Καλαμάτα: «Σχεδιάζαμε τη φυγή της»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα