Ανοχύρωτη απέναντι στον Εγκέλαδο η Αττική

Ανοχύρωτη απέναντι σε ένα πιθανό δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου παραμένει η Αττική, 14 ολόκληρα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας, που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν. Στην αποκάλυψη προέβησαν οι στενοί συνεργάτες του καθηγητή Γεωλογίας και αντιπροέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα κατά τη διάρκεια διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Μοσχάτου, με θέμα «Σεισμοί και Σεισμικός Κίνδυνος στην Αττική».

Οπως επισήμανε ο πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα πολιτικής προστασίας Κώστας Χολέβας: «Αν παρ' ελπίδα χτυπούσε την Αττική ένας σεισμός ανάλογου μεγέθους με αυτόν της Πάρνηθας (5,9 Ρίχτερ), οι συνέπειες θα ήταν τραγικές. Οι κάτοικοι θα περνούσαν μία επιπλέον σκληρή δοκιμασία... Η Αττική έχει καταστεί ευάλωτη από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις και την αυθαίρετη δόμηση. Σε ό,τι αφορά το κέντρο, στο οποίο βρίσκονται παλιά και κακώς συντηρημένα κτίρια και σε περιοχές με αυθαίρετη δόμηση, τα Ρίχτερ θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά. Οι επιπτώσεις θα ήταν εφιαλτικές»!

Ευτυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, στην Αττική δεν αναμένονται τέτοιοι ισχυροί σεισμοί. «Λόγω της γεωτεκτονικής δομής στην Αττική δεν αναμένονται μεγάλου μεγέθους σεισμοί, αλλά παρόμοιοι με αυτόν που έγινε την Τρίτη με επίκεντρο το Πικέρμι. Μιλάμε για σεισμούς της τάξεως των 4 και 4,4 Ρίχτερ» λέει ο κ. Χολέβας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και η εθελοντική ομάδα επικοινωνιών και διάσωσης RSF Hellas, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο κ. Λέκκας, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του. Το «παρών» έδωσαν ο δρ Χαράλαμπος Κράνης του τμήματος Γεωλογίας και ο κ. Κώστας Χολέβας.

Σύμφωνα με τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων χρόνων, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα, τα μεγαλύτερα από τα οποία στις Πλαταιές, στον Σαρωνικό, στην Κακιά Σκάλα, στους Αγίους Αποστόλους, στον Αυλώνα, τον Ωρωπό και στο Δήλεσι. Ολα εντοπίζονται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς ζώνες, του Κορινθιακού Κόλπου και της Θήβας, που έχουν δώσει στο παρελθόν ισχυρές δονήσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ρήγματα-απειλή για την Αττική είναι όσα βρίσκονται στη σεισμική ζώνη του Κορινθιακού αλλά και εκείνο της Αταλάντης, που το 1894 με 6,9 Ρίχτερ έστειλε στον θάνατο 255 άτομα.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ!

Αγνωστα υποθαλάσσια ρήγματα με μήκος έως 15 χιλιόμετρα εξερεύνησαν λεπτομερώς οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι μπορούν να προκαλέσουν σεισμό μέχρι και 6,5 Ρίχτερ. Ομως τα ρήγματα αυτά αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό ανάμεσα στα εκατοντάδες που βρίσκονται στον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η γεωφυσική διασκόπηση με την αποστολή ηχητικών κυμάτων στον πυθμένα που ανακλούν το ανάγλυφο του βυθού, οι επιστήμονες εξερεύνησαν ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο, τον βόρειο Ευβοϊκό, στα ανοιχτά της Πύλου, όπου βρίσκονται τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου (5.200 μ.), στη Σαντορίνη, όπου υπάρχει στα βορειοανατολικά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, στη νότια Κρήτη κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου που εκτείνεται από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης μέχρι τη Ρόδο, και στην τάφρο του βορείου Αιγαίου, όπου καταλήγει το ρήγμα της Ανατολίας διερχόμενο από τη θάλασσα του Μαρμαρά.

«Η μελέτη των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δυναμική τους και μας βοηθούν να εκτιμήσουμε τον σεισμικό τους κίνδυνο» αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Δημήτρης Σακελλαρίου.