Diego Rivera: Ο μεξικάνος ζωγράφος που τιμά η Google

Η Google σήμερα αφιέρωσε την αρχική της σελίδα στην 125η επέτειο γέννησης του μεξικάνου ζωγράφου Diego Rivera (8 Δεκ, 1886 - 24 Νοεμβρίου 1957).

Γεννημένος από μία σχετικά εύπορη οικογένεια ο Rivera σπούδασε ζωγραφική και μετακόμισε στην Ευρώπη για να συνεχίσει τις σπουδές του ως νεαρός άνδρας.

Ο
Rivera επηρεάστηκε από τα έργα  των μεγάλων δασκάλων όπως Cézanne, Gauguin, Ρενουάρ, και Matisse. Αλλά ο Rivera έψαχνε για μια νέα μορφή της ζωγραφικής,που θα μπορούσε να εκφράσει την πολυπλοκότητα της εποχής του και θα είχε απήχιση σε ευρύ κοινό. Μελέτησε τις τοιχογραφίες της Αναγέννησης στην Ιταλία και εκεί βρήκε μέσο του. Είχε όραμα για την επιστροφή της τοιχογραφίας και με ισχυρή πίστη στην δημόσια τέχνη ο Rivera επέστρεψε στο Μεξικό.

Ο Rivera έγινε διάσημος για τις μεγάλες, πολύχρωμες τοιχογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν συχνά σκηνές της καθημερινής ζωής του Μεξικού και μέσα από αυτές εκφράζονται οι μαρξιστικές πολιτικές πεποιθήσεις του. Εκείνος ανέλαβε τα έργα του να κοσμούν μεγάλα δημόσια κτίρια όπως σχολεία και τα κυβερνητικά γραφεία με τεράστια έργα του.
Στο σημερινό
Doodle της Google με το οποίο τιμά τον Rivera δανείζεται πολλά διάσημα στοιχεία από όλοτο χαρτοφυλάκιό του : Προς το κέντρο του doodle είναι συγκεντρωμένες παραστάσεις του πληθυσμού του Μεξικού: ένας αγρότης, ένας εργάτης της πόλης, επιχειρηματίες, μια μητέρα και το παιδί, και άλλα. Ο ίδιος μπορεί να επι κανείς ότι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του doodle και ζωγραφίζει. Στο κάτω-δεξιά, δύο γυναικείες μορφές τηρούν την τοιχογραφία. Η μία φορώντας ένα πράσινο σάλι στους ώμους της και κόκκινα λουλούδια που είναι  πιθανόν  η Frida Kahlo.

Diego Rivera: Ο μεξικάνος ζωγράφος που τιμά η Google

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα