Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου: Η Google αφιερώνει

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου: Συμπληρώνονται 450 χρόνια από την ανέγερση του ναού του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα και η Google αλλάζει σήμερα το σήμα της με τους χαρακτηριστικούς τρούλους της εκκλησίας.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα της Μόσχας, σήμα κατατεθέν της Κόκκινης Πλατείας, βρίσκεται απέναντι από το Κρεμλίνο.  Κτίστηκε ανάμεσα στα 1555-1561, μετά από εντολή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού,σε ανάμνηση της κατάκτησης του Χανάτου του Καζάν.

Βρίσκεται στο κέντρο του Garden Ring, μια κυκλική λεωφόρος που τρέχει γύρω από το κέντρο της Μόσχας.

Αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια χτισμένα γύρω από ένα κεντρικό κτήριο, η οροφή του οποίου, αγγίζει τα 61 μέτρα. Το 1670 βάφτηκαν σε διάφορες αποχρώσεις, χαρίζοντας στο ναό μια πανδαισία χρωμάτων απαράμιλλης ομορφιάς...

Αποτελείται από 9 εκκλησιές, που έχουν μια όμως βάση. Οι εκκλησιές ενώνονται με δυο διαδρόμους, την εσωτερική, που περικυκλώνει την κεντρική εκκλησία, και την εξωτερική, γύρω από όλες τις 9 εκκλησιές. Η κεντρική εκκλησία του ναού είναι αφιερωμένη στη γιορτή της Αγίας Σκεπής της Παναγιάς. Τα τέσσερα κλίτη του ναού αφιερώθηκαν στους Αγίους, την ημέρα της γιορτής των οποίων συνέβησαν τα σημαντικότερα γεγονότα της εκστρατείας του Καζάν. Το ανατολικό κλίτος αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα, το δυτικό – στην Είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Από την βόρειο-ανατολική πλευρά χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

Οι αρχιτέκτονές του ήταν ο Πόστνικ και ο Μπάρμα, τους οποίους με το πέρας των οικοδομικών εργασιών είχαν τυφλώσει με τη διαταγή του τσάρου, για να μην ξαναχτίσουν πουθενά αλλού τέτοιου είδους αρχιτεκτονική ομορφιά.

Το 1588 ο Τσάρος Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης προσέθεσε ένα παρεκκλήσιο στην ανατολική πλευρά του ναού, πάνω από τον τάφο του Αγίου Βασιλείου του διά Χριστόν σαλού (Василий Блаженный), από τον οποίο πήρε ολόκληρος ο Καθεδρικός Ναός το όνομά του.

Το 1967-1969 οι σιδερένιοι τρούλοι είχαν επενδυθεί με χαλκό, χαρίζοντάς τους μ’ αυτόν τον τρόπο τη μακροχρόνια ζωή χωρίς την ανάγκη των συνεχόμενων ανακαινίσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα