Ευρωεκλογές: Βαριά ήττα για Σολτς στη Γερμανία – Κυριαρχία Λεπέν στη Γαλλία – Επικράτηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία, δεύτερος ο Βίλντερς στην Ολλανδία

Ευρωεκλογές: Βαριά ήττα για Σολτς στη Γερμανία – Κυριαρχία Λεπέν στη Γαλλία – Επικράτηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία, δεύτερος ο Βίλντερς στην Ολλανδία

Από το Βίλνιους έως τη Λισαβόνα, δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν σήμερα για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η αναμενόμενη άνοδος της ακροδεξιάς ενδέχεται να καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η ψηφοφορία για την εκλογή 720 ευρωβουλευτών διεξάγεται εν μέσω ανησυχιών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία, και με τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Οι πολίτες 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ψηφίζουν την τελευταία ημέρα του εκλογικού μαραθωνίου που άρχισε την Πέμπτη στην Ολλανδία. Συνολικά, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες.

Τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ λαμβάνει το 27% των ψήφων και αναδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με τα exit poll που έγιναν γνωστά αργά το απόγευμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πετύχει μόνο εάν είναι ενωμένη και μείνει ενωμένη. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είμαστε με το μέρος της ειρήνης και της δημοκρατίας, κυρίως σε αυτόν τον κόσμο όπου όλοι προσπαθούν να απομονωθούν από τους άλλους», σχολίασε η 52χρονη Γερμανίδα ψηφοφόρος Τάνια Ράιτ .

Κυριαρχία Λεπέν στη Γαλλία
Την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν.

Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.

 
Δεύτερος ο Βίλντερς στην Ολλανδία
Οι Ολλανδοί, οι πρώτοι που ψήφισαν την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν μια άνοδο του ακροδεξιού κόμματος του Χέερτ Βίλντερς, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό αναμένεται να περιοριστεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατικών και οικολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί μια δεύτερη πενταετή θητεία, ψήφισε το πρωί στο Μπούργκντορφ στην Κάτω Σαξονία, μαζί με τον σύζυγό της.

«Ελπίζω ότι μια πλειοψηφία υπέρ της ειρήνης θα βγει από αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αφότου ψήφισε στη Βουδαπέστη. Παραμένοντας πολύ επικριτικός απέναντι στις Βρυξέλλες, ο εθνικιστής ηγέτης εντείνει επιπλέον τις επιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι παρασύρει τις χώρες της Συμμαχίας σε μια «παγκόσμια ανάφλεξη». 
Στην Ισπανία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μειωμένο στις 2.00 το μεσημέρι στο 28,01%, έναντι 34,74% που ήταν στις τελευταίες εκλογές του 2019. Στη Γαλλία αντίθετα, η συμμετοχή κατέγραψε αύξηση, ανήλθε στο 45,26% στις 5 το απόγευμα έναντι 43,29% το 2019. Στη χώρα αυτή όπου 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν 81 ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ένα υψωθεί ένα φράγμα στην ακροδεξιά, πιστεύοντας ότι ο κίνδυνος είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί “μπλοκαρισμένη”.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Εθνικό Συναγερμό υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά, με περισσότερο από το 30% των ψήφων, πολύ μπροστά από την “Αναγέννηση”, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, και ακολουθεί η σοσιαλδημοκρατική αριστερά με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλικσμάν.

Βαριά ήττα για Σολτς στη Γερμανία
Στη Γερμανία, η ακροδεξιά συσπειρώθηκε πίσω από το AfD και ελαβε τη δευτερη θέση σε ψήφους, παρά τα τελευταία σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

Οι Γερμανοί συντηρητικοί του CDU-CSU προηγούνται μακράν, λαμβάνοντας το 30,5% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κόμμα του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το SPD, βιώνει μια ήττα.

«Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» στην Ισπανία
Στην Ιταλία, όπου η ψηφοφορία ξεκίνησε το Σάββατο, το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (FDI) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να στείλει 22 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σύγκριση με έξι που έχει σήμερα. Η Μελόνι, η οποία τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος σε αυτές τις εκλογές, επανέλαβε ότι θέλει «να υπερασπιστεί τα σύνορα από την παράτυπη μετανάστευση, να προστατέψει την πραγματική οικονομία, να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. «Στην ψηφοφορία αυτή αποφασίζεται εάν το μέλλον που χτίζουμε μαζί για την Ευρώπη και την Ισπανία είναι ένα μέλλον προόδου ή ένα μέλλον οπισθοδρόμησης», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα