Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες 400 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες - Τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα exit polls

Ευρωεκλογές 2024: Στις κάλπες 400 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες - Τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα exit polls

Άνοιξαν σήμερα οι κάλπες σε όλη την Ευρώπη για την ανάδειξη της νέας Ευρωβουλής με την επόμενη μέρα να μοιάζει αβέβαιη υπό το φως της επικείμενης ανόδου της ακροδεξιάς.

Εν μέσω πολέμων, ακρίβειας και κλιματικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι πάνε στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην εσωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντη Μιχαλόπουλου, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Στις 19.00 το απόγευμα ακριβώς, με το που θα κλείσουν οι κάλπες, το MEGA θα μεταδώσει το exit poll της ψηφοφορίας, το οποίο με εγκυρότητα θα προσδιορίσει και το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Όλοι οι άνθρωποι της Metron Analysis εργάζονται πυρετωδώς με παρουσία σε 90 εκλογικά κέντρα, προκειμένου με το κλείσιμο της κάλπης να μεταδώσουν με ακρίβεια το αποτέλεσμα του exit poll.

Σε περίπτωση που η συμμετοχή σε αυτό είναι πάνω από το 45%, θα περιλαμβάνει ένα δείγμα περίπου 7.000 ατόμων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα είναι γνωστές γύρω στις 9 η ώρα Ελλάδος ενώ τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 12.15 – 12.45.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρώτο κόμμα θα είναι το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα και αν συνεργαστεί με σοσιαλιστές, τότε σχηματίζεται μία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο, η άνοδος της ακροδεξιάς ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς οι υπερδεξιοί της Μελόνι και οι καθαρόαιμοι ακροδεξιοί της Λεπέν σκέφτονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Γαλλία
Η Γαλλία είναι η δεύτερη δύναμη σε έδρες μετά την Γερμανία που εκλέγει 96 ευρωβουλευτές καθώς εκλέγει 81.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό αποτέλεσμα που θα δείξει την δυναμική της ακροδεξιάς Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές που αργούν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 1/3 των ψηφοφόρων αναμένεται να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα.

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εάν αύριο η Γαλλία στείλει ακροδεξιά αντιπροσωπεία στο Ευρωκοινοβούλιο, θα βλέπουμε την Ευρώπη να μπλοκάρεται σε πολύ βασικές αποφάσεις.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα