Ευρωεκλογές: Χαλαρός καφές για τους πολιτικούς αρχηγούς πριν την κάλπη - Τι αναμένουν οι Βρυξέλλες από τα αποτελέσματα

Ευρωεκλογές: Χαλαρός καφές για τους πολιτικούς αρχηγούς πριν την κάλπη - Τι αναμένουν οι Βρυξέλλες από τα αποτελέσματα

Έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για την αυριανή ψηφοφορία των ευρωεκλογών.

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης δεν υπάρχει πολιτική δραστηριότητα, ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί συναντούν δημοσιογράφους για μια χαλαρή αποτίμηση της έντονης προεκλογικής δραστηριότητας των τελευταίων εβδομάδων.

Στα Βριλήσσια, σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραθέσει γεύμα σε δημοσιογράφους, ενώ στο Θησείο αντίστοιχη συνάντηση θα έχει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σημειώνεται ότι στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να στείλουν μήνυμα κατά της αποχής.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν άνοδο της ακροδεξιάς – Εκτιμήσεις για σκληρό «παζάρι» μετά τα αποτελέσματα

Υπό την σκιά της επικείμενης ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διεξάγονται οι ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Το κλίμα δεν είναι και τόσο αισιόδοξο διότι τα ποσοστά των ακροδεξιών αναμένεται να εκτοξευτούν. Στο επίκεντρο είναι δύο πολιτικές ομάδες: οι σκληροί δεξιοί της Μελόνι και οι ακροδεξιοί της Γαλλίδας Λεπέν.

Υπάρχουν σκέψεις αυτές οι δύο ομάδες να ενωθούν μετά τις ευρωεκλογές, συνεπώς να δημιουργήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρωβουλή.

Πλειοψηφία για μια φιλοευρωπαϊκή συμμαχία με τη συμμετοχή κεντροδεξιάς, σοσιαλιστών και φιλελευθέρων υπάρχει με ασφάλεια, αλλά το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί θα έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά, αναπόφευκτα αλλάζει την ατζέντα.

Σκληρό παζάρι
Πρακτικά, όλη η Ευρώπη θα ψηφίσει συνολικά 720 ευρωβουλευτές. Η Ελλάδα θα εκλέξει 21. Όταν βγουν τα αποτελέσματα, θα ξεκινήσει το παζάρι για το ποιες θέσεις – πόστα θα πάρει κάθε κόμμα (πρόεδρο Κομισιόν, Ευρωβουλής, Συμβουλίου κλπ).

Το πρώτο κόμμα, που λογικά θα είναι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, θα προτείνει πρόεδρο της Κομισιόν, σε αυτήν την περίπτωση, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια, θα πρέπει να προταθεί πρώτα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και μετά θα πρέπει να πάρει την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

Εκεί, η φον ντερ Λαίεν μπορεί να έχει πρόβλημα διότι για να πάρει τις ψήφους σοσιαλιστών και φιλελευθέρων θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις, ίσως χρειαστεί και κάποιες ψήφους της ακροδεξιάς, συνεπώς η κατάσταση γίνεται περίπλοκη.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα