Οι Μακεδονομάχοι της ΝΔ που έγιναν τώρα «σημαιοφόροι» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Οι Μακεδονομάχοι της ΝΔ που έγιναν τώρα «σημαιοφόροι» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Είναι πραγματικά αστείο να βλέπουμε αυτούς που φώναζαν για τη «μειοδοτική», όπως τη χαρακτήριζαν, Συμφωνία των Πρεσπών να καλούν τώρα τη Βόρεια Μακεδονία να την τηρήσει και να επιχειρούν τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Από τις εθνικές κορώνες, τις καταγγελίες για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (που μιλούσε και η Χρυσή Αυγή) και τα συλλαλητήρια (με τη συμμετοχή ακροδεξιών και νεοναζί), περάσαμε στις ανακοινώσεις για την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η αναφορά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που εκλέχθηκε με το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ήταν αρκετή για να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα σχοινιά.

Γιατί; Διότι αποδείχθηκε ότι τα όσα έλεγαν, τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα καλοστημένο «έργο» που μοναδικό στόχο είχε τη συγκέντρωση περαιτέρω ψήφων από το ακροδεξιό κοινό, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019.

Μητσοτάκης: Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων

Ακολουθώντας τη γραμμή της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής πως αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις «Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη μη μείωση των συντάξεων», είπε τον Δεκέμβριο του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας αποφασισμένος να ρίξει ό,τι χαρτί είχε και δεν είχε για να κερδίσει τις εκλογές.

«Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα», έλεγε ο νυν πρωθυπουργός.

Βορίδης: Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας

«Ο κ. Τσίπρας και με τον Λένιν και με τον Τραμπ! Ξεγυμνωθήκατε. Από εκεί που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε εσωτερικά ζητήματα, ανέβηκαν όλοι όσοι επικαλείστε ότι είναι στη γραμμή τη δική σας, ο ένας πίσω από τον άλλον, προεξαρχούσης της κ. Μπακογιάννη, που είχε χειριστεί το θέμα, και σας ξεγύμνωσε! Σας εξευτέλισε! Έδειξε το μέγεθος της παραχώρησής σας! Γιατί ζητήθηκε από όλες αυτές τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν και εθνικότητα, ζητήθηκε να αναγνωρίσουν γλώσσα, ζητήθηκε να αναγνωρίσουν λαό.

Κανείς δεν το έκανε αυτό! Ο Τσίπρας το έκανε αυτό!» έλεγε στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης και δεν δίσταζε να μιλήσει για κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας: «Είστε μόνοι σας στην ιστορία σε αυτό! Καμία εθνική γραμμή, καμία εθνική συναίνεση, καμία εθνική πολιτική! Η δική σας στάση είναι! Θέλατε Μακεδονία σκέτο! Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας! Και τόσες μέρες η επιχειρηματολογία σας είναι πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς! Πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς!».

Γεωργιάδης και Σπανάκης δεν αποκαλούσαν τη Βόρεια Μακεδονία με το νέο της όνομα

«Εγώ δεν θα την πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία, όχι», έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης και όταν του επισήμαναν οι παρουσιαστές, τότε, ότι παραβιάζει τη συμφωνία, απαντούσε: «Να με πάτε φυλακή». Άλλο αν μερικούς μήνες αργότερα ξεχνούσε ότι ζητούσε την ακύρωση της συμφωνίας και έλεγε στη Βουλή: «Όποιος αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την κύρωση της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δωρίζει το όνομα Μακεδονία σκέτο στα Σκόπια».

Ακόμη πιο αστεία είναι η περίπτωση του Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος απέφευγε να αναφέρει τη χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα και έλεγε «η γειτονική χώρα», παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις της παρουσιάστριας της εκπομπής.

Τζιτζικώστας: Όσο είμαι Περιφερειάρχης οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια

«Δεν υπάρχει περίπτωση σε δρόμο δικής μας ευθύνης, της Περιφέρειας, να μπει πινακίδα που να αναγράφει τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Ξεκάθαρες κουβέντες. Όσο είμαι Περιφερειάρχης, οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια, από τη στιγμή που οι γείτονες επιλέγουν ένα όνομα που δεν τους ανήκει», έλεγε ο Απόστολος Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους βορειοελλαδίτες. Ήξερε και ο ίδιος τη στιγμή της δήλωσής του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά πως πρόκειται για «φωτοβολίδα» που δεν είχε καμία απολύτως υπόσταση, αλλά υπήρχε μήπως κάποιος στο πάνελ να τον διαψεύσει;

Συλλαλητήρια για «ξεπούλημα» της Μακεδονίας με «άρωμα» Νέας Δημοκρατίας

Στα συλλαλητήρια που έγιναν το 2018 και τον Γενάρη του 2019 για το «ξεπούλημα» του ονόματος της Μακεδονίας είχαν έντονο το «άρωμα» της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί επισήμως να μην δόθηκε οδηγία από την Πειραιώς για τη μαζική προσέλευση «γαλάζιων» στελεχών, αλλά αυτό ακριβώς έγινε. Αντώνης Σαμαράς, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Οικονόμου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Σοφία Βούλτεψη, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Βλάσης, Θεόδωρος Καράογλου ήταν μόνο μερικά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα