Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τα κρίσιμα και δύσκολα σημεία της συνάντησης στην Άγκυρα

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τα κρίσιμα και δύσκολα σημεία της συνάντησης στην Άγκυρα

Στις 3:30 το απόγευμα της Δευτέρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά κατά μόνας και στη συνέχεια μαζί με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν την πολυαναμενόμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα, μετά το τετ-α-τετ που είχαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει κάπως… στραβώσει το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της Τουρκίας (μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, νέες δηλώσεις περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, εισαγωγή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο εκπαιδευτικό σύστημα της γείτονος χώρας, κ.λπ.), με αποτέλεσμα οι προσδοκίες της Αθήνας από τη συνάντηση των δύο ηγετών να είναι αρκετά… συγκρατημένες.

Βέβαια, η ελληνική πλευρά τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η ηρεμία στο Αιγαίο και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο, η αποστροφή του λόγου του Ερντογάν στην «Καθημερινή», ότι «υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία, εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Όταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές», δεν πέρασε απαρατήρητη.

Αντιθέτως, η Αθήνα, διά στόματος του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη (ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην Άγκυρα), έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά», επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ότι ο διάλογος αναμένεται να κινηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε… ρηχά (άρα και πιο ασφαλή) νερά.

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Millyet, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε ένα γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας. […] Αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος και θα υπάρξουν εμπόδια. Αλλά δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε, όταν προηγούμενοι ηγέτες των χωρών μας το πέτυχαν, υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Η βελτίωση των σχέσεων θα είναι προς όφελος και των δύο λαών και της περιοχής».

Σε αδρές γραμμές, πέντε είναι τα σημεία τα οποία αναμένεται να βαρύνουν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν:

  • Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιμείνει στη θέση περί «λύσεων-πακέτο», όπερ σημαίνει ότι θα «ανοίξει» θέματα (π.χ. Αιγαίο), τα οποία η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να συζητηθούν στην παρούσα φάση και υπό τις παρούσες συνθήκες.
  • Ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας, όταν ο Κ. Μητσοτάκης θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας, όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα κάνει (αν κρίνει κάποιος από το γεγονός ότι η Αγία Σοφία παραμένει τέμενος, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ευοίωνα…).
  • Με ποια ένταση θα θέσει «στο τραπέζι» το ζήτημα της Γάζας ο Τούρκος πρόεδρος, αν και η Ελλάδα ψήφισε θετικά στην τελευταία Γ.Σ. του ΟΗΕ για την προοπτική ένταξης ως πλήρες μέλος της Παλαιστίνης (έχει υπάρξει προπαρασκευή, ωστόσο, ποτέ δεν αποκλείεται μια… έκπληξη από τον Ερντογάν).
  • Αν η τουρκική πλευρά εγείρει εκ νέου ζητήματα που κάνουν… τζιζ στην Αθήνα, όπως αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ή της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
  • Η Αθήνα αναμένεται, από την πλευρά της, να θέσει εκ νέου το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, δεδομένου ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ έχει «κολλήσει» με ευθύνη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, προφανώς με την κάλυψη της Άγκυρας.
  • Πάντως, σε γενικές γραμμές η Αθήνα κρατάει «μικρό καλάθι» όσον αφορά στα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και απλώς φαίνεται ότι θα είναι ικανοποιημένη αν η Άγκυρα δεν ανακινήσει δύσκολα ζητήματα, αλλά και αν επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για συνέχιση του moratorium στο Αιγαίο.

Πηγή: topontiki.gr 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα