Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους - Δεν γνωρίζω αν έγινε μοντάζ των συνομιλιών για τα Τέμπη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους - Δεν γνωρίζω αν έγινε μοντάζ των συνομιλιών για τα Τέμπη

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μιλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα πιο «καυτά» θέματα της επικαιρότητας, όπως η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και η σχολική βία.

 
 

Αναφερόμενος στη γυναικοκτονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ο Κ.Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ως «γροθιά στο στομάχι», ωστόσο δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα στην ελληνική αστυνομία, αλλά και ότι πισωγυρίσματα, ακόμα και τραγωδίες στην προσπάθεια των δομικών αλλαγών του κράτους μας κάνουν πιο δυνατούς, ενώ επισήμανε ότι αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος δεν μπορεί η ευθύνη να φτάνει πάντα στην κορυφή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σίγουρα υπάρχει ακόμα η κουλτούρα του «ωχαδερφισμού» στην αστυνομία αλλά η πλειοψηφία έχει την αίσθηση του καθήκοντος, παραδεχόμενος ότι η αλλαγή της κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση και ότι χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα, μιλώντας για περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που θα προσφέρουν φυσική και νομική προστασία, ενώ σημείωσε ότι έχει ενταθεί η παρουσία των αστυνομικών στη δυτική Αττική και ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση να μειωθούν οι αστυνομικοί από την ασφάλεια υψηλών προσώπων.

Περί Τεμπών

Όσον αφορά στο έτερο ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και φαίνεται ότι προκαλεί σημαντική φθορά στην κυβέρνηση, αυτό της τραγωδίας των Τεμπών, ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε για άλλη μια φορά της κατηγορίες της αντιπολίτευσης για απόπειρα συγκάλυψης. «Στο ερώτημα τι να συγκαλύψουμε στο δυστύχημα των Τεμπών δεν παίρνουμε απάντηση», είπε χαρακτηριστικά, υπογράμμίζοντας ότι «γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμιά συγκάλυψη στα Τέμπη. […] Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρονιές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης» και προσθέτοντας ότι «πάντα θα μας βαραίνει το ότι προσπαθήσαμε αλλά δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης».

Όσον αφορά το διαβόητο μονταρισμένο ηχητικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει αν και ποιος μπορεί να έκανε μοντάζ στο υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη, προσθέτοντας ότι το υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη έφτασε ακέραιο στην δικαιοσύνη χωρίς καμία κυβερνητική ανάμειξη. Επίσης, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την απόφαση για «μπάζωμα» του σημείου του δυστυχήματος, λέγοντας ότι ήταν επιχειρησιακή η απόφαση να στρωθεί χαλίκι για να επιχειρήσουν τα μηχανήματα στα Τέμπη και όχι της κυβέρνησης

Κατά τον πρωθυπουργό, ένα από τα λάθη της κυβέρνησης είναι ότι «δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης», λέγοντας ότι ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας αναπαράγονται με τεράστια συστηματικότητά. Τέλος, σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών, ο Κ. Μητσοτάκης είναι ότι «αν η αντιπολίτευση καταθέσει κατηγορητήριο γιο προανακριτική επιτροπή θα το εξετάσουμε», ωστόσο, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε την άρση ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει».

Σχολική βία: Δεν είναι κοινωνικός αγώνας το θα τα σπάσω όλα

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θεωρεί ως βήμα προς την σωστή κατεύθυνση τη δημιουργία της πλατφόρμας κατά της σχολικής βίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον για τις καταγγελίες των παιδιών που δέχονται bullying» και ότι πρέπει «να δίνουμε αγάπη αλλά και να βάζουμε όρια στα παιδιά μας». Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε την απόφαση ζημιές στα σχολικά κτίρια να τις πληρώνουν οι γονείς, λέγοντας ότι «δεν θα πληρώσει το κοινωνικό σύνολο την φθορά που προκάλεσε το παιδί μίας οικογένειας» και ότι «δεν είναι κοινωνικός αγώνας και κατάκτηση το θα τα σπάσω όλα», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών».

Για το ευρύτερο ζήτημα της νεανικής βίας ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αποτρεπτική η έντονη παρουσία της αστυνομίας σε χώρους συνάθροισης που σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ νέων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι μπορούμε να εξαλείψουμε με μιας φαινόμενα βίας ανηλίκων», εκτιμώντας ότι «υπάρχει τάση για περισσότερη βία και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως δεν θα φτάσουμε εκεί», αλλά και «βάζοντάς» τα με την… τραπ, καθώς όπως είπε ότι «πρέπει να αντιτάξουμε πρότυπα εναντίον μίας μουσικής κουλτούρας που προάγει την βία κυρίως κατά των γυναικών».

Τέλος, σημείωσε ότι η αθλητική βία είναι το πρώτο στάδιο εκδήλωσης βίας έξω από το σχολείο, ισχυριζόμενος ότι «κάναμε δραστική παρέμβαση στα θέματα του ποδοσφαίρου» και τονίζοντας ότι «θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού στην μνήμη του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του».

Ευρωεκλογές με διλήμματα

Δεδομένης της πόλωσης που αρχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό ενόψει των ευρωεκλογών, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το δίλημμα που θέτει για την εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας ότι «στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη. Θέλω το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές σαν μοχλό διαπραγμάτευσης για οικονομική ενίσχυση» και τονίζοντας ότι «ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 ανεξάρτητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και επανέλαβε την αιχμή που αφήνει σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη, ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εθνικές εκλογές όταν αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος». «Οι κύριοι Κασελάκης και Βελόπουλός μου θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα αντισυστημικά κόμματα δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα», αν και παραδέχθηκε ότι «το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας». Επίσης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατα της υποψηφιότητας των Σπαρτιατών και ευχήθηκε να υπάρξει συντονισμός και με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακρίβεια και υγεία

Αναφερόμενος σε δύο ζητήματα «αιχμής» της καθημερινότητας, ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το ζήτημα της ακρίβειας, που, όπως είπε, «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών, επανέλαβε ότι «η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις μισθών είναι η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια» προσθέτοντας ότι «οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι είναι μεγαλύτερες από την συνολική αύξηση του πληθωρισμού», ενώ σχετικά με φαινόμενα αισχροκέρδειας είπε ότι «υπάρχουν εταιρείες που δεν έβαλαν μυαλό και αισχροκερδούν – γι’ αυτό και συνεχίζουμε να επιβάλουμε πρόστιμα».

Από την άλλη, και με δεδομένη την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειωθεί το χρέος της χώρας. […] Θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια για να πετύχουμε γρήγορη μείωση του χρέους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δεσμευόμενος ότι «δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ τον κίνδυνο χρεοκοπίας».

Από την άλλη, για τον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το μέτρο των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, λέγοντας ότι «δεν αφορούν σε κρίσιμες επεμβάσεις» και ότι «είναι μία φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων», αν και σημείωσε ότι «σε τρεις μήνες λειτουργίας πρέπει να αξιολογήσουμε το ποιοι έκαναν χρήση των απογευματινών χειρουργείων» και προσέθεσε ότι «αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια».

Όσον αφορά συνολικά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εχουμε εξαιρετική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία αλλά βασικά ζητήματα προς επίλυση στις υποδομές», προσθέτοντας ότι 80 νοσοκομείο και 156 κέντρα υγείας ανακοινούται μερικώς η πλήρως και ότι επανεξετάζονται τα ζητήματα έλλειψης ειδικοτήτων ιατρών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Τέλος, με αφορμή και τις νέες εντάσεις με την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι για πάνω από 12 μήνες δεν υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία και ισχυριζόμενος ότι «πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας». «Στα μέσα Μαΐου θα επισκεφθώ την Τουρκία», είπε ο Κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα