Τέμπη - Πρόταση δυσπιστίας: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέληξαν σε κοινό κείμενο – Την καταθέτει ο Ανδρουλάκης στη Βουλή

Τέμπη - Πρόταση δυσπιστίας: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέληξαν σε κοινό κείμενο – Την καταθέτει ο Ανδρουλάκης στη Βουλή

Μετά από διαβουλεύσεις μερικών ωρών, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αιχμή την υπόθεση των Τεμπών.

Την πρόταση καταθέτει ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, και αναμένεται να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για να αποδεχθεί την έναρξη της τριήμερης συζήτησης σήμερα κιόλας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να είναι κεντρικός εισηγητής στη συζήτηση ο Νίκος Παππάς.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα άκρα τις επόμενες 3 ημέρες, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για αλλοίωση των ηχητικών συνομιλιών στην τραγωδία των Τεμπών.

Την πρόταση δυσπιστίας, αναμένεται να συνυπογράψουν ή στηρίξουν και η Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να τους ενημερώσει για το κείμενο της πρότασης.

Επίσης αναμένεται να ψηφιστεί και από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Πέμπτη με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας περιλαμβάνονται η τραγωδία των Τεμπών, οι υποκλοπές, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου, η ακρίβεια και αισχροκέρδεια, καθώς και η εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας.

Το αρχικό κείμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο πάντως κάνουν προσθήκες και τα άλλα κόμματα που προτίθενται να υπογράψουν, επικεντρώνεται στην υπόθεση των Τεμπών, μιλώντας ευθέως για συγκάλυψη.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εξεταστική επιτροπή και πώς απέκλεισε η πλειοψηφία της ΝΔ σημαντικούς μάρτυρες, ενώ επισημαίνεται και η παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως για το σκάνδαλο με τη σύμβαση 717. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγγελέα.

Γίνεται ακόμα λόγος για παρακμή και πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου.

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

«Η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί».
•Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της
•Στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας,
•Φτάνει στο σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση
•Οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία»
·Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου

Στην πρόταση γίνεται αναφορά και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα