Τέμπη: Επιστολή φωτιά προειδοποιούσε για τον κίνδυνο σοβαρού δυστυχήματος – Είπε ψέματα ο Καραμανλής

Τέμπη: Επιστολή φωτιά προειδοποιούσε για τον κίνδυνο σοβαρού δυστυχήματος – Είπε ψέματα ο Καραμανλής

«Κανένα πόρισμα δεν κράτησα στο συρτάρι μου» είπε χθες ο Κώστας Καραμανλής ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών, όμως πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των πρακτικών της συνεδρίασης, αποδεικνύεται ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έλεγε ψέματα.

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας επιστολή του τότε διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππου Τσαλίδη, το οποίο ενημέρωνε τον βουλευτή Σερρών για τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας».

Το έγγραφο ανατρέπει τους ισχυρισμούς του Κώστα Καραμανλή και καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και πρωτίστως στις οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Η επιστολή απευθυνόταν στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, με πρώτο όνομα στην κοινοποίηση αυτό του Κώστα Καραμανλή και δεύτερο του τότε υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ενήμερη ήταν και η πρόεδρος της ΡΑΕ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

Τι αναφέρει η επιστολή-«καταπέλτης»

Σύμφωνα με το «εμπιστευτικό», όπως αναφέρεται, έγγραφο, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ουσιαστικά το τι θα συνέβαινε λίγους μήνες μετά, στα Τέμπη, καθώς όπως ανέφερε «τα προβλήματα οδηγούν σε μονοδρομήσεις γραμμών, καθιστώντας περισσότερο πιθανά τα ανθρώπινα λάθη με απρόβλεπτες συνέπειες».

Παράλληλα στην επιστολή ο Φίλιππος Τσαλίδης προειδοποιούσε με αφορμή σύγκρουση τρένου με όχημα του ΟΣΕ τον Αύγουστο του 2021 ότι «οι συνέπειες ενός τέτοιου συμβάντος θα ήταν ανυπολόγιστες αν η σύγκρουση γινόταν με αμαξοστοιχία Intercity».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», ο Φίλιππος Τσαλίδης έστειλε την εμπιστευτική επιστολή στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα «σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου». Αφορμή ήταν δύο ατυχήματα που είχαν συμβεί τον Αύγουστο του 2021 στον Δομοκό και τη Λευκοθέα Σερρών.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού του ΟΣΕ και συγκεκριμένα σταθμαρχών και κλειδούχων, στη μη λειτουργία σηματοδότησης σε μεγάλα τμήματα του δικτύου και την κακοσυντηρημένη υποδομή.

Παράλληλα αναφέρεται σε δύσκολη και επικίνδυνη σιδηροδρομική λειτουργία «με αποτέλεσμα σοβαρά συμβάντα», ενώ επισημαίνει την έλλειψη σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

«Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Τσαλίδης εισέπραξε το αρνητικό – αν όχι εχθρικό – κλίμα ύστερα από αυτήν την κίνηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την κυβέρνηση είναι ότι λίγες μέρες μετά υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στις 14 Σεπτεμβρίου, 8 μέρες μετά το εμπιστευτικό έγγραφο προς τον ΟΣΕ και τον τότε υπουργό, κι έχοντας εισπράξει την άρνηση να αλλάξει οτιδήποτε στον σιδηρόδρομο, ανακοίνωσε στο ΔΣ του οργανισμού ότι αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αναφέρει η «Δημοκρατία».

Κασσελάκης: Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να καταργήσω τη βουλευτική ασυλία

Με αφορμή τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας, ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας σε περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός.

«Αν μας τιμήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να καταργήσω όλες τις βουλευτικές ασυλίες - όλα τα βουλευτικά προνόμια. Η Βουλή δε θα εκθρέψει άλλον Κώστα Αχ. Καραμανλή», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταθέσει στην Εξεταστική για τα Τέμπη ο Φ. Τσαλίδης για την επιστολή που έστειλε στον Κ. Καραμανλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νέο αίτημα ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» είχε ενημερώσει μεταξύ άλλων και τον Κώστα Καραμανλή για την τραγική κατάσταση των σιδηροδρόμων.

«Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι με το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη η ελληνική κοινωνία βίωσε μια τραγωδία η οποία είχε προαναγγελθεί. Μόνο που αυτοί που γνώριζαν τον κίνδυνο και είχαν την ευθύνη να τον αποτρέψουν, δεν το έπραξαν. Την πρώτη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών να αρνείται κάθε γνώση των σοβαρών προβλημάτων και να επικεντρώνεται στον ‘ανθρώπινο παράγοντα’», αναφέρει η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Μόνο που γνώριζε. Γνώριζε και τώρα ψεύδεται, διαστρεβλώνει τα γεγονότα, τα ερμηνεύει κατά το δοκούν, τα αποσιωπά όταν δεν τον βολεύουν. Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Σερρών της ΝΔ και η κυβέρνησή του γνωρίζουν, ψεύδονται και συγκαλύπτουν. Για μια ακόμη φορά.

Το επιβεβαιώνει το σημερινό, αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία». Ενάμιση χρόνο πριν από τη τραγωδία, στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, σε επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αναφερόταν στον ‘ορατό κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας’».

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Είναι φανερό. Η επιστολή αυτή, για τα «Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου», εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή είχε απορρίψει το αίτημα να καταθέσει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σήμερα εκ νέου αίτημα να καταθέσει ως μάρτυρας. Θα το αρνηθεί κι αυτή τη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία;

Η ύβρις απέναντι στα θύματα, η προσβολή των οικογενειών τους, η συγκάλυψη της αλήθειας, είναι, δυστυχώς, η τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ για να αποφύγει την μεγάλη ευθύνη της, η οποία προκύπτει από τη δυνατότητα που είχε ως κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις που θα προστάτευαν την ανθρώπινη ζωή.

Αλλά δεν θα τα καταφέρει. Όχι αυτή τη φορά. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα