Ευρωβουλή: Ψήφισμα «καταπέλτης» για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Ευρωβουλή: Ψήφισμα «καταπέλτης» για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Με 330 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την ελληνική κυβέρνηση για την υποβάθμιση του κράτους Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το ψήφισμα «κόλαφος» κατατάσσει τη χώρα μας στην ίδια θέση με την Ουγγαρία του Όρμπαν, καθώς οι υποκλοπές, το Predator, οι μαζικές αγωγές Δημητριάδη σε δημοσιογράφους, οι απειλές και η μεταμεσονύχτια αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ, τα Τέμπη, πυροδοτούν τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για σοβαρές απειλές για τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα του σήμερα.

«Μαύρη» σελίδα
Μία «μαύρη» σελίδα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας γράφτηκε εχθές στο Στρασβούργο και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H ανεξάρτητη Ολλανδή ευρωβουλευτής, Σοφί Ιντ Βελτ, ξεκαθαρίζει πως το κράτος Δικαίου είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες και δεν υπάρχει μικροπολιτικό κίνητρο πίσω από το ψήφισμα.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το ψήφισμα για το οποίο ένωσαν τις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, η Αριστερά και το φιλελεύθερο RENEW

«Η πολιτική εργαλειοποίηση που επιχειρείται από την Αριστερά στο Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτη».

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση
Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση εγκαλείται για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τις τιμωρητικές αγωγές του κ. Δημητριάδη προς δημοσιογράφους και ΜΜΕ με τις οποίες επιχειρείται, όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο, να ελεγχθεί η ελευθερία του Τύπου, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και τα δυστυχήματα των Τεμπών και το ναυάγιο της Πύλου.

Η κυβέρνηση καλείται πλέον να προσκομίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απτές αποδείξεις συμμόρφωσης με τους δομικούς κανόνες του κράτους Δικαίου, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί στη θέση της Ουγγαρίας αντιμετωπίζοντας ακόμη και «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Η γνωστή σε όλους εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών  που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε και πάλι προς ψήφιση ένα κατάπτυστο ψήφισμα για το κράτος Δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά το ψήφισμα.

Για «χαστούκι από την Ευρώπη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελλάκης, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο  την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα