Οπαδική βία: Στις 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα – Από τις 6/3 οι κάμερες και από τις 9/4 τα ταυτοποιημένα εισιτήρια

Οπαδική βία: Στις 13/2 ανοίγουν τα γήπεδα – Από τις 6/3 οι κάμερες και από τις 9/4 τα ταυτοποιημένα εισιτήρια

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασαν τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο εισόδου των οπαδών στα γήπεδα ποδοσφαίρου και τη διάθεση των εισιτηρίων, για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών ενόψει της επανέναρξης παρουσίας θεατών.

 Αρχικά, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. 

Οι ημερομηνίες – ορόσημα


«Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό που αναβαθμίζει και θωρακίζει τα γήπεδα ποδοσφαίρου και σύντομα όλα τα γήπεδα όλων των αθλημάτων της χώρας. Υπήρχε συμμαχία και συναίνεση στις ενέργειές μας από όλες τις ΠΑΕ. Διαμορφώσαμε πλαίσιο συμμαχίας και με την ΕΠΟ και νομοθετήσαμε με την ευρεία συμμαχία που υπήρχε στη Βουλή.

Μπροστά μας έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες – ορόσημα για να ανοίξουν τα γήπεδα. Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε νέο περιβάλλον. Υπάρχει μία νέα ΔΕΑΒ με δρακόντειες κυρώσεις. Αν πέσει κροτίδα, πυρσός ή επικίνδυνο αντικείμενο, κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους την επόμενη Κυριακή αν παίζει εντός η ομάδα.

 
 Δεν παρεμβαίνουμε στην βαθμολογία. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Δικαίωμα της πολιτείας να προασπίζει την ασφάλεια του φιλάθλου. Όταν κρίνουμε ότι είναι ανασφαλής η διαδικασία, θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση την ΔΕΑΒ. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν συμβούν αυτά που περιγράφει ο νόμος. Θέλουμε ανοικτά τα γήπεδα στους φιλάθλους. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που περιγράφονται στο νόμο, οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνονται χωρίς φιλάθλους.

Στις 6 Μαρτίου ξεκινά μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει την διαδικασία για τις κάμερες δεν θα ανοίξει για τους φιλάθλους. Κλιμάκια από τρία υπουργεία επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα. Έγινε κοινή συζήτηση για το πώς θα εγκατασταθούν οι κάμερες. Από τις 6 Μαρτίου και μετά, οι κάμερες που θα εγκατασταθούν, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο θα καθορίσει το πώς θα ανοίξουν τα γήπεδα. Θα βγει και το ΦΕΚ για τις κάμερες εντός της ημέρας.

Τρίτη 9 Απριλίου, η ταυτοπροσωπία. Γνωρίζοντας όνομα, επίθετο, διεύθυνση. Η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση δείχνει τέτοια αποφασιστικότητα.

Υπάρχει και η παρέμβαση της μίας Λέσχης ανά ομάδα. Η παρακράτηση πόρων αν πέφτει μία ομάδα σε οριστική παραβατική συμπεριφορά», είπε ο κ. Βρούτσης.

 
Πώς θα γίνεται η είσοδος στα γήπεδα
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε για τη νέα διαδικασία εισόδου στα γήπεδα:

«Νομοθέτηση, κάμερες, ταυτοπροσωπία είναι το τρίπτυχο. Μέχρι σήμερα, υπήρχε ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Η λύση είναι με το “κλείδωμα” του εισιτηρίου στο κινητό μας.

Η αγορά του εισιτηρίου θα συνεχίσει να γίνεται με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατεβάσουμε το gov wallet είναι η εγγραφή στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας.

Περνάμε το εισιτήριο στο wallet, σκανάρουμε από την οθόνη τον αριθμό του εισιτηρίου και το εισιτήριο μπαίνει στο κινητό. Σήμερα τα τουρνικέ δουλεύουν με barcode και qr code. Σύντομα ελπίζουμε να λειτουργούν μέχρι τον Απρίλιο και με NFC. 
Για ανήλικα παιδιά κάτω των 15 ετών, το wallet “βγάζει” τα παιδιά μας. Εισάγουμε τον αριθμό του εισιτηρίου. Το ποιος θα συνοδεύει το παιδί. Βάζουμε το ΑΦΜ του συγγενούς, έρχεται μήνυμα αποδοχής και το εισιτήριο μπήκε στο wallet. 

Το wallet κάνει την αναγνώριση και βγάζει το εισιτήριο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα