Ομόφυλα ζευγάρια: Σύννεφα στην κυβέρνηση μετά τα φροντιστήρια γαλάζιων βουλευτών

Ομόφυλα ζευγάρια: Σύννεφα στην κυβέρνηση μετά τα φροντιστήρια γαλάζιων βουλευτών

Το «γαλάζιο φροντιστήριο» δεν απέδωσε, όπως όλα δείχνουν, τα αναμενόμενα καθώς μόλις 5 βουλευτές δήλωσαν ανοιχτά ότι άλλαξαν γνώμη και θα το στηρίξουν τελικά, ενώ δεκάδες άλλοι είτε παραμένουν αμετακίνητα αρνητικοί είτε τηρούν σιγήν ιχθύος.

Παραμένουν τα σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση του «γαλάζιου φροντιστηρίου» ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Μέσα από κάθε τέτοια διαδικασία προχωράμε ακόμα πιο δυνατοί. Όλα θα πάνε καλά. Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι. Ο διάλογος πάντοτε κερδίζει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε ανοιχτά. Τέθηκαν οι προβληματισμοί, απαντήθηκαν οι ερωτήσεις και συνεχίζεται η διαδικασία. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και συνεχίζουμε», είπε ο  γραμματέας της ΚΟ ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Οι γαλάζιες «εξετάσεις»

Το εσωκομματικό «μασάζ» του δεύτερου γκρουπ κράτησε 3 ώρες και ενώ δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις σκληρών διαφωνούντων ορισμένοι βουλευτές που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις πείστηκαν να υπερψηφίσουν.

«Ήρθα και εγώ για να πω τις δικές μου θέσεις και πιστεύω ότι οι απόψεις μου θα ακουστούν. Η ΝΔ είναι πανίσχυρη, ενωμένη και από αυτές τις συζητήσεις θα βγει πιο ισχυρή», είπε ο βουλευτής ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

«Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτήν την παροιμία που λέει ‘’μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις’’, γιατί όλοι έχουμε παιδιά και όλοι έχουμε εγγόνια σε αυτόν τον κόσμο και κανένας μας δεν γνωρίζει τι θα κληθούμε αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας», είπε η βουλευτής ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και μετά το διήμερο «φροντιστήριο», η πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι από τους 158 θα καταψηφίσουν ή απέχουν 35-45 βουλευτές της ΝΔ.

Ωστόσο, οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Ασημίνα Σκόνδρα, Μακάριος Λαζαρίδης, Τζίνα Οικονόμου και Ζωή Ράπτη που αρχικά διαφώνησαν πείστηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και οι όροι γονέας 1 και γονέας 2 με έπεισαν να υπερψηφίσουν τον νόμο», είπε ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Οι επιφυλάξεις και αντεγκλήσεις, δεν έλειψαν και πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς κατά τη διάρκειας της συζήτησης.

«Φέρνουμε μισό νομοσχέδιο. Έπρεπε να έχουμε και την παρένθετη. Αν και δεν κατεβαίνω με ψήφο η θέση μου είναι αυτή», είπε ο  βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης.

«Θα πω στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό», είπε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Οι επικεφαλής της ενημέρωσης απάντησαν στα επιχειρήματα των διαφωνούντων.

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση την απόφαση του ΕΔΔΑ.  Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση. Το 2018 είχαμε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, όλα δείχνουν πως το επίμαχο νομοσχέδιο έρχεται σύντομα. Ίσως, στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση περίπου δύο εβδομάδων και τον Φεβρουάριο να φτάσει στη Βουλή.

Οι «διαφωνούντες» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «ταυτοτικό ζήτημα» τον γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταθέσει πρόταση νόμου για ισότητα στον γάμο την τεκνοθεσία και την παρένθετη κύηση ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν προβληματισμούς.

«Το πιο βασικό πράγμα που δεσμεύει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ισότητα απέναντι στον νόμο. Κατά τα άλλα μπορεί να υπάρχουν προβληματισμοί για κάποια θέματα. Και εγώ έχω προβληματισμό για το θέμα της παρένθετης κύησης], είπε ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας.

Λίγα 24ωρα πριν την τριήμερη συνεδρίαση της ΚΟ στις Σπέτσες υπό τον Στέφανο Κασσελακη  1 έως 4 βουλευτές  από τους 36 ενδέχεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τοποθετηθεί επί της αρχής θετικά στο νομοσχέδιο, από τους 32 του  5-10 βουλευτές του εκφράζουν πολιτισμούς, επιφυλάξεις και διαφωνίες.

Συγκεκριμένα, οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, είναι οι εξής:

-Αχμέτ Ιλχάν

-Μπουρχάν Μπαράν

-Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

-Τάσος Νικολαΐδης

-Μανώλης Χνάρης

-Σταύρος Μιχαηλίδης

Ενώ εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής είναι οι εξής:

-Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

-Φραγκίσκος Παρασύρης

-Απόστολος Πάνας

-Ανδρέας Πούλας

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Γεωργιάδη και ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταδικάσει την τοποθέτηση του βουλευτή Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευίδη, που είπε ότι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών θα ωθούνται στην ομοφυλοφιλία.

«Είναι απαράδεκτο, σφοδρά ομοφοβικό και περίμενα το ΠΑΣΟΚ να το καταδικάσει ως δήλωση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο διευθυντής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε άμεσα με τον κ. Παρασκευαΐδης και του μεταβίβασε πως οι απόψεις αυτές δεν αντιπροσωπεύουν το ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή αντίδραση ήρθε στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, όπου κάλεσε τη ΝΔ να κοιτάξει τα του οίκου της.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Το όλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να δούμε αφορά το δικαίωμα των παιδιών. Και εμείς θέτουμε αυτούς τους προβληματισμούς», είπε ο βουλευτής ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσει τον εσωκομματικό διάλογο προκειμένου να πείσει και άλλους διαφωνούντες για την αναγκαιότητα της ρύθμισης.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα