Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Τα θέματα που θα συζητηθούν

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Τα θέματα που θα συζητηθούν

Για τέταρτη φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, ενώ αύριο Σάββατο 6 Ιανουαρίου θα κάνει μια στάση στη Σούδα και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην οικία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, όπου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Τι περιέχει η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Στην ατζέντα των συνομιλιών πρόκειται να βρεθούν πολλά θέματα. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κυρίως στην εμπόλεμη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους Παλαιστίνιους είναι ένα από αυτά.

Ένα δεύτερο θέμα είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς και το αίτημα της χώρας για την αγορά των F-35. Για το ζήτημα αυτό, οι ΗΠΑ έχουν διασυνδέσει το θέμα με το αίτημα που έχει υποβάλει η Τουρκία για την αγορά αμερικανικών F-16, το οποίο ωστόσο είναι παγωμένο λόγω των καθυστερήσεων της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό θα είναι και το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον κ. Φιντάν.

Πάντως, η Αθήνα δεν θα ήθελε να υπάρχει αυτή η σύνδεση των F-35 με τα F-16, καθώς σημειώνει πως είναι διαφορετικά αιτήματα.

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή, καθώς είναι έκδηλη η διεθνής ανησυχία για την επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την πιθανή εμπλοκή του Ιράν, μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Ο κ. Μπλίνκεν θα βρίσκεται νωρίτερα στην Τουρκία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα φτάσει απόψε στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνομιλίες αύριο με τον Τούρκο υπουργό Χακάν Φιντάν. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρξουν από κοινού δηλώσεις Μπλίνκεν-Φιντάν στον Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά είχε κάνει δήλωση ο Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο, λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία.

Συνολικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα