Ομόφυλα ζευγάρια: «Φρένο» στο νομοσχέδιο για γάμο & τεκνοθεσία – Το παρασκήνιο του «παγώματος»

Ομόφυλα ζευγάρια: «Φρένο» στο νομοσχέδιο για γάμο & τεκνοθεσία – Το παρασκήνιο του «παγώματος»

  «Φρένο» στα σενάρια κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, βάζει η κυβέρνηση προς ώρας.
Στις σχετικές διευκρινήσεις προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως πρώτα πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει τι θέλει να κάνει.

«Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Οι αναφορές του πρωθυπουργού σε κάρο και άλογα προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο ‘φιλελεύθερος’ Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις παρομοίασε χιλιάδες συμπολίτες του με άλογα. Η ισότητα είναι το ‘κάρο’; Και η ‘σέλα’ ποιος είναι; Το νομοσχέδιο που δε φέρνει προς ψήφιση; Ή μήπως ο Βορίδης; Ντροπή του για την φρασεολογία που χρησιμοποιεί σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα».

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να ρωτήσει τους συνεργάτες του για την επίμαχη φράση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει στη Βουλή άμεσα πρόταση νόμου.

«Παρατηρούμε επανειλημμένως αδυναμία κατανόησης βασικών εννοιών ή φράσεων που χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Όταν χρησιμοποιεί λοιπόν την φράση για το κάρο και το άλογο, ας ρωτήσει τουλάχιστον κάποιον από τους συνεργάτες του, τι σημαίνει και πώς χρησιμοποιείται στον δημόσιο λόγο», είπε ο κ. Μαρινάκης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά:

«Κύριε Μητσοτάκη, μας κάνετε να αισθανόμαστε β’ κατηγορίας πολίτες. Όταν ένας άνθρωπος διψά για ισότητα και συμπερίληψη, δεν του λες ‘περίμενε να εξηγήσω’, όπως δηλώσατε χθες. Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. Φοβάστε εσείς, δε φοβόμαστε εμείς».

Το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και οι αναφορές Κασσελάκη, προκάλεσαν αντιδράσεις.

«Ο άνθρωπος έχει αδυναμία κατανόησης της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι πρόβλημα για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό. Δεν αντιλαμβάνεται αυτά που λέμε οι υπόλοιποι με τον ίδιον τρόπο», είπε ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, να απαντά:

«Δε θεωρώ ότι η δήλωση του προέδρου ήταν ατυχής. Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει από Δευτέρα».

«Ο πρωθυπουργός, για να ρίξει μια ιδέα στον δημόσιο διάλογο για να φαίνεται δήθεν προοδευτικός, έχει μια ΚΟ που έχει χαρακτηριστικά κουρελούς που δεν μπορεί να περάσει κάτι τέτοιο χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης», είπε ο το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής.

«Θα προχωρήσουμε στην κατάθεση δική μας νομοθετικής πρότασης για τη νομική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα. Αυτή τη δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη», λέει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Το παρασκήνιο του «παγώματος»
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι το νομοσχέδιο δεν πάει ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα, χρονικά δηλαδή ούτε μπρος ούτε πίσω, και πως θα ακολουθηθεί η διαδικασία που πρέπει.

Αυτό, σημειώνουν, πως είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους εχθές, ότι δηλαδή, όπως συμβαίνει με όλα τα νομοσχέδια, η κυβέρνηση πρώτα θα εξηγήσει τι ακριβώς θα προβλέπει η σχετική ρύθμιση και στη συνέχεια, στον χρόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Κανείς δεν είχε πει, προσθέτουν από το Μαξίμου, ότι αυτό θα συμβεί τώρα ή σε 3 ή 6 ή 9 μήνες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού είναι αυτό να συμβεί μέσα στο 2024.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα