Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αισιόδοξος ότι με την Τουρκία θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αισιόδοξος ότι με την Τουρκία θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, της ακρίβειας, της οπαδικής βίας, αλλά και του Φρέντι Μπελέρη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. 

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως έχει φτάσει η ώρα «από τον Φεβρουάριο να μπούμε στα βαθιά για την οριοθέτηση ΑΟΖ». 

«Δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρχε απλά μία αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είναι γνωστή και θα σας έλεγα ότι απηχεί και τις πάγιες ελληνικές θέσεις», είπε πρωθυπουργός. 

«Θεωρώ ότι η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα βήμα ακόμα στην οικοδόμηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. 
Και η Διακήρυξη των Αθηνών η οποία υπεγράφη μεταξύ εμού και του προέδρου Ερντογάν ένα σημαντικό βήμα το οποίο προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευτούμε. Όπως έχω πει πολλές φορές το να οικοδομήσουμε πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο», συνέχισε.

«Είμαι όμως αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μία καλή πορεία, που θα μας επιτρέψει -όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών-  να συζητήσουμε ναι και το δύσκολο ζήτημα το οποίο όπως γνωρίζεται εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε, της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ δηλαδή και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε. 

700 εκατ. ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά

«Όλες οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο λαμβάνονται με ομοφωνία», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και για το θέμα της ακρίβειας σημείωσε πως έχει αναγνωρίσει ότι είναι «το πρώτο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών».

 «Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει 700 εκατ. για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επειδή ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς στόχους είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους ευάλωτους» συμπλήρωσε.

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο και παρεμβάσεις στην αγορά αλλά ο μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Από το 2019 οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20%. Η αύξηση θα μείνει όταν οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται», ανέφερε. 

«Λογικό τα ΜΜΕ να κάνουν θέμα τις αυξήσεις τιμών αλλά έχουμε και μειώσεις που δεν αναδεικνύονται με την ίδια θέρμη. Να τονίσω πως η τιμή της βενζίνης έχει πέσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το ζήτημα της ακρίβειας και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο με ασφάλεια»

«Δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την οπαδική βία, μετά και τα επεισόδια στου Ρέντη.

«Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο έφτασαν σε ένα σημείο που έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να απολαμβάνουν οι Έλληνες το ποδόσφαιρο με ασφάλεια», τόνισε. 

«Το θέμα Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου, όχι διμερές»

«Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτική στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Είμαστε από τους πρώτους που ενθαρρύνουμε την προσέγγιση. Για εμάς το θέμα του εκλεγμένου Φρέντι Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου, όχι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας. Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί πως ο Μπελέρης εκλέχτηκε νόμιμα δήμαρχος και δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα. Άρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από τη δική μας πλευρά. Θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα» είπε ο πρωθυπουργός. 

«Για εμάς είναι κρίσιμο η Αλβανία να δείξει πως έχει επιλύσει τα ζητήματα κράτους δικαίου για να ξεκινήσει τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε. 

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα