ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή πρώτη φορά μετά τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή πρώτη φορά μετά τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η πρώτη μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των 11 βουλευτών, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για το Συνέδριο που θα γίνει στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης με ομιλία γύρω στις 11.30 και αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα που έστειλε και κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε ένα Συνέδριο επανεκκίνησης, συσπείρωσης και ανασυγκρότησης.

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που περνά και μέσα από την προετοιμασία του Συνεδρίου και τη διεξαγωγή του, είναι η ανασύνταξη και η ανασυγκρότηση προκειμένου να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών με αξιώσεις ώστε να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θα δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να «επιστρέψει» και να έχει κυρίαρχο ρόλο στις διεργασίες ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς από εκεί και πέρα.

Το στοίχημα, βεβαίως, δείχνει φιλόδοξο με τα σημερινά δεδομένα, τη δημοσκοπική κατάρρευση μετά την εκλογική ήττα του Ιουνίου του 2023, την αποδιοργάνωση που ακολούθησε και την τραυματική εμπειρία της διάσπασης σε συνέχεια της εκλογής Κασσελάκη και της ανάδειξης νέας ηγετικής ομάδας.

Πάντως, η απόφαση της ηγεσίας να πάει συντεταγμένα σε Έκτακτο Συνέδριο, με εκλογή νέων συνέδρων, ηρεμεί τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς ικανοποιεί όσους έχουν δηλώσει πως δεν δίνουν «λευκή επιταγή» στον νέο πρόεδρο, όπως η τάση Τεμπονέρα, ή στελέχη που ανήκουν στους πάλαι ποτέ προεδρικούς.

Ενστάσεις και διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν ωστόσο είναι χαμηλής έντασης, ειδικά σε σύγκριση με όσα είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Εν προκειμένω, ένσταση υπάρχει για την πρόταση η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής να γίνει σε χρόνο μακριά από το Συνέδριο και μάλιστα μετά τις ευρωεκλογές, και όχι αμέσως μετά.

Όσοι τάσσονται υπέρ αυτής της πρότασης υποστηρίζουν ότι η διαδικασία εκλογής της ΚΕ από τη βάση, η οποία χρονικά θα έπεφτε στα τέλη Μαρτίου, ένα μήνα μετά το Συνέδριο, θα παρατείνει την εσωστρέφεια (με το φόκους να πέφτει στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς για του συσχετισμούς της ΚΕ) την ώρα που το Συνέδριο πρέπει να δίνει το σήμα εκκίνησης για την μάχη των ευρωεκλογών.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, θα οριστούν η Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που θα τρέξει τα οργανωτικά του Συνεδρίου το προσεχές δίμηνο και η Επιτροπή Θέσεων που θα συντάξει τα κείμενα θέσεων που θα κατατεθούν συνέχει στον προσυνεδριακό διάλογο.

Αναμένεται επίσης να γίνουν γνωστά τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα αναπληρώνουν τις 103 – 104 θέσεις που έμειναν κενές μετά την αποχώρηση των μελών της Ομπρέλας και των 6+6.

Παραίτηση Δραγασάκη από την ΚΕ και μήνυμα υπέρ της μελλοντικής συνεργασίας με τους αποχωρήσαντες

Σημειώνεται ότι χθες παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή ο Γιάννης Δραγασάκης, επικαλούμενος τη διαφωνία του με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία. Δηλώνει ωστόσο ότι παραμένει μέλος και δίνει τη μάχη για το Συνέδριο καταθέτοντας κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο με την αποτίμηση της πορείας από τις εκλογές και μετά, τις συλλογικές ευθύνες για ό,τι συνέβη και τα λάθη που έγιναν από τη νέα ηγεσία αλλά και το τί πρέπει να γίνει στη συνέχεια ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να υπηρετήσει ξανά τους ιδρυτικούς σκοπούς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στέλνει μήνυμα υπέρ της προοπτικής συνεργασίας στο μέλλον των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με όσους αποχώρησαν και τονίζει πως «για να μείνουν οι δρόμοι μιας ενδεχόμενης ή μελλοντικής συνεργασίας ανοιχτοί δεν θα πρέπει όσοι αποχώρησαν να θεωρούνται “εχθροί” και αντίστοιχα όσοι αποχώρησαν δεν θα πρέπει να θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αντίπαλό τους».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα