Στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα θέματα συζήτησης και τα «αγκάθια»

Στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα θέματα συζήτησης και τα «αγκάθια»

Νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα άφιξης έφτασε στην Ελλάδα ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα έξι χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην αποστολή είναι περίπου 300 άτομα και 3 αεροσκάφη και 6 αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για λόγους ασφαλείας. Τον πρόεδρο της Τουρκίας υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Καθ’όλη την διάρκεια της μετακίνησής του στην Αθήνα θα είναι δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας ενώ θα διακόπτεται η κυκλοφορία σε δρόμους της Αθήνας από τα σημεία τα οποία θα περάσει.

Σημειώνεται πως θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας, όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ από αέρος, εικόνα θα δίνουν ελικόπτερα και drones. Σε επιφυλακή θα είναι η Αντιτρομοκρατική, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία.

Στις 12:00 συναντήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Τέλος, στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Ολοκληρώθηκε λιγο μετά τις 12.30 η συνάντηση που είχε με την ΠτΔ ο πρόεδρος της Τουρκίας και βρίσκεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο
Τι είπε η ΠτΔ
«Κύριε πρόεδρε σαν καλωσορίζω στην Αθήνα. Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν φέτος οι χώρες μας έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δυο λαούς. Η διαπίστωση αυτή είναι ισχυρή βάση για στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις. Εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο όσο ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, την διαφύλαξη της ειρήνης της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και θα την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος και των δυο λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής»,

«Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα, μετά την πάροδο 6 ετών πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα»,

»Με τις σκέψεις αυτές, κύριε πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας».

Τι είπε ο Ερντογάν
«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα. Πρώτα από όλα πιστεύω ότι συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να ξεκινήσει μία νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Βέβαια σήμερα βρισκόμαστε εδώ πέρα με ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις και συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Θα συζητήσουμε ποια βήματα έχουμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούσες. Βάζοντας τις απαραίτητες υπογραφές θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο»,

»Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο για το μέλλον των δυο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας, το γεμάτο μέρος του ποτηριού».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα