Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες αποχωρήσεις και οι διαγραφές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες αποχωρήσεις και οι διαγραφές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος

Μόνο η ειδησεογραφία δεν απουσιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία σημαδεύτηκε από την αποχώρηση 46 μελών της ΚΕ που ανήκουν στην «Ομπρέλα» και το σκληρό κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του κόμματος έστειλε νωρίς το πρωί από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» μήνυμα ενότητας, κοιτώντας μπροστά, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε γνωστό, με επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα (οι μοναδικοί βουλευτές που συμμετείχαν στη χθεσινή αποχώρηση της «Ομπρέλας») τίθενται εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εκ νέου από τους δύο βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να γίνει όπως αμφότεροι έκαναν γνωστό (όπως και ο Στέλιος Κούλογλου), ενώ την ίδια στιγμή παραιτήθηκαν από μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι εκ των ιδρυτών του κόμματος, Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Επίσης, ο Δημήτρης Βίτσας αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθεί νέος φορέας απ’ όσους αποχώρησαν, ο οποίος θα συμμετάσχει μάλιστα στις ευρωεκλογές με αυτόνομο ψηφοδέλτιο.

Θολό παραμένει το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το ξεκαθάρισμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και την προαναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας».

Με αυτές τις δυο φράσεις ο Στέφανος Κασσελάκης σφράγισε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνοντας τον κύκλο της εσωκομματικής αναμέτρησης με την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τα μέλη της Ομπρέλας.

«Σε σχέση με τη μικρή απόσχιση στην οποία αναφέρεστε οι διαφορές μας είναι μικρές σε επίπεδο πολιτικής. Έχω πει ότι δεν είμαι υπέρ της υπερφορολόγησης, όπως επίσης εγώ δεν πιστεύω ότι η δικιά μας αριστερά πρέπει να ντρέπεται για την έπαρση της σημαίας», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με την αποχώρησή του από το κόμμα Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα οι δυο βουλευτές της Ομπρέλας δήλωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται και από την ΚΟ η οποία βγαίνει λαβωμένη μετρώντας πλέον 45 από 47 μέλη.

«Τους καλώ λοιπόν να δώσουν την έδρα πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις πλάτες του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις έδρες», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο βουλευτές δεν παραδίδουν την έδρα τους με την κ. Πέρκα μάλιστα να προβλέπει και άλλες αποχωρήσεις και από το κόμμα και από την ΚΟ.

«Αυτός που μετακινήθηκε από τη γραμμή της ριζοσπαστικής αριστεράς με την οποία έχω πάρει νωπή εντολή από την περιοχή μου είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Αγαπημένοι σύντροφοι που είναι από τα ιδρυτικά στελέχη ή νεότεροι δεν θα αντέξουν για πολύ», επεσήμανε η Πέτη Πέρκα.

«Ένας ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμωμένος από πείσμα και ζήλο και θέληση να προχωρήσει μπροστά. Επιτέλους ας αφεθεί καθαρό το τοπίο για να κάνουμε αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Μετά τη διάσπαση η Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το βηματισμό της και προχωρά το επόμενο διάστημα στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

«Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: “Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της”», ανέφερε το κείμενο αποχώρησης 46 μελών της ΚΕ».

Νέος ισχυρός πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται η ομάδα Αχτσιόγλου – Χαρίτση στην οποία συσπειρώνονται ακόμη 5 βουλευτές.

«Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου.

«Είναι στενάχωρο όταν αποχωρούν ιστορικά μέλη και νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε μια παράδοξη ήττα του κόμματος το σαββατοκύριακο», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Από τις εργασίες της ΚΕ αποχώρησε και η ομάδα Τεμπονέρα ο οποίος δίνει ραντεβού στο Συνέριο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πως αποτυπώνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή διάσπαση
Η βουλή ζει τα απόνερα της χθεσινής εσωκομματικής διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ήση ο κ. Φάμελλος έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής στην οποία ανακοινώνει πως και ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Πέρκα δεν αποτελούν μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον μένει με 45 βουλευτές, ενώ ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών ανεβαίνει στους 5.

«Δεν ασχολούμαστε με τις εσωκομματικές διεργασίες άλλων κομμάτων», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα