Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι μάχες του δεύτερου γύρου της Κυριακής και τα μεγάλα ντέρμπι

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι μάχες του δεύτερου γύρου της Κυριακής και τα μεγάλα ντέρμπι

Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έπιασε το 43% οπότε θα διεκδικήσει τη δημαρχία στις 16 του μήνα. Το ίδιο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην ισοπεδωμένη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός θα αντιμετωπίσει τον κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια.
Ο Κώστα Μπακογιάννης άγγιξε το όριο της αυτοδυναμίας του 43% και με 41,1% είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το β΄ γύρο στον δήμο της Αθήνας. Δεύτερος με μεγάλη απόσταση από τον νυν Δήμαρχο Αθηναίων έρχεται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, με 14,2%.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης που είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε τρίτος με λιγότερο από μια μονάδα διαφορά, δίνοντας μάχη για την τρίτη θέση με τον Νίκο Σοφιανό της παράταξης του ΚΚΕ.

Ο κ. Ζαχαριάδης κάλεσε στο τηλέφωνο τον κ. Δούκα δηλώνοντάς του την πρόθεσή του να τον στηρίξει στη μάχη απέναντι στον κ. Μπακογιάννη.

Μάχη στον δεύτερο γύρο
Η Θεσσαλία είναι η μοναδική περιφέρεια από τις 6 που υποψήφιοι πάνε στον δεύτερο γύρο και η γαλάζια κυριαρχία απειλείται από υποψήφιο που υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η Θεσσαλία θα είναι η μητέρα των μαχών με την κυριαρχία του Κώστα Αγοραστού να κλονίζεται και να απειλείται από τον Δημήτρη Κουρέτα που έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με τον νυν περιφερειάρχη να συγκεντρώνει 41,4% έναντι 34,1% του αντιπάλου του.

Αμφίρροπη είναι η μάχη για τον δήμο Θεσσαλονίκης, με την Στέλιο Αγγελούδη να διεκδικεί στο β΄ γύρο τη δημαρχία από τον γαλάζιο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος μπαίνει στον δεύτερο γύρο με μόλις μιάμιση μονάδα προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 27,33% έναντι 25,74% που συγκέντρωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος.

Κομβικές οι ψήφοι του υποψήφιου με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέγκα, που συγκέντρωσε 20,7%, με τον ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη του κ. Αγγελούδη να θεωρείται δεδομένη για την επόμενη Κυριακή.

Στην Πάτρα, ο Κώστας Πελετίδης επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, πλησιάζοντας το όριο του 43% για την αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας 40%, έχοντας τώρα απέναντί του στο β΄ γύρο τον κ. Σβόλη με 25,6%. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι άλλοι υποψήφιοι θα στηρίξουν τον κ. Σβόλη την επόμενη Κυριακή.

Στις πέντε περιφέρειες που δεν εκλέγεται περιφερειάρχης, η μάχη θα διεξαχθεί ανάμεσα σε γαλάζιους υποψήφιους και γαλάζιους αντάρτες.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Μέτιος συγκέντρωσε 42,3 έναντι 35,3 του Χριστόδουλου Τοψίδη, στο βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής που είχε την στήριξη της ΝΔ είναι κοντά στην ανατροπή επικρατώντας του νυν περιφερειάρχη, Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

«Ντέρμπι» μεταξύ κεντροδεξιών υποψηφίων και στη Δυτική Μακεδονία μεταξύ του Γιώργου Αμανατίδη και του Γιώργου Κασαπίδη, με τον πρώτο να προηγείται με μόλις 1,3%.

Γαλάζιος εμφύλιος και στα Ιόνια Νησιά, με τη γαλάζια υποψήφια Ρόδη Κράτσα να συγκεντρώνει 27,4 και τον ανεξάρτητο Γιάννη Τρεπεκλή να προηγείται με 32,5%.

Κρίσιμο και καταλυτικό στοιχείο στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή με την Αθήνα και την Αττική να καταγράφουν τη χαμηλότερη πανελλαδικά με μόλις τρεις στους δέκα δημότες Αθηναίων να προσέρχονται στις κάλπες και στην Περιφέρεια το ποσοστό να φτάνει μόλις 46%

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα