Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επτά περιφέρειες από τον πρώτο γύρο – Υψηλότερα ποσοστά από τις εθνικές εκλογές

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Επτά περιφέρειες από τον πρώτο γύρο – Υψηλότερα ποσοστά από τις εθνικές εκλογές

Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μίλησαν χθες, και έξι περιφέρειες της χώρας βάφτηκαν γαλάζιες από τον πρώτο γύρο, ενώ την επόμενη Κυριακή θα κριθεί το αποτέλεσμα σε άλλες 6, με την 13η περιφέρεια της χώρας, αυτή της Κρήτης να βγάζει από χθες τον περιφερειάρχη της με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η εκλογή των γαλάζιων υποψηφίων στις περισσότερες από τις μισές περιφέρειες της χώρας από τον πρώτο γύρο με υψηλότερα ποσοστά από αυτά που πήρε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές, επαναβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κυβερνών κόμμα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι φαίνεται μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα, το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στους μεγάλους νικητές του πρώτου γύρου ο Νίκος Χαρδαλιάς που εξελέγη περιφερειάρχης Αττικής με 46% και ο πρωθυπουργός πήγε στα γραφεία του συνδυασμού του για να τον συγχαρεί.

«Σας ζήτησα την ψήφο σας και μου δώσατε την καρδιά σας, Με εμπιστευτήκατε και μου δώσατε ισχυρότατη εντολή, αλλά και ξεχωριστή δύναμη να πάμε την Αττική μας, τον τόπο μας, μπροστά!», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεγάλος νικητής και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για δεύτερη συνεχόμενη θητεία με ποσοστό 60%.

Απόλυτη ήταν επίσης και η επικράτηση του Γιάννη Μώραλη και η εκλογή του από τον πρώτο γύρο για τρίτη θητεία στο δήμο του Πειραιά

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το χθεσινό αποτέλεσμα έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και μίλησε για νέα προοδευτική παράταξη.

«Αύριο χτίζουμε τη νέα προοδευτική παράταξη. Θα αναδείξουμε νέα πρόσωπα. Το κόμμα μας είναι ανοιχτό σε όλα τα πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι να χτιστεί η παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ξεκινάμε από αύριο αυτή την ανανέωση», σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία και είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές η δεύτερη μεγάλη δύναμη τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνοντας σπόντα για τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως η ανατροπή δεν γίνεται με σόου.

«Έχουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και θα τα πετύχουμε μαζί με τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας γιατί η μεγάλη πρόκληση και ο μεγάλος στόχος είναι ένας: Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις μάχες που είναι ανοιχτές στο δεύτερο γύρο.

Πώς αποτιμούν στη ΝΔ τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών
Θα συνεχιστούν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη για να συναντηθεί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδη Στεφανή, κάτι που πιθανότατα θα κάνει και σε άλλες περιφέρειες όπου η μάχη είναι ανοιχτή για το δεύτερο γύρο.

Το γνωρίζαμε – δήλωσε χθες – ότι υπήρχαν περιφέρειες με υποψηφίους που προέρχονται απο τη ΝΔ χωρίς να έχουν επίσημη στήριξη ενώ τόνισε μόνο σε μία περιφέρεια η αντιπολίτευση έχει παρουσία στο δεύτερο γύρο.

Στο κυβερνών κόμμα είναι το πολιτικό μήνυμα των χθεσινών εκλογών επιβραβεύει τη ΝΔ, πως πρόκειται για καθαρή νικη του κυβερνωντος κόμματος με το χάρτη να έχει χρωματιστεί πάλι γαλάζιος και πως είναι εφικτός ο στόχος να κερδίσει τελικά και τις 13 περιφέρειες.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός δεύτερου γύρου εκτός της Θεσσαλίας οι υποψήφιοι
Το «άνοιγμα» Στέφανου Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ ήταν το 2ο μέσα σε λίγα 24ωρα. Παραμονή της κάλπης ο κ. Κασσελάκης απηύθυνε αυτό το κάλεσμα.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί σκεπτικισμός, γιατί φάνηκε ότι και από αυτό το αποτέλεσμα εξασθένησε η δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρουν μάλιστα ότι λόγω της διαδικασίας για την εκλογή προδότη δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος για να αναπτύξουν την δυναμική τους οι υποψήφιοι.

Πώς αποτιμά το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές
Ικανοποίηση επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη, σίγουρα όμως όχι πανηγυρισμοί. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρό, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Για τον δήμο της Αθήνας, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έκαναν την ανατροπή με μόλις δύο μήνες προεκλογικού αγώνα, καθώς κατάφερε να πάει στον β΄ γύρο.

Στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ως στόχο τις ευρωεκλογές να είναι η αξιόπιστη ισχυρή δύναμη απέναντι στην ΝΔ και στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι η δύναμη που θα κερδίσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα