Αυτοδιοικητικές εκλογές: Γιατί δεν θα υπάρχουν exit poll στις σημερινές εκλογές

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Γιατί δεν θα υπάρχουν exit poll στις σημερινές εκλογές

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 όπως συμβαίνει παραδοσιακά. Όμως, αυτή την φορά δεν θα υπάρχουν εκτιμήσεις για το αποτελέσμα με την δημοσίευση exit polls από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο παρελθόν, οι αναμετρήσεις των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση περιλάμβαναν και exit poll στους τρεις μεγάλους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής ή/και την περιφέρεια της Kεντρικής Μακεδονίας.

Όμως, το γεγονός ότι υπήρξαν διπλές εθνικές εκλογές και οι απόψεις του εκλογικού σώματος έχουν καταγραφεί πρόσφατα, λειτούργησε σε έναν βαθμό ανασταλτικά για την απόφαση να διεξαχθούν exit poll. Όσο και αν τα κόμματα αποδίδουν μεγάλη σημασία και έχουν δώσει και χρίσματα σε υποψηφίους στις περιφερειακές εκλογές και στους μεγάλους Δήμους, οι πολίτες δεν φάνηκαν να «είναι ζεστοί». Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή και το πολιτικό διακύβευμα που έχει πάντα μία εκλογική διαδικασία τα συμπεράσματα θα βγουν από το αποτέλεσμα και όχι από τα exit poll.

Όπως εξηγούν ειδικοί των εταιρειών δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν μέρος σε exit poll, τα χαρακτηριστικά της διενέργειάς τους διαφέρουν σημαντικά από εκείνα των εθνικών εκλογών.

Στα exit poll των εθνικών εκλογών η επικράτεια αντιμετωπίζεται ενιαία – με επιμέρους χαρακτηριστικά, προφανώς- ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για κάθε περιφέρεια ή για κάθε Δήμο θα έπρεπε να σχεδιαστεί ξεχωριστό δείγμα που είναι εξαιρετικά κοστοβόρο. Δηλαδή, για κάθε περιφέρεια και Δήμο που θα επιλέγονταν θα έπρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός συλλογής αποτελεσμάτων σχεδόν ανάλογος με εκείνον των εθνικών εκλογών.

Το πολιτικό αποτύπωμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διαφανεί από τον αριθμό των περιφερειών που θα κερδίσει κάθε κόμμα, όπως και από τους μεγάλους Δήμους, αφού εκεί έχουν δώσει χρίσματα. Έτσι, για να υπάρχει σαφής εικόνα και πλαίσιο συζήτησης και ανάλυσης θα έπρεπε να υπάρχουν στοιχεία για πολλές περιφέρειες και όχι μόνον για τις μεγαλύτερες που συνήθως καλύπτονταν με exit poll στο παρελθόν.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο να υπάρξει β’ γύρος σε ορισμένες περιφέρειες και Δήμους περιορίζει σε έναν βαθμό την ανάλυση του αποτελέσματος και την αξία των exit poll.

Προφανώς, περιφέρειες όπως της Αττικής όπου ψηφίζουν σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της χώρας έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα αλλά το πολιτικό κλίμα διαμορφώνεται από την συνολικότερη εικόνα.

Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έκριναν πως για αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν θα αναθέσουν την διεξαγωγή exit poll και όλοι μαζί θα μάθουμε μετά τις 22.00 – 22.30 το βράδυ την εκτίμηση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα