Αυτοδιοικητικές εκλογές - Θεόδωρος Λιβάνιος: Γύρω στις 19:45 το πρώτο αποτέλεσμα

Αυτοδιοικητικές εκλογές - Θεόδωρος Λιβάνιος: Γύρω στις 19:45 το πρώτο αποτέλεσμα

Στους τρόπους με τους οποίους θα διεξαχθεί η καταγραφή των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όλα είναι έτοιμα. Όλα τα σχολεία ετοιμάζονται να υποδεχτούν αύριο τους ψηφοφόρους όπου είναι εκλογικά τμήματα. 22.500 περίπου εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Επτά η ώρα το πρωί η αρχή της ψηφοφορίας, 7 έως 7 το βράδυ έχουν περιθώριο να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», ξεκίνησε ο κ. Λιβάνιος.

Επιμίσθιο στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει και ένα επιμίσθιο, μια οικονομική στήριξη στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής:

«Για πρώτη φορά, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπήρχε με την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών, αποφασίστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να καταβληθούν 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή. Αυτή η αμοιβή είναι μικτή, άρα υπολογίστε 32 και 24 ευρώ.

Είναι μία πρωτοποριακή, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το οποίο θα ενισχύσει το έργο των επιτροπών. Όλα αυτά θα μπουν στο λογαριασμό τους και σε λίγες ημέρες μετά την διαδικασία της εκλογής θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες εισφορές κλπ. απλά έχουμε μια μικρή φορολογία επειδή είναι ιδιωτών».

H έκδοση των αποτελεσμάτων

Ως προς τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ο κ. Λιβάνιος δήλωσε:

«Οι υποψήφιοι είναι περίπου συνολικά 152.000 και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Περίπου το 2% των Ελλήνων ενηλίκων που ζουν στη χώρα. Δηλαδή σκεφτείτε 100 ανθρώπους, οι δύο θα είναι υποψήφιοι, να το πούμε έτσι σχηματικά, τα αποτελέσματα θα πάνε σχετικά γρήγορα για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως και στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, έχουν εφοδιαστεί με ένα τάμπλετ, το οποίο θα μεταδώσει αμέσως το αποτέλεσμα υπέρ των συνδυασμών».

«Δηλαδή τι ψήφους πήρε ο κάθε συνδυασμός που μετέχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και δεύτερον, υπάρχει μία προτεραιοποίηση, ένας δακτύλιος, σύστημα μονών ζυγών, προκειμένου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μεν μονά τμήματα να ανοίξουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, στα δε ζυγά τμήματα πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών, ώστε να είναι ομοιόμορφη η ροή των αποτελεσμάτων που θα βλέπουμε, που θα δούμε αύριο το βράδυ.

Τώρα για δημοτικούς συμβούλους, εκ των πραγμάτων όταν συζητάμε για ψηφοδέλτια που έχει 104, 110, 120 περίπου άτομα στα μεγάλα ψηφοδέλτια θα υπάρξει μια καθυστέρηση. Αλλά φαντάζομαι από τα μεσάνυχτα θα αρχίσουμε να έχουμε και ροή στους δημοτικούς συμβούλους. Σίγουρα στους μικρότερους δήμους θα πάει πολύ πιο γρήγορα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες για τις Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τους άλλους μεγάλους δήμους».

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ως προς τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ο κ. Λιβάνιος σχολίασε: «Εκτιμήσεις ακόμα δεν έχουμε. Το σημαντικό όμως είναι δύο πράγματα.

Πρώτον, είναι κρίσιμες εκλογές, διότι ψηφίζουμε τους αιρετούς άρχοντες του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, οι οποίοι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα αναλάβουν τις τύχες του Δήμου και της Περιφέρειας. Άρα εκ των πραγμάτων είναι μια σημαντική διαδικασία».

«Το δεύτερο και σημαντικό είναι ότι για να ψηφίσουμε και να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες, πρέπει να μάθουμε και πού ψηφίζουμε.

Το κλασικό, το γνωστό μας “μάθε που ψηφίζεις” είναι διαθέσιμο, βγάζει μέχρι και πινέζες στο χάρτη προκειμένου εκεί που βρίσκεται εκλογικό τμήμα, ακόμα και τον αύξοντα αριθμό που έχουμε στον εκλογικό κατάλογο, για να διευκολύνουμε και τον δικαστικό αντιπρόσωπο νομίζω ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να ψηφίσουμε.

Δεν θα έχουμε εικόνα, δεν έχουμε εικόνα από σήμερα της συμμετοχής. Τι θα έχουμε όμως αύριο; Θα έχουμε στις 11, στις 2 και στις 5 η ώρα μια ανακοίνωση πόσοι ψηφίζουν έχουν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα και θα μπορούμε να κάνουμε και συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου που είχαμε ακριβώς την ίδια πληροφορία στο ίδιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ακολούθως αναφερόμενος στο αν θα υπάρξει κόπωση στο εκλογικό σώμα λόγω και των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, επισήμανε ότι: «Αυτό υπάρχει και παραδοσιακά οι δημοτικές εκλογές είχαν λίγο πιο αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με τις ευρωεκλογές και γι’ αυτό όταν γινόντουσαν μαζικά 14 από 19 είχαν συμπαρασύρει τη συμμετοχή των ευρωεκλογών οι δημοτικές εκλογές. Παρόλα αυτά όντως υπάρχει μια κόπωση.

Η χώρα είναι σε μια προεκλογική περίοδο, είτε εθνικών είτε αυτοδιοικητικών εκλογών, περίπου έξι μήνες. Άρα έχει κουραστεί ο κόσμος με συγκεντρώσεις, με εκδηλώσεις».

Τα πολιτικά συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Για το αν θα προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε πως: «Έτσι όπως τα τελευταία χρόνια τα πολιτικά συμπεράσματα από τις διοικητικές εκλογές έχουν λιγάκι υποχωρήσει σε σχέση με αυτό που ήταν τη δεκαετία του 80.

Θυμόμαστε δηλαδή τις εκλογές τις δημοτικές του 1986 πως ήταν μία μεγάλη αλλαγή και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα μετά τις επόμενες εθνικές, όσο έγιναν περισσότερο αυτοδιοικητικές και λιγότερο κομματικές».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα