Στρατολόγησε τον Βελόπουλο ο Μητσοτάκης - Έβαψαν γαλάζια την ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ

Στρατολόγησε τον Βελόπουλο ο Μητσοτάκης - Έβαψαν γαλάζια την ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ

Αναμφίβολα ήταν η ημέρα της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης εντός του κοινοβουλευτικού τερέν. «Χέρι-χέρι» η κυβερνητική πλευρά και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής πρώτα ψήφισαν μαζί για τα «γαλάζια παιδιά» στο νέο ΕΣΡ και κατόπιν «ξεδοντιάζουν», επί της ουσίας, την ΑΔΑΕ που έπαιξε κομβικό ρόλο στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «κοριών» που είχε επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει να «θάβει» βαθιά την προοπτική για περεταίρω διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών καθώς θεωρείται πως αλλάζουν οι συσχετισμοί στην ΑΔΑΕ, βάζοντας «φρένο» στις προσπάθειες του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της Αρχής, για να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο φως στην υπόθεση των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή επικύρωση, μέσα από την Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, της αλλαγής των μελών της ΑΔΑΕ έγινε μόλις μια ημέρα πριν από την συνεδρίαση της ΑΔΑΕ με αντικείμενο της επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ, η οποία αρνείται να δώσει τα στοιχεία που τεκμηρίωναν την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την εσπευσμένη αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Αρχής που αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Έτσι λοιπόν μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους αλλά και εκείνες της Ελληνικής Λύσης η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής «άναψε πράσινο φως» στη νέα σύνθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ και καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σημειώνεται πως από τη σημερινή σύνθεση της ΑΔΑΕ θα παραμείνει στη θέση του μόνο ο πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος καθώς δεν έχει λήξει η θητεία του, ενώ τα νέα μέλη θα αντικαταστήσουν πρόσωπα των οποίων η θητεία έχει λήξει. Σύμφωνα με την απόφαση ο Γιώργος Μπακάλης τοποθετείται αντιπρόεδρος της Αρχής, ο Αθανάσιος Παλιάτσος αναπληρωτής αντιπρόεδρος, οι Κωνσταντίνος Οικονόμου και Δημοσθένης Ασημακόπουλος τακτικά μέλη και αναπληρωματικά μέλη οι Σταύρος Κωστόπουλος, Νικόλαος Μυριδάκης και Χαράλαμπος Τσιλιώτης.

ΝΔ και Ελληνικής Λύσης μαζί για τον διορισμό των «γαλάζιων παιδιών» στο νέο ΕΣΡ

Είχε προηγηθεί η πρώτη… κοινοβουλευτική «συνέργεια» της κυβερνητικής πλευράς και του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης.

Σε μια συνεδρίαση η οποία άρχισε κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες μέρους της αντιπολίτευσης σχετικά με την ερμηνεία της κυβερνητικής πλευράς για την πλειοψηφία 3/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να βγαίνουν τα… απαιτούμενα νούμερα.

Η ένσταση επικεντρώθηκε στο γεγονός πως ο αριθμός 16 που ήταν οι ψήφοι ΝΔ και Ελληνικής Λύσης δεν αντικατοπτρίζει πλειοψηφία 3/5 σε σύνολο 27 μελών όπως απαιτεί η διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος. Με λίγα λόγια, ενώ στα 27 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων τα 3/5 απαιτούν ποσόστωση 16,2 που μεταφράζεται σε 17 θετικές ψήφους, η ερμηνεία που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ήταν… 16 ψήφοι.

Μετά την ερμηνεία Τασούλα ως προς το μαθηματικό, αλλά ιδιαίτερα βασικό για την εξέλιξη της συνεδρίασης, κομμάτι η πρόταση του Προέδρου της Βουλής εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης (ψήφοι 16) και με το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών» (ψήφοι 2) και τα υπόλοιπα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας να καταψηφίζουν (ψήφοι 8), ενώ σημειώνεται πως απουσίαζε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία νοσεί με covid.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για πολιτικό, παραπολιτικό και οικονομικό deal μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης με φόντο τη διαγραφή του προστίμου του ΕΣΡ ύψους 2 εκ. ευρώ που έχει επιβάλει η ραδιοτηλεοπτική Αρχή επί προεδρίας Κουτρουμάνου στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για τις τηλεοπτικές του εκπομπές.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «θα δούμε ποια θα είναι η στάση του νέου ΕΣΡ στο θέμα του προστίμου στην Ελληνική Λύση» μιλώντας για «ενδεχομένως και οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ν.Δ και στην Ελληνική Λύση». Από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε πως «το deal το είδαμε, είναι πολλά τα λεφτά».

Για την ιστορία νέα Πρόεδρος στο ΕΣΡ ορίστηκε η επίτιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε θέση αντιπροέδρου ο Γιάννης Πολίτης- Δημοσιογράφος και Πολιτικός Αναλυτής και σε θέσεις μελών οι Δημήτρης Σταυρόπουλος -Δημοσιογράφος, Ευτύχης Παλλήκαρης - Δημοσιογράφος, Σπυρίδων Χρυσοφώτης - Δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω, Π.Τριανταφυλλίδης Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γιώργος Βλαβιανός – Δημοσιογράφος και Ιωάννης Μιχελάκης - Δημοσιογράφος.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα