Ο Στέφανος Κασσελάκης νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Πανηγυρική νίκη και αλλαγή σελίδας

Ο Στέφανος Κασσελάκης νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Πανηγυρική νίκη και αλλαγή σελίδας

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καθαρή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη σύμφωνα με όσα θα πει ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννη Δρόσου. Τα αποτελέσματα στο 75% είναι:

Στέφανος Κασσελάκης: 56,69%

Εφη Αχτισόγλου: 43.129ψήφοι - 43,31%

 Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ψήφων ανήλθε σε 133.700, ενώ σε πολλά εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκαν τεράστιες ουρές, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στην ώρα που θα έκλειναν οι κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι στον α' γύρο είχαν ψηφίσει 148.821 άτομα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Κουμουνδουρου στον Β γύρο της μονομαχίας Κασσελάκη-Αχτσιόγλου περίπου 8.750 ήταν τα «παλιά» μέλη που πήγαν σήμερα στις κάλπες, και δεν είχαν πάει να ψηφίσουν την προηγούμενη Κυριακή.

Ένα πρωτοεμφανιζόμενο πρόσωπο, ο 35χρονος επιχειρηματίας, Στέφανος Κασσελάκης, αναλαμβάνει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ. 

 
Τα 133.700 μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του χάρισαν ποσοστό 56,69% με βάση τα αποτελέσματα από το 75% των εκλογικών τμημάτων (451 τμήματα). Τώρα αναλαμβάνει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, αλλά και να το επαναφέρει σε τροχιά εξουσίας. Κανένα από τα δύο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Πριν από λίγο η Έφη Αχτσιόγλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντίπαλό της και τον συνεχάρη.

Η νίκη ενός προσώπου χωρίς την όποια πολιτική εμπειρία στις εκλογές ενός κόμματος που θέλει να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά και ίσως και για τα διεθνή δεδομένα.

Απέναντι όμως σε τέσσερις υποψηφίους – Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα – ήταν εκείνος που πέτυχε να πείσει την πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές ότι μπορεί να «αναστήσει» το κόμμα μετά το ζοφερό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, να δώσει νέα πνοή και ελπίδα και τελικά αυτός που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον κερδίσει. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που θα οδηγήσει στο κόμμα στην μετά – Τσίπρα εποχή.

Η δυναμική εισβολή στην εσωκομματική μάχη και το πολιτικό σκηνικό
Παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε, κατά τον ένα μήνα που συστήθηκε στο ευρύ κοινό, για θολό πολιτικό μήνυμα και απουσία συγκεκριμένων προτάσεων, ο κ. Κασσελάκης επικράτησε με άνεση στη μάχη. Δεν επηρέασαν, όπως φαίνεται, την απήχησή του στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το λεκτικό ατόπημα για «κρατίδιο» αντί ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων ούτε η ακραία πόλωση της τελευταίας εβδομάδας.

Ο κ. Κασσελάκης μπήκε στην κούρσα της διαδοχής στο παρά πέντε και τάραξε για τα καλά τα νερά. Ο 35χρονος επιχειρηματίας δεν είχε έως πριν και από λίγους μήνες καμία παρουσία στην πολιτική σκηνή.

Στις εθνικές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου ήταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (σε μη εκλόγιμη θέση) και κάποιοι τον γνώρισαν μέσα από μία τηλεοπτική αντιπαράθεση με βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, στην οποία είπε το αποστομωτικό «Δεν είναι η άποψή μου, είναι η ζωή μου».

Παρέμενε ωστόσο άγνωστος στο ευρύ κοινό έως και τα τέλη Αυγούστου όταν έγινε γνωστό ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από μία άκρως επαγγελματική επικοινωνιακή εκστρατεία και αξιοποίηση των social media πέτυχε να κερδίσει το ενδιαφέρον και τελικά την ψήφο των μελών του κόμματος. (Διαβάστε περισσότερα για την προεκλογική του εκστρατεία ΕΔΩ).

Η επόμενη μέρα
Αυτή η ακραία πόλωση, ωστόσο, που είδαμε το τελευταίο διάστημα είναι που γεννά ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο κόμμα.

Τα σενάρια ρήξης και διάλυσης δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα, αλλά επισήμως διαψεύδονται από όλα τα στρατόπεδα.

Στις πρωινές τους δηλώσεις  τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και η Έφη Αχτσιόγλου θέλησαν να στείλουν μήνυμα ενότητας. Το ίδιο έπραξαν επίσης ο τέως αρχηγός, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής, ενώ έχει διευκρινίσει ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση βουλευτών επικρατείας προκειμένου να έχει θέση στη Βουλή. Όπως έχει επισημάνει θα έχει στενή συνεργασία με τους βουλευτές, με τους οποίους θα δίνει τις μάχες στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα