Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετίες. Ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί»    

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετίες. Ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί»    

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απόψε το βράδυ θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης.

Μητσοτάκης:  «Ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί»
Με το βλέμμα στην πληττόμενη Θεσσαλία και την κυβερνητική “επιχείρηση” αποκατάστασης των πλημμυροπαθών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του πριν από λίγο στην 87η ΔΕΘ κάνοντας ειδική αναφορά στις φετινές καταστροφές δεσμευόμενος πως «ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί» και μάλιστα καλύτερα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δεύτερη δέσμευσή μου, είπε «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ανίση μάχη με την κλιματική κρίση να μην πάει χαμένη».  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Για μια ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται σημειο απολογισμού της εθνικής πορείας και αφετηρία μιας νέας διαδρομής. Αυτή η έκθεση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, θα ήθελα η σημερινή ΔΕΘ να επικεντρώνεται στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια, στη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους αλλά και στην χαμηλότερη ανεργία, στα καλά μας νέα από τον τουρισμό, στις επιτυχίες της διεθνούς οικονομικής μας διπλωματίας και στις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη Βουλγαρία, Μέσα σε δύο εβδομάδες την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και τις μεγαλύτερες πλημμύρες της ιστορίας του. Βρέθηκα στις περιοχές, είδα τις καταστροφές και την απόγνωση των κατοίκων». 

«Συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος»
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη και τη αυτοθυσία όλων των στελεχών του κρατικού μηχανισμού, των ενόπλων μας δυνάμεων που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη, επισήμανε ότι η στάση τους αυτή είναι η πιο αποστωμοτική απάντηση στους μικρόψυχους που έκαναν μικροπολιτική.

«Εχθρός μας η λάσπη της πλημμύρας. Ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Το κόστος της αποκατάστασης θα είναι σημαντικό, η οικονομία μας είναι ισχυρή και μπορεί να το αντέξει, ενώ έχει διπλωματική ισχύ για να μπορεί να ζητάει διεθνή βοήθεια. Πρώτη μας προτεραιότητα να στηρίξουμε τους πολίτες στις περιοχές αυτές να σταθούν στα πόδια τους, μόλις χθες εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. σε σχεδόν 5000 δικαιούχους. Οι υποδομές θα ξαναφτιαχτούν με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών σε σχέση με τα νερά της, απο την αποξήρανση της Κάρλας μέχρι οικισμούς σε λάθος σημεία. Το σίγουρο είναι ότι λείπει ο συνολικός σχεδιασμός. 

Συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Έχω ζητήσει τεχνική βοήθεια και από το εξωτερικό για το θέμα αυτό». 

«Δεν θα υποχωρήσω στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν είναι»
Χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις, ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα στο αλάθητο αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν ήταν και το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας μας και κάθε φορά που πέφτουμε εμείς να σηκωνόμαστε πιο δυνατοί.

Το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού αλλά εντολή σεμνοτητας και συνέπειας.

Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν όλα πράξη. Όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως το κάναμε και την προηγούμενη 4ετία. Ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν.

Πυξίδα μας δεν θα είναι μόνο οι αντιξοότητες του φετινού καλοκαιριού αλλά μια Ελλάδα έτοιμη να αναμετρηθεί με τις παθογένειες του χθες. 

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτός από τις πρωτοβουλίες της πολιτείας πρέπει και η κοινωνία να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνά της.

Ήδη ανακοινώσαμε ότι όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα έχουν σε πρώτη φάση έκπτωση 10%.

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα συζητηθεί αναδιάρθρωση της ασφάλισης για την αγροτική παραγωγή.

Πρέπει ν ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών όλων των σπιτιών όλων των μονάδων από φυσικές καταστροφές είπε.

Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό 300 εκατομμυρίων που θα αυξηθεί το 2024 στα 600. Αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα βρεθεί από την άυξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Θα απαιτήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτωσεις και ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά.

Από την 1/1/2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επιδομα τριετίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο οι τιμές σε βασικά προϊόντα να διατηρούνται σταθερές. «Ο πόλεμος κατά της ακρίβειας, διαρκής και έντονος» είπε χαρακτηριστικά. Έως το τέλος του χρόνου θα συνεχιστεί το market pass μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο. Αδιαπραγμάτευτος στόχος για την κυβέρνηση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7 % είπε χαρακτηριστικά, ενώ  από το Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όλες οι παρεμβάσεις μας δεν αφορούν επιδοματικές παρεμβάσεις, αλλά απαντήσεις στο κύμα του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις είναι μόνιμες και ήρθαν για να μείνουν. Οι αυξήσεις στις τιμές πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνιμα. 

Από την 1/1/2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επιδομα τριετίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα κατά 1 με 2 χρόνια,κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%. 

Μια ακόμη παρέμβαση είναι η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα: συνεχίζουμε το σχέδιο Ηρακλής αλλά με προστασία των δανειοληπτών και ξεκάθαρο κανόνα δεοντολογίας που πρέπει όλοι να υπακούν

Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, όμως είναι μια δραστηριότητα που έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από πάνω από 3 ακίνητα θα υπόκεινται σε φπα και στα τέλη που πληρώνουν τα ξενοδοχεία. 

Οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιτέλους τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα. Μέχρι την Άνοιξη του 2024 θα συνδέονται ταμειακές μηχανές με τα POS και αγοραπωλησίες ακινήτων καταργούνται πλέον τα μετρητά. Ως έξοδα θα αντιμετωπίζονται μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του mydata. Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε η καραμέλα της μάχη κατά της φοροδιαφυγής να λιώσει στα στόματα κάποιων, 

Οι φόροι στηρίζουν το εθνικό ταμείο και επιστρέφουν έργα στην κοινωνία. Η φοροδιαφυγή είναι αντικοινωνική και αντιεπιχιερηματική. 

Μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη
– Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

– Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

– Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες

*Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής*

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας
Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο – Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους

– Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση – Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5 – Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών

Μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας
800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα – Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας – Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά – 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία. – Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας – Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών – Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων – 4 νέα νοσοκομεία

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα