ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Κορυφώνεται η αγωνία εν όψει της κάλπης

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Κορυφώνεται η αγωνία εν όψει της κάλπης

Κορυφώνεται η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος ο οποίος ή η οποία θα διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Το κόμμα, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Κυριακή αναμένοντας αν θα επιβεβαιωθεί η εικόνα που έχει διαμορφωθεί ότι οι βασικοί αντίπαλοι που θα μπουν στον δεύτερο γύρο είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και αν η μεταξύ τους μάχη θα είναι «ντέρμπι».

Όλοι οι υποψήφιοι προσπάθησαν τις τελευταίες ώρες να αναδείξουν τα βασικά τους μηνύματα, να διορθώσουν λάθη και να αναδείξουν αιχμές που μπορούν να βοηθήσουν τη συσπείρωσή τους και απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής.

Το στοίχημα παραμένει η ενισχυμένη συμμετοχή ώστε σε ένα πρώτο επίπεδο η εικόνα από τον κόσμο που θα έρθει να ψηφίσει και θα δείξει ότι ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι τέτοια που να αντιστοιχίζεται με ένα κόμμα που διατρανώνει ότι είναι και επιθυμεί να παραμείνει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που θέλει να εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί υπέρ ποιου ή ποιων υποψηφίων θα λειτουργήσει τυχόν αυξημένη συμμετοχή ή αντίθετα, τυχόν υποτονική συμμετοχή, αν θα ψηφίσουν παλαιά και παλαιότερα μέλη, αν θα προσέλθουν καινούρια, κλπ. Επισήμως πήχης δεν υπάρχει, οι απαισιόδοξοι βλέπουν να προσέρχονται στις κάλπες από 40 με 45.000 κόσμου ενώ άλλοι κάνουν εκτιμήσεις για 50.000 ή και λίγο παραπάνω, με την ελπίδα το τελικό νούμερο να πλησιάσει το μισό του αριθμού μελών που προσήλθαν για την εκλογή Τσίπρα (γύρω στις 70 – 75.000 αν αναλογιστεί κανείς ότι στην κάλπη του Αλέξη Τσίπρα προσήλθαν 150.000 μέλη από τα οποία οι 110.000 ήταν νέα μέλη).

Αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση

Χθες υπήρξαν αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία εκ πρώτης όψεως φάνηκε να ικανοποιεί κυρίως την πλευρά Κασσελάκη, καθώς σε ένα κοινό που δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα έναντι της Έφης Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά όλων των άλλων υποψηφίων τέθηκε το θέμα της αξιοπιστίας της συγκεκριμένης δημοσκόπησης λόγω του πολύ μικρού δείγματος, αλλά και εν γένει των δημοσκοπήσεων που γίνονται για εσωκομματικές εκλογές και έχουν κατ’ επανάληψη αποτύχει να προβλέψουν σωστά το αποτέλεσμα. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπου καταγραφόταν προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έρχεται τρίτος. Πιο αιχμηρός όλων ο Στέφανος Τζουμάκας έκανε λόγο για «στημένες, ανυπόληπτες δημοσκοπήσεις» που στόχο έχουν την δημιουργία εντυπώσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο σχολιασμός που έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος για την εν λόγω δημοσκόπηση, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε να δίνει βάση στα ποιοτικά της στοιχεία και έτσι σημείωσε πως ακόμη και από αυτή τη δημοσκόπηση, με τα προβλήματα που έχει, βλέπει πως η συμμετοχή θα ενισχύσει την Έφη Αχτσιόγλου – η έρευνα καταγράφει παράσταση νίκης υπέρ της υποψήφιας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και θετική εικόνα στο ευρύ κοινωνικό ακροατήριο που παρακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η υποψηφιότητά της γίνεται ως η πιο αντιληπτή.

Σε κάθε περίπτωση είναι κοινός τόπος ότι αυτού του είδους οι έρευνες έχουν προβλήματα, εν τούτοις δημιουργούν εντυπώσεις, τις οποίες άλλοι επιχειρούν να ενισχύσουν και άλλοι να αντικρούσουν.

Από το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου χθες παρατηρήθηκε ένα σχετικό μπαράζ αιχμών: από το επιτελείο της ο Νίκος Μαραντζίδης επιχείρησε με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ να υπογραμμίσει την ταύτιση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ουσιαστικά ότι αν νικήσει ο πρώτος «κουμάντο» στο κόμμα θα κάνει ο δεύτερος. Επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τα περί ενδεχομένου διάσπασης ανέφερε πως κανένα κεντρικό στέλεχος «δεν θα κάνει αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη, να πάρει πάνω του διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» το οποίο διαβάζεται και ως μήνυμα πως εάν κάποιοι πράγματι τα απεργάζονται αφενός θα προσφέρουν ένα δώρο στο Μητσοτάκη, αφετέρου θα τα χρεωθούν.

Επιπλέον, στην ομιλία της κατά την κεντρική πολιτική της εκδήλωση στο Γκάζι χθες βράδυ η Έφη Αχτσιόγλου άφησε επίσης μια αιχμή για το ύφος Πολάκη στην καμπάνια του κ. Κασσελάκη, με την εξής αναφορά: Πάνω στην παρακαταθήκη Τσίπρα να οικοδομήσουμε την κοινωνία των υψηλών προσδοκιών. Αυτή η κοινωνία, θα δείξει στις πολιτικές της δεξιάς το δρόμο της εξόδου. Δεν την δείχνει την έξοδο η Έφη απέναντι στον Μητσοτάκη, ο Γαβριήλ απέναντι (σ.σ. ήταν από αυτούς που παραβρέθηκαν με χαιρετισμό) στον Μητσοτάκη και τα λοιπά μπρα ντε φερ των ανδρών. Την έξοδο την δείχνει η κοινωνική πλειοψηφία».

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκης στο κάλεσμά του για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά την εικόνα του μη ενωτικού, που προκαλεί κλυδωνισμούς, επιχειρεί να μετρήσει τις δυνάμεις του με στόχο να δημιουργήσει άλλο κόμμα και όλα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι ανέφερε στο μήνυμά του «δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, έδωσε συνέχεια στην κόντρα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διορθώνοντας ελαφρώς την αναφορά περί «ξεδοντιάσματος», καθώς ειπε ουσιαστικά ότι απλώς συμφώνησε με την άποψη πολίτη «ότι η  δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής που πρέπει να γιατρευτεί άμεσα».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα