ΔΕΘ: Στη σκιά των φονικών πλημμυρών η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΕΘ: Στη σκιά των φονικών πλημμυρών η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κλειδώνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο καλάθι που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αδειάζει εξαιτίας των συνεπειών των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων.
Μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα, επηρεασμένο από το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα προηγούμενων ετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει στην Αθήνα το μισό υπουργικό του συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή του ενώπιον των παραγωγικών φορέων πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του την Πολιτική προστασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναφερθεί στην ανάγκη ενεργούς εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, στο νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, στην αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με αμφίβια αεροσκάφη, καθώς και την αναβάθμιση του «112» αλλά και τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμού του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Πρωτοβουλίες αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας

– Ενεργή εμπλοκή Ενόπλων Δυνάμεων

– Νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών

– Αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων,

– Ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς»

– Ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης

– Αναβάθμιση του «112» και εκσυγχρονισμός του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναγνώρισε την προσωπική πολιτική του ευθύνη και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τον τρόπου που θα μπορεί ο Στρατός να επεμβαίνει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

«Πράγματι μελετάται και θα ανακοινωθεί η τυποποίηση διαδικασίας για παρέμβαση ΕΔ που είναι και θα είναι πάρα πολύ σημαντική».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη ΔΕΘ, να κάνει ειδική αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση σε τομείς όπως το κράτος και θεσμούς την Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη αλλά και τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Μεταρρυθμίσεις που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

– Κράτος, θεσμοί

– Παιδεία και Υγεία

– Δικαιοσύνη

– Καταπολέμηση φοροδιαφυγής

Φάμελλος: «Κολοσσιαίες ευθύνες Μητσοτάκη, υπουργών και Περιφέρειας»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την επιχείρηση αντιμετώπισης των πλημμυρών, εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία που οφείλεται σε αδυναμίες αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και των έργων και ελλείμματος πολιτική προστασία, έχει κολοσσιαίες ευθύνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η περιφέρεια Θεσσαλίας».

Απαντώντας σε ερώτηση του MEGA, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στη ΔΕΘ πως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έχει πολιτική ευθύνη και πως θα πρέπει να παραιτηθεί.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα