Συνάντηση Μητσοτάκη – Φον Ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή βοήθεια για τις πλημμύρες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Φον Ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή βοήθεια για τις πλημμύρες

Την έμπρακτη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι στις καταστροφές που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στο Στρασβούργο, αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους, με κρισιμότερη αυτήν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούροσυλα Φον Ντερ Λάιεν, στην οποία θα συμφωνηθεί και ποσό που θα δοθεί ως αποζημιώσεις για την κακοκαιρία στη Ελλάδα.

Αφού υπάρξει πολιτική συμφωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, οι υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό θα συναντηθούν με τους Επιτρόπους για εξειδίκευση του πακέτου στήριξης. Ήδη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε άμεση βοήθεια χωρίς περιορισξμούς και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι, ενόψει και των ευρωεκλογών, θέλουν να δείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, με το ποσό που αναμένεται να συμφωνηθεί, να περιγράφεται ως «γενναίο».

Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά, τα οποία παραμένει ζήτημα το πού θα βρεθούν, είναι χρήματα που θα λάμβανε η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, απλά τώρα θα διευκολυνθεί και θα επισπευστεί η εκταμίευσή τους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, από το Στρασβούργο διαμηνύουν ότι οι πόροι των ευρωπαϊκών ταμείων για τις φυσικές καταστροφές είναι περιορισμένες, ενώ για τη φετινή χρονιά, και εξαιτίας των πυρκαγιών, σχεδόν εξαντλημένες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε πρώτα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και έπειτα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα θέματα που συζήτησαν ήταν η στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μετά την κακοκαιρία Daniel.

 
Οι δηλώσεις:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα