Βορίδης: Έχουν φτιαχτεί αντιπλημμυρικά έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ

Βορίδης: Έχουν φτιαχτεί αντιπλημμυρικά έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε την Κυριακή (10/09) στη Θεσσαλία, που σαρώθηκε από την κακοκαιρία Daniel, και υποστήριξε ότι «έχουν φτιαχτεί αντιπλημμυρικά έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Όταν έχεις μία τέτοια εικόνα, που είναι καταστροφική σε ένα μεγάλο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου κανείς δεν θα το ωραιοποιήσει. Δεν υπάρχει ένα κλίμα ότι θα είμαστε δικαιολογητικοί και απολογητικοί για τα πάντα. Προτεραιότητα βασική, είναι ότι ακόμα έχουμε διασώσεις, έχουν γίνει 3.440 διασώσεις. Είμαστε σε μία κατάσταση που είναι εν εξελίξει. Δεύτερον, μας απασχολεί και αγωνιούμε για την απώλεια ανθρώπινων ζωών πλην αυτών που έχουν καταγραφεί. Έχουμε 11 απώλειες και 6 αγνοούμενους. Η αντιπολίτευση λέει ότι γίνονται αποκρύψεις αλλά αυτή είναι η επίσημή ενημέρωση που έχουμε. Έχουμε δυσκολίες στην υδροδότηση, επομένως σε πολλές περιοχές πχ στον Βόλο, είναι μεγάλο θέμα, αλλά υπάρχουν και περιοχές που έχουν αποκοπεί. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι οι διασώσεις, να εξακολουθεί να υπάρχει ασφάλεια, να διαχειριστεί το πλημμυρικών φαινόμενο που πρέπει να ελεγχθεί για να φτάσουμε στην διάσωση και στην άμεση αποκατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «έχουν φτιαχτεί αντιπλημμυρικά έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ. Δεν σχεδιάσαμε αντιπλημμυρικά έργα για να αντιμετωπίσουμε τον Δανιήλ, αλλά για ένα φαινόμενο μικρότερης έντασης όπως ήταν ο Ιανός και κάτι παραπάνω. Όταν εμφανίζεται κάτι το οποίο είναι 4 και 5 φορές πάνω, προφανώς δεν είχαμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το να έχουμε πάρει περισσότερα Super Puma πρέπει να γνωρίζουμε ποιο φαινόμενο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ετοιμάζομαι σημαίνει ότι έχω κάποια μέσα σε ποια βάση; Στον Ιανό; Μέχρι στιγμής ο Ιανός ήταν το ακραίο φαινόμενο έως τώρα. Κάναμε αντιπλημμυρικά έργα αλλά δεν έφτασαν γιατί το επόμενο φαινόμενο ήταν επί 5. Έπρεπε να κάνουμε σχεδιασμό για το "φαινόμενο επί 5"; Η γνώμη μου είναι ότι εκεί που έχω βάλει έργα 140 εκατ. ευρώ και ξαφνικά βάζω έργα 700 εκατ. ευρώ θα υπήρχε κριτική, ότι δεν σεβόμαστε τα χρήματα και ότι προετοιμαζόμαστε για κάτι που δεν υπάρχει. Αν έχουμε φαινόμενα τέτοια από εδώ και πέρα, το σκηνικό αλλάζει. Έχουμε βάλει 1,8 δισ. ευρώ έργα στην Πολιτική Προστασία».

Αναφορικά με τους τοπικούς φορείς καθώς και την παρουσία του Στρατού, ο κ. Βορίδης επεσήμανε πως, «Φαντάζομαι αυτοί που έκριναν το ζήτημα εκεί, έκριναν ότι δεν χρειάζεται να γίνει για παράδειγμα απαγόρευση κυκλοφορίας. Προφανώς δεν περίμεναν κάτι τέτοιο. Ο Στρατός δεν μπορεί να επέμβει προληπτικά, μόνο στη διαδικασία της διάσωσης. Ο εγκλωβισμός διαπιστώνεται συγκεκριμένη στιγμή και επειδή είναι εξέλιξη το φαινόμενο δεν είναι εύκολη η επέμβαση του Στρατού. Πρέπει να καταλαγιάσει το φαινόμενο για να επέμβει ο Στρατός. Η Πολιτική Προστασία έκρινε ότι εκείνη τη στιγμή έπρεπε να επέμβει ο Στρατός».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στις κινήσεις αρωγής του κράτους προς τους πληγέντες.

«Μας ενδιαφέρει, οι άνθρωποι που δεν έχουν σπίτια πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιηθούν, να φροντιστούν, να πάνε στους συγγενείς τους και αν δεν έχουν, υπάρχει τρόπος να στεγαστούν. Αυτό είναι σε εξέλιξη, το ίδιο και για τους ανθρώπους που είναι στις περιοχές που έχουν αποκολληθεί οι δρόμοι. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για ταχείες αποζημιώσεις. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα έχουμε τα κονδύλια και δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός είναι γιατί υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα. Η οικονομία μας έχει δώσει τη δυνατότητα και μπορούμε να «αντέξουμε». Οι άνθρωποι θα αποζημιωθούν, θα μπουν στην κρατική αρωγή και οι αγροτικές καλλιέργειες. Έχει πάει εκεί ο ΕΛΓΑ και εφαρμόζει το πρόγραμμα Ιανού. Έχουμε απώλεια ζωικού κεφαλαίου και θα αποκατασταθούν και αυτές οι ζημιές, αλλά και οι ζημιές στις καλλιέργειες. Τα χρήματα θα τα βρούμε καταρχήν από τον προϋπολογισμό και θα υπάρχουν και πρόσθετες ενέργειες για τις οποίες θα μιλήσει ο πρωθυπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες, ο κ. Βορίδης τόνισε: «Προφανώς υπάρχουν οι πολιτικές ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός και που ανέλαβαν. Η πολιτική ευθύνη είναι μια αντικειμενική ευθύνη. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικά ύψους 140 εκ. ευρώ τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξή=η. Τον πρωθυπουργό τον απασχολεί πολύ το πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα πράγματα. Η συζήτηση μπορεί να ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά όρια. Θα πρέπει να υπάρξει γενικότερη συζήτησης δέσμευσης χρήματων για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη δεν δεσμεύονται τα ποσά που πρέπει για να αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα. Αυτό αφορά την διεθνή κοινότητα».

Τι είπε για το περιστατικό στο πλοίο «Blue Horizon»

Τέλος, ο κ. Βορίδης μίλησε και για το περιστατικό με τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη στο πλοίο «Blue Horizon», λέγοντας: «Είναι προφανές ότι το Λιμενικό δεν λειτούργησε σωστά και έχουν αποπεμφθεί και απομακρυνθεί και έχουν οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη».

πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα