«Αφοπλισμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή - Προβληματισμός και κατήφεια μετά την συντριβή

«Αφοπλισμένος» ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή - Προβληματισμός και κατήφεια μετά την συντριβή

Το χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτός των άλλων, του δημιουργεί πρόβλημα και στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η κοινοβουλευτική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν της επιτρέπει να ενεργοποιεί, από μόνη της, μια σειρά από θεσμικά εργαλεία ελέγχου της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 50 ψήφοι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να μαζευτούν 60 υπογραφές.

Προβληματισμός και κατήφεια μετά την συντριβή

Σε φάση διεργασιών μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη νέα εκλογική του ήττα από τη ΝΔ, με το κλίμα στην Κουμουνδούρου να είναι εξαιρετικά βαρύ.

Μπορεί τα στελέχη και τα μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρας κάτω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κλίμα είχε ήδη βαρύνει στην Κουμουνδούρου εξαιρετικά μετά το δεύτερο ακόμη πιο δυσμενές αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του δρομολογεί εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο ίδιος ζήτημα ηγεσίας ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει την κρίση των μελών του κόμματος.

«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ευθέως προς τη νέα γενιά στελεχών μιλώντας για γρήγορες αλλαγές με εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους.

«Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον εαυτό του και αυτό είναι μια γενναία πολιτική πράξη μετά το αποτέλεσμα αυτό ενώπιον των μελών και από εκεί και πέρα θα δούμε τις διαθεσιμότητες αν υπάρχουν τέτοιες προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής εκλογικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φαραντούρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ένα συμπεριληπτικό κόμμα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγάλει από την γκαρνταρόμπα του τα καλύτερα ρούχα του, να βγει προς τα έξω. Όχι μόνο για το θεαθήναι, εντυπώσεων ή εικόνας είναι θέμα λογικής από δω και μπρος».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ανοίξει τα χαρτιά του στα ηγετικά όργανα του κόμματος.

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Χρειαζόμαστε πρώτον σοβαρές αλλαγές στην πολιτική μας γραμμή και δεύτερον και ταυτόχρονα βαθιές αλλαγές στην οργανωτική μας δομή και στα συλλογικά μας ηγετικά όργανα».

Ενώ, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πλέον δεν είναι ένα κόμμα εξουσίας, είναι ένα μεσαίο κόμμα, καθαρά εκλογικά επομένως για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας χρειάζονται πια πολύ μεγάλες αλλαγές και στην πολιτική του γραμμή και στον οργανωτικό του μηχανισμό και στην επικοινωνία του με τον κόσμο».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε μιλήσει για πέμπτη φάλαγγα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Φίλη για τη μουσουλμανική μειονότητα έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης που είχε στείλε προεκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας αυτή τη φορά για φράξια μέσα στο κόμμα που εμποδίζει τη διεύρυνση.

«Άνθρωποι, ανεπάγγελτοι, παντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν και το πιο απλό πολιτικό ζήτημα, κράδαιναν ένα “αριστερόμετρο” με το οποίο προσπαθούσαν να μετρήσουν τον ίσκιο του καθενός.

Χθες, αυτή η φράξια πέτυχε το στόχο της», σχολίασε ο Άγης Τάτσης, πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε ταχείες διαδικασίες, ωστόσο ερώτημα παραμένει ο χρόνος διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου.

Η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου στο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγω για «ανανέωση της προηγούμενης κυβέρνησης» και προσθέτει «το ”νέο” σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα είναι κάποιοι κολλητοί και μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργυρώνουν την πολυετή τους υπηρεσία στο αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα