Οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη έκαναν την έκπληξη

Οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη έκαναν την έκπληξη

Μόνο ως ήττα της δημοκρατίας μπορεί να χαρακτηριστεί η διαφαινόμενη, σύμφωνα με το Exit Poll, είσοδος του κόμματος Σπαρτιάτες στη Βουλή, το οποίο στήριξε δημόσια – μετά το κόψιμο του κόμματος Έλληνες από τον Άρειο Πάγο - ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης.

Οι Σπαρτιάτες αναμένεται, σύμφωνα με το Exit Poll, να πάρουν ένα ποσοστό από 4-6%, το οποίο επιτρέπει στον Ηλία Κασισιάρη και σε άλλους ανθρώπους που είχαν και έχουν σχέση μαζί του, με τη Χρυσή Αυγή και με άλλα ακροδεξιά σχήματα να έχουν ισχυρή φωνή μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Όλα δείχνουν ότι θα ξαναζήσουμε στιγμές από την περίοδο 2012-2019, όταν η Χρυσή Αυγή είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και πρωταγωνίστησε στις πιο μαύρες σελίδες της Μεταπολίτευσης στο κοινοβούλιο. 

Η στήριξη Κασιδιάρη εκτόξευσε τους Σπαρτιάτες
Οι «Σπαρτιάτες» είναι ένας σχηματισμός με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα, οποίος ήταν υποψήφιος με τους «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη – όπως και άλλοι υποψήφιοι του κόμματος. Δεν συμμετείχαν στις εκλογές του Μαΐου (όταν για ένα διάστημα το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αρεοπαγίτη Κανελλόπουλου φαινόταν ότι θα συγκέντρωνε τις ψήφους των υποστηρικτών του Κασιδιάρη).

Ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε στις 8 Ιουνίου ότι καλεί τους οπαδούς του να ψηφίσουν το κόμμα «Σπαρτιάτες», αφότου ο δικός του σχηματισμός αποκλείστηκε εκ νέου από τον Άρειο Πάγο.

Το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Έλληνες περίπου στο 1,5%, ωστόσο τις τελευταίες μέρες, μετά και την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη, η δυναμική τους εκτοξεύτηκε.

«Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους Έλληνες, θα στηρίξω συνειδητά τους Σπαρτιάτες που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο καταδικασμένος, Ηλίας Κασιδιάρης.

Η ίδρυση το 2017 και η συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη
Οι Σπαρτιάτες ιδρύθηκαν το 2017 και αυτοπροσδιορίζονται ως ένα ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο Βασίλης Στίγκας.

Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εκεί, ο κ. Στίγκας βρέθηκε στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος και έλαβε πανελλαδικώς 752 ψήφους. Κοινή παρουσία είχαν και στις εθνικές εκλογές του 2019, με τους Σπαρτιάτες να «κατεβαίνουν» εκ νέου συνεργαζόμενοι με την Ένωση Κεντρώων και τον Βασίλη Στίγκα να λαμβάνει 35 ψήφους στην Βοιωτία.

Βασίλης Στίγκας: Από τη ΝΔ στην Πολιτική Άνοιξη και από το ΛΑΟΣ στις Ρίζες
Ιδρυτής και αρχηγός των «Σπαρτιατών», σύμφωνα με το επίσημο καταστατικό, είναι ο Βασίλης Στίγκας. Ο 59χρονος άνδρας κατάγεται από τη Βοιωτία, ενώ σύμφωνα με το βιογραφικό του εργάζεται τα τελευταία 25 χρόνια «ως ελεύθερος επαγγελματίας στη βιοτεχνία τροφίμων, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκπομπές αυτές είχε δώσει πολλές φορές «βήμα» σε στελέχη του κόμματος Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ), το οποίο ιδρύθηκε το 2019 από τον Γιάννη Λαγό, ενώ και ο ίδιος υπήρξε μέλος του ΕΛΑΣΥΝ. Νωρίτερα, είχε διανύσει μια μεγάλη πορεία στην πολιτική του ζωή, αφού είχε περάσει από την Πολιτική Άνοιξη, τον ΛΑ.Ο.Σ και την Ένωση Κεντρώων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Στίγας σε προηγούμενη συνέντευξή του, «η πρώτη επαφή με πολιτικό κόμμα ήταν με τη Νέα Δημοκρατία», ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στην «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά. Το 2001 έγινε μέλος του ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2014, ενώ το 2015 συμμετείχε στη δημιουργία του κόμματος «ΡΙΖΕΣ» με τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο.

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Οι θέσεις τους
Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Τα συνθήματα
«Στο πολιτικό σκηνικό κατεβαίνουμε με γνήσια αγάπη για την Ελλάδα μας και με πείσμα να πάρουμε πίσω την Πατρίδα που μας ανήκει».

«Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να μην ξενιτεύονται και να αποκτήσουν δικές τους μεγάλες οικογένειες».

«Ζητούμε από την Πολιτεία να δείξει σεβασμό στους συνταξιούχους και να τους ανταμείβει με αξιοπρεπείς συντάξεις».

«Στην προσπάθειά μας αυτή είστε ΕΣΕΙΣ, οι οποίοι, εκτιμώντας την, θα μας οπλίσετε με δύναμη για να συνεχίσουμε, παίρνοντας μέτρα και αντίμετρα για μία ισορροπημένη και δίκαιη, κοινωνική ανταπόκριση».

«Για την Πατρίδα που μας γέννησε και μας μεγάλωσε κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και τον Ήλιο της Βεργίνας, που μας τραγούδησε τον θρύλο της Αγια-Σοφιάς και το έπος της Βορείου Ηπείρου. Για την Πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Σπύρου Καγιαλέ, την Πατρίδα με τους κάμπους, τα βουνά και το απέραντο Γαλάζιο…

Όλοι μαζί ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Οι στόχοι «κόποις κτώνται»!

Η «Ιθάκη» μας δεν είναι μακριά!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα