Μεταναστευτικό: Υποχρέωση για μετεγκατάσταση ή 20.000 ευρώ ανά πρόσφυγα αποφάσισε η Κομισιόν

Μεταναστευτικό: Υποχρέωση για μετεγκατάσταση ή 20.000 ευρώ ανά πρόσφυγα αποφάσισε η Κομισιόν

Ιστορική χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες την συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αναφορικά με το μεταναστευτικό, καθώς η αλληλεγγύη στον καταμερισμό των προσφύγων γίνεται υποχρεωτική είτε μέσω μετεγκατάστασης από την χώρα υποδοχής είτε μέσω χρηματικής αποζημίωσης 20.000 ευρώ.

Το βασικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι τα κράτη είναι υποχρεωμένα είτε να πάρουν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν σε Ελλάδα, Ιταλία – να γίνει μετεγκατάσταση δηλαδή – είτε να πληρώνουν 20.000 ευρώ ανά πρόσφυγα.

Αυτά τα χρήματα θα συγκεντρωθούν σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο όπου θα διαχειρίζεται η Επιτροπή, ωστόσο το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα δεν είναι ακόμη σαφές.

Άλλοι κάνουν λόγο για τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης – κοινώς σε τρίτα κράτη – από όπου προέρχονται οι μετανάστες, ή να στηρίξουν οικονομικά τα κράτη πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, η Ιταλία που θα έχουν τους πρόσφυγες.

Η συμφωνία πέρασε με ενισχυμένη πλειοψηφία και με την στήριξη της Ελλάδας, η οποία και εξέφρασε την ικανοποίησή της λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση.

Αντίθετες ήταν η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες είπαν ότι δεν θα πληρώσουν «πρόστιμο» 20.000 για τους πρόσφυγες που δεν θα δέχονται.

Πρόκειται για πολιτική συμφωνία – δεν είναι η τελική – καθώς τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα