Μητσοτάκης: Διπλή παρέμβαση για φυσικό αέριο και διεύρυνση επιδόματος θέρμανσης

Μητσοτάκης: Διπλή παρέμβαση για φυσικό αέριο και διεύρυνση επιδόματος θέρμανσης

Πακέτο εκτάκτων και μόνιμων μέτρων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Μέτρα για την ακρίβεια
Σύμφωνα με το όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει συνέχιση επιδοτήσεων στο ρεύμα με κριτήρια εξοικονόμησης, ενώ θα επιδοτηθούν και τα τιμολόγια φυσικού αερίου.

Περίπου 2.300.000 δικαιούχοι θα λάβουν επιταγή ακρίβειας 250 €, ενώ έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο, 250 ευρώ, θα δοθεί σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Διπλή δόση θα λάβουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού θα λάβουν οι οικογένειες.

Έτσι, μια οικογένεια με εισόδημα έως 9.000 ευρώ με 3 παιδιά, θα πάρει 420 ευρώ, με 4 παιδιά 630, με 2 παιδιά 210 ευρώ, εφάπαξ.

Διπλάσιο θα είναι φέτος το κονδύλι και με διευρυμένα κριτήρια θα είναι το επίδομα θέρμανσης σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για όποιον δεν χρησιμοποιήσει φέτος το φυσικό αέριο για να θερμανθεί.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Στο μέτωπο της φορολογίας, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, επεκτείνοντας το μέτρο σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Έτσι, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ, ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ, ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

Επιπλέον, μονιμοποιούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για την τόνωση της απασχόλησης, οι επιχειρήσεις που θα μετατρέπουν έναν εργαζόμενο από μερικής απασχόλησης σε πλήρους, θα έχουν έκπτωση κατά 40% των εργοδοτικών εισφορών για τον εργαζόμενο αυτόν.

Για έναν εργαζόμενο με κατώτατο μισθό, μια επιχείρηση πληρώνει εργοδοτικές εισφορές 159€. Με τη νέα ρύθμιση, για τον εργαζόμενο αυτόν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 95,4€, ενώ «παγώνει» και το τέλος επιτηδεύματος για όσους αυξάνουν το προσωπικό τους.

Ταυτόχρονα, παραμένει μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά που επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Μεταξύ των μέτρων, προβλέπεται διετή αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές.

Αυξάνεται το εισόδημα
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

– «Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια από 1/1/2023.

– Αυξάνεται εκ νέου από 1/5/2023 ο κατώτατος μισθός.

– Αναμορφώνεται το Ειδικό Μισθολόγιο 20.000 γιατρών του ΕΣΥ κατά 10% μεσοσταθμικά και 600.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο

– Αυξημένες παροχές προβλέπονται για τις ένοπλες δυνάμεις

Το πακέτο μέτρων θα εξειδικευθεί περαιτέρω από την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα