Καραμανλής: Με εκπτώσεις σε εθνική κυριαρχία δεν εξαγοράζεται η Ειρήνη

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει σε εκδήλωση με θέμα την Ελλάδα και την Ευρώπη στη δίνη των μεγάλων αλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στη στάση της Τουρκίας, προβλέποντας μάλιστα ότι η γειτονική χώρα θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θα υπάρχουν αναφορές για το ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα όλες τις αλλαγές σε διεθνές επίπεδο.

«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη» είναι το κεντρικό μήνυμα του πρωήν πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κατά την σημερινή ομιλία του, σε κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής,  κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

Στην πρώτη γραμμή της ομιλίας του βρέθηκαν τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «διανύουμε μέρες που μας γυρίζουν πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Ένα παρελθόν που ήταν κοινή πεποίθηση πως είχαμε αφήσει πίσω μας. Ένα παρελθόν που η δική μας γενιά δεν έζησε και που ελπίζαμε ότι δεν θα ζήσουν τα παιδιά μας».  

«Οι εκπτώσεις απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων» τόνισε ο Κ. Καραμανλής. Η στάση αυτή, της σταθερής γραμμής υπεράσπισης και προβολής των εθνικών θέσεων χαρακτηρίζεται ενίοτε επικριτικά ως λογική της ακινησίας. Αν όμως η δήθεν κινητικότητα, δηλαδή η μετακίνηση από πάγιες εθνικές θέσεις οδηγεί σε αντιλήψεις συμβιβασμού με τις μονομερείς και διαχρονικά αυξανόμενες τουρκικές αξιώσεις, το επιχείρημα είναι και έωλο και επικίνδυνο.»

Παράλληλα ο  Κ. Καραμανλής άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Δύσης λέγοντας χαρακτηριστικά. «Αυτή η κατάφωρα υποκριτική αναντιστοιχία εκθέτει σοβαρά όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αξιών και αρχών, και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις. Εκ των πραγμάτων έτσι αποδυναμώνεται η πολιτική, δικαϊική και ηθική υπεροχή του αφηγήματος της Δύσης».

Κάλεσε, δε, τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην τηρούν γραμμή ίσων αποστάσεων, λέγοντας: «Ίσες αποστάσεις όμως και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία.»
 
«Κυρώσεις α λα καρτ»
Ο ίδιος μίλησε και για κυρώσεις αλά καρτ σημειώνοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία για την Κύπρο. «Ειδικά σε ότι αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων. Ενώ δηλαδή, και ορθώς, καταδικάζεται η Ρωσική εισβολή στην  Ουκρανία,  επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως. Ακόμα χειρότερα, καταβάλλονται διαχρονικά προσπάθειες να γίνουν αποδεκτές λύσεις που θέτουν σε ίση μοίρα θύτη και θύμα, αναιρούν ακόμα και την υφιστάμενη κρατική οντότητα της Κύπρου, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής και εποίκισης και θα έθεταν σε τροχιά δορυφοροποίησης την Κύπρο προς την Τουρκία και μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Εθνική ομοψυχία»
Απευθυνόμενος και στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε σε εθνική ενότητα και ομοψυχία. «Είναι βέβαιο ότι ο αγώνας αυτός απαιτεί εθνική ενότητα και ομοψυχία, επιβάλλει συνεχή και συνεπή υπεράσπιση της εθνικής στρατηγικής από όλους μας. Δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε βραχύβιος ο αγώνας αυτός, και είναι ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Είναι όμως αγώνας που οφείλουμε στο έθνος και την συνείδησή μας. Σε τελική ανάλυση, ασχέτως επί μέρους απόψεων, όλες και όλοι την ίδια γαλανόλευκη φανέλα φοράμε!» επισήμανε καταχειροκροτούμενος.

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων»
Αναλύοντας την τακτική της Τουρκίας, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί "Γαλάζιας Πατρίδας" καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της.»

Ο Κώστας Καραμανλής συνέχισε, τονίζοντας ότι «η μεν Ελλάδα ζητά τον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις διαμετρικά αντίθετες με αυτό, απειλεί με πόλεμο και προσφεύγει στην διπλωματία των κανονιοφόρων. Οι πρόσφατες ενέργειες και τοποθετήσεις της ηγεσίας της αποδεικνύουν ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία στην περιοχή »

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες της για διεύρυνση των διπλωματικών της ερεισμάτων, για ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών της, για διαρκή προβολή των επιχειρημάτων της ιδίως προς συμμάχους και εταίρους, όπως ήδη και σωστά πράττει, αναδεικνύοντας την ορθότητα των θέσεών της αλλά και το επιβλαβές της επαμφοτερίζουσας στάσης τους. Και βέβαια για ισχυροποίηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και στήριξη, ηθική και υλική, των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».

« Κι εμείς στρατηγέ μου...»
Ο Κώστας Καραμανλής κατέληξε, λέγοντας: «Έλεγε ο Charles de Gaulle, ο κορυφαίος Γάλλος και ίσως Ευρωπαίος ηγέτης του 20ου αιώνα: "Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τον λαό σου έρχεται πρώτη. Εθνικισμός όταν το μίσος για άλλους έρχεται πρώτο". Εμείς δεν μισούμε κανέναν. Αγαπάμε όμως την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύ και βαθιά. Και υπογράμμιζε ακόμα ο De Gaulle: "Όλη μου τη ζωή είχα μια συγκεκριμένη ιδέα για την Γαλλία". Και εμείς στρατηγέ μου, κατ' αναλογία, μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ελλάδα έχουμε.»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα