Δημοσκόπηση GPO: 13,7% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα για Μήδεια, Λιγνάδη, Κουφοντίνα

Δημοσκόπηση GPO:  13,7% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα για Μήδεια, Λιγνάδη, Κουφοντίνα

Μία ακόμα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της GPO τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στα «Νέα Σαββατοκύριακο», επιβεβαιώνει μια σειρά από σταθερές —και όχι μεταβλητές— του πολιτικού σκηνικού έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας:

α) η εντυπωσιακή, διψήφια, διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται

β) η κυβέρνηση έχει αρχίσει να καταγράφει σημαντική φθορά σε μια σειρά από δευτερεύοντα θέματα, όπως αυτό της υπόθεσης Λιγνάδη

γ) η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά, παγιδευμένη σε δικές τις εσωτερικές αναζητήσεις, όπως συνέβη με το θέμα Κουφοντίνα

δ) ο Φεβρουάριος θα μπορούσε να ονομαστεί «διαβολομήνας» και για τους δύο αντιπάλους. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO είναι στο 13,7%: ΝΔ 36,4%,  ΣΥΡΙΖΑ 22,7%, Κίνημα Αλλαγής 7,1%, ΚΚΕ 6,3%, Ελληνική Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 3%.

Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στην εκλογική επιρροή που είχε το 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά.

Πώς ο Κουφοντίνας γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ Πατήστε εδώ Ακόμα δε πιο μεγάλη είναι η διαφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία:

ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα 47,7% έναντι 24,1% του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό σημαίνει ότι παρά το «φάουλ» της Ικαρίας —διατύπωση του ίδιου του Πρωθυπουργού—, το παρατεταμένο lockdown, τις καταστροφές με την κακοκαρία «Μήδεια» και παρά την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, για την οποία υπάρχουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, το κυβερνών κόμμα διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας (η διαφορά στην προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 13,9%).  

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφει στην ανάλυσή του για «Τα Νέα», ο Διονύσης Νασόπουλος:

«Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι το τοπίο κατά τον προηγούμενο μήνα ήταν το πλέον δύσβατο από την έναρξη του γενικευμένου lockdown, αλλά το καμπανάκι φαίνεται να χτυπά ηχηρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όχι μόνον δεν καταφέρνει να καρπωθεί εκλογικά οφέλη, αντιθέτως υποχωρούν και τα δικά της ποσοστά με αποτέλεσμα η “ψαλίδα” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη στις 13,7 ποσοστιαίες μονάδες (από 13,9 το προηγούμενο δίμηνο).

Η διαφορά που καταγράφεται (ΝΔ 36,4% – ΣΥΡΙΖΑ 22,7%) επιβεβαιώνει εκ νέου το σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και διατηρεί τη ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας. Αλώβητο, άλλωστε παραμένει το εξαιρετικά μεγάλο προβάδισμα του Πρωθυπουργού (47,7%) έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (24,1%) ως προς την καταλληλότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας». Δύο πολιτικά «γεγονότα», καταγράφονται ως κομβικά.

Το πρώτο είναι η υπόθεση του προφυλακισμένου πλέον τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

Ως προς αυτό η ΝΔ έχει δεχθεί πολιτικά ένα πλήγμα καθώς σχηματοποιείται μια πλειοψηφία, έστω και οριακή, η οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με στόχο να συγκαλύψει.

Το δεύτερο είναι η υπόθεση της απεργίας πείνας του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Φαίνεται ότι η πολιτική στοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου του το περασμένο Σάββατο, πίσω από το αίτημα του τρομοκράτη όχι μόνο βρίσκει απέναντι μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, αλλά προκαλεί αποσυσπείρωση και στο κομματικό ακροατήριο:

Η κοινή γνώμη —σε ποσοστό  62,9%, ελαφρά λιγότερο από αυτό της μέτρησης της MRB— καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στον εκβιασμό της μεταγωγής, ενώ το μήνυμα αυτό εκπέμπει και το 37,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!

Πηγή: Protagon.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα