Σακελλαροπούλου: Η Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής

Σακελλαροπούλου: Η Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής

Η θαρραλέα στάση της Σοφίας Μπεκατώρου θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντησή της με την χρυσή Ολυμπιονίκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου: «Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνάντησή τους ήταν μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. «Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι' αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή- ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ' αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή».

Κακλαμανάκης: Απείλησαν τη ζωή μου 2 φορές - Κυκλοφορούσα με φρουρά Αβραμόπουλου

 Οι αποκαλύψεις του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη συνεχίστηκαν αφού μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «μεγάλη ομερτά» μέσα στην ομοσπονδία  Ιστιοπλοΐας και τόνισε πως «δυστυχώς για μένα δεν είναι κάτι που δεν θα περίμενα από αυτή την ομοσπονδία. Τα πάντα έχω δει».

“Είναι αδύνατο να μη γνώριζαν στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζουν ότι έχω καταθέσει ένα εξώδικο με 12 αιτήματα και δεν τα έχουν απαντήσει εδώ και τέσσερις μήνες.

Το 1999 το είχα πει άμεσα τότε, είχε χρειαστεί να κυκλοφορώ με την ασφάλεια του δημάρχου κ. Αβραμόπουλου. Προσπάθησαν να με φιμώσουν ασφαλώς. Δεν θα φτάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μου είχαν πει. Έχουμε τρόπο να το κάνουμε.

Μιλώ για το στενό κύκλο της ομοσπονδίας. Υπάρχει μία αναξιοκρατία και οικογενειοκρατία. Κάποιοι κερδίζουν φήμη, ευκολίες. Για πολλούς είναι κόκκινο πανί και δεν το αντέχουν.

Ο χώρος του ποδοσφαίρου μπορεί να είναι και αγγελικά πλασμένος. Δεν ξέρω τι γίνεται βέβαια. Αλλά αυτά που γίνονται στην ιστιοπλοΐα είναι απίστευτα.

Οκτώ αθλητές έχουν καλέσει ο εισαγγελέας. Έχω μιλήσει μέσα στη Βουλή, με στοιχεία και έγγραφα, με φιλμ επτά λεπτών και θα βγει με περισσότερα. Καταγγέλλονται πρόσωπα και πράγματα. Ασφαλώς και βρίσκονται ακόμα στα πράγματα. Μιλάμε για αιωνόβιους παράγοντες”.

Από την καταγγελία του κου Κακλαμανάκη για σκάνδαλα στο χώρο της ιστιοπλοΐας ξεκίνησε η έρευνα του εισαγγελέα Σιμιτζόγλου.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης υπογράμμισε πως έχει καταθέσει 130 σελίδες, για όλα αυτά για τα οποία έχει μιλήσει στη Βουλή για αυτό άλλωστε υπάρχει και εισαγγελική έρευνα. «Τα στοιχεία που έχουμε είναι επαρκέστατα σε ό, τι αφορά την κατάχρηση εξουσίας διαχρονικά από την ομοσπονδία», είπε και ανέφερε πως είχε κάνει ήδη την κατάθεση του στη Βουλή, πριν η κα Μπεκατώρου του εκμυστηρευτεί την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.

«Με θλίβει απεριόριστα βέβαια αυτό που έχει βιώσει η συναθλήτρια μου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος πως βρήκε την δύναμη και το κουράγιο να γίνει νικήτρια και εκτός θαλάσσης με το θάρρος και την αλήθεια της. Ο κος Κακλαμανάκης έκανε λόγο για φαινόμενα συναισθηματικής και ψυχικής κακοποίησης εντός της Ομοσπονδίας.

«Προσωπικά 33 χρόνια τα βιώνω αυτά. Ψυχικά και συναισθηματικά να με κακοποιούν ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε και αποκάλυψε παράλληλα ότι έχει απειληθεί ακόμη και την ζωή του δύο φορές, από το περιβάλλον της ομοσπονδίας το 1999 και το 2018.

«Είδα πράγματα που δεν έπρεπε, τα έχω καταθέσει στον εισαγγελέα», είπε τονίζοντας πως η παθογένεια εντός του κόλπου της ομοσπονδίας δεν περιορίζεται στην σεξουαλική κακοποίηση της κυρίας Μπεκατώρου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα