Οι μεγάλοι χαμένοι του ανασχηματισμού: Γιατί βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης Βρούτσης, Θεοδωρικάκος

Οι μεγάλοι χαμένοι του ανασχηματισμού: Γιατί βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης Βρούτσης, Θεοδωρικάκος

Ο μεγάλος χαμένος του ανασχηματισμού είναι χωρίς αμφιβολία, ο τέως πια Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο πιο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τα χρόνια που ο πρωθυπουργός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν βρίσκεται πια στην κυβέρνηση και για τους περισσότερους αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη. Εδώ και καιρό οι σχέσεις του τέως Υπουργού Εσωτερικών με το μέγαρο Μαξίμου ήταν σχεδόν παγωμένες. Ο κύριος Μητσοτάκης είχε ενοχληθεί σφόδρα όπως λένε πηγές του περιβάλλοντός του, από τη συμπεριφορά του κυρίου Θεοδωρικάκου και από το γεγονός ότι για όσα στραβά συνέβαιναν στην κυβέρνηση, έβγαζε εκτός τον εαυτό του και έριχνε τις ευθύνες σε άλλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία με τις μάσκες- αλεξίπτωτα για τους μαθητές, που ενώ η γκάφα χρεώνεται στην ΚΕΔΚΕ και στο υπουργείο Εσωτερικών που έκανε τις συνεννοήσεις, τελικά την πλήρωσε η Νικη Κεραμέως που δεν είχε καμία σχέση.

Την ίδια στιγμή οι κακές γλώσσες λένε ότι για ό,τι καλό γινόταν στην κυβέρνηση, προσπαθούσε να το πιστωθεί ο ίδιος. Δεν διαφεύγει της προσοχής των σχολιαστών, ότι το τελευταίο διάστημα ο κύριος Θεοδωρικάκος έλεγε σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση έχει αρρυθμίες και προβλήματα και ότι αυτά αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις, κάνοντας ευθέως κριτική στους χειρισμούς και στην πολιτική του πρωθυπουργού. Αυτές οι επισημάνσεις είναι προφανές ότι έφτασαν στα αυτιά του κύριου Μητσοτάκη και το κλίμα μεταξύ των δύο αντρών έγινε ακόμη χειρότερο.

Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος του ανασχηματισμού είναι ο τέως Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Στον κύριο Βρούτση ο πρωθυπουργός χρεώνει την ιστορία με τα βάουτσερ και το «σκόιλ ελληνικού’, καθώς η επιλογή των ΚΕΚ για να δοθεί η ενίσχυση λόγω κορονοϊού στους ελεύθερους επαγγελματίες, αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο για τη Κυβέρνηση. Είχε δώσει δε αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να χτυπήσει σκληρά την κυβέρνησ.

Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν ο μόνος λόγος. Μεταξύ των δυο ανδρών υπήρχε- όπως λένε οι γνωρίζοντες- και κακή επικοινωνία, ενώ το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη χρεώνει στον κύριο Βρούτση χρεώνεται και τηλεοπτική υπερέκθεση, για την οποία ο πρωθυπουργός πολλές φορές είχε διατυπώσει την ενόχλησή του.

Οι άλλοι μεγάλοι χαμένοι του ανασχηματισμού

Στους χαμένους του ανασχηματισμού είναι και ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος όχι μόνο έχασε τη θέση του υπουργείου του, αλλά δεν βρέθηκε και πουθενά αλλού στην κυβέρνηση και έμεινε εκτός. Στους χαμένους να προστεθεί και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, στον οποίο χρεώνεται κακό κλίμα με τους συνεργάτες του και άστοχες επικοινωνιακές παρεμβάσεις.

Η αναβάθμιση Βορίδη

Ο μεγάλος κερδισμένος του ανασχηματισμού είναι ο νυν πλέον Υπουργός Εσωτερικών και τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Αν και ο κύριος Βορίδης στην πρώτη συγκρότηση της κυβέρνησης δεν είχε δει με καλό μάτι τη συμμετοχή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντούτοις δούλεψε σε χαμηλούς τόνους και παραγωγικά όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, αφού είναι η πρώτη χρονιά εδώ και πολλά χρόνια, που οι αγρότες δεν απείλησαν με κινητοποιήσεις και δεν σήκωσαν ψηλά τους τόνους των διεκδικήσεων.

Ο κύριος Μητσοτάκης εκτίμησε τη δουλειά του κυρίου Βορίδη και τον αναβάθμισε δίνοντάς του το Υπουργείο Εσωτερικών, σε έναν ανασχηματισμό που όπως οι περισσότεροι εκτιμούν πιθανότατα να είναι εκλογικός, άρα η τοποθέτηση του κυρίου Βορίδη σε ένα κατεξοχήν εκλογικό υπουργείο έχει ακόμα μεγαλύτερο συμβολισμό.

Επίσης μεγάλος κερδισμένος του ανασχηματισμού είναι ο εκ νέου Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς το φθινόπωρο οι περισσότεροι τον θεωρούσαν εκτός υπουργείου, και ακόμη και στελέχη του Μαξίμου του είχαν χρεώσει λάθος χειρισμούς στο θέμα του τουρισμού. Παραταύτα ο κύριος Θεοχάρης φαίνεται ότι όλα αυτά τα ξεπέρασε και παραμένει ακλόνητος στην υπουργική καρέκλα, για να διαχειριστεί και φέτος ένα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία Υπουργείο.

Ανασχηματισμός: Ποιοι έφυγαν, ποιοι άλλαξαν και ποιοι είναι οι νέοι;

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα