Ανασχηματισμός: Ποιοι έφυγαν, ποιοι άλλαξαν και ποιοι είναι οι νέοι;

Ανασχηματισμός: Ποιοι έφυγαν, ποιοι άλλαξαν και ποιοι είναι οι νέοι;

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και σηματοδοτεί επανεκκίνηση, ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Στόχος είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μεταρρυθμιστική ταυτότητα του νέου υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να θέλει να προχωρήσει στην ενίσχυση και την «ανανέωση» του κυβερνητικού σχήματος.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου το χαρτοφυλάκιο του Τάκη Θεοδωρικάκου καταλήγει στα χέρια του Μάκη Βορίδη με αναπληρωτή τον Στέλιο Πέτσα, ενώ αλλαγές σημειώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, με τους Άγγελο Συρίγο και Ζέτα Μακρή να αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας στη θέση του Γιάννη Βρούτση, ενώ ο Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Στέλιος Πέτσας αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Ο Μάκης Βορίδης μετακινείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναβαθμίζεται σε υπουργό Εσωτερικών.

Ο Κώστας Σκρέκας αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας, με υφυπουργό τον κ. Γιώργο Αμυρά.

Ο Θόδωρος Λιβάνιος τοποθετείται σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Ο Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπουργείο Τουρισμού παραμένει ο Χάρης Θεοχάρης, με υφυπουργό την Σοφία Ζαχαράκη.

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στο υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με υπουργό τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Αλλαγές δεν υπήρξαν επίσης στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Στο υπουργείο Παιδείας, χαρτοφυλάκιο υφυπουργού πήρε ο Άγγελος Συρίγος.

Ο Σταύρος Καλαφάτης ανέλαβε το Μακεδονίας-Θράκης.

Η Σοφία Βούλτεψη πήρε χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Μετανάστευσης.

Θέση υφυπουργού δημιουργείται στο υπουργείο Ναυτιλίας. Το χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι Γιάννης Βρούτσης και Τάκης Θεοδωρικάκος. έχασαν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών.

Η ορκωμοσία θα γίνει αύριο.

 Δύο είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ανασχηματισμού. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αλλά και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα, ο πρώτος δεν αξιοποιήθηκε ούτε καν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, εν αντιθέσει με τον Γ. Βρούτση ο οποίος θα τοποθετηθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ο κ. Βρούτσης ουσιαστικά χρεώθηκε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας με το περιβόητα «σκοίλ ελικίκου», καθώς επίσης και το γεγονός ότι η απονομή των συντάξεων δεν προχώρησε όπως είχε στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, αυτό είχαν επισημάνει και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν είχαν παραπονεθεί κυρίως για τις προσωρινές συντάξεις των αγροτών.

Την ίδια ώρα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται να «πληρώνει» τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν με τις μάσκες, μολονότι θεωρούνταν από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού από την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούσε τον πρωθυπουργικό θώκο.

Στον αντίποδα αρκετοί είναι οι κερδισμένοι του σημερινού ανασχηματισμού. Προφανώς οι 10 βουλευτές που έλαβαν υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Στους πλέον κερδισμένους βέβαια είναι ο Χρήστος Ταραντίλης που πλέον θα ασκεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κώστας Σκρέκας που αναβαθμίστηκε σε υπουργό Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας τη θέση του Κ. Χατζηδάκη ο οποίος αντικατέστησε τον Γ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, ο Μάκης Βορίδης που πήρε το χαρτοφυλάκιο του Τάκη Θεοδωρικάκου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι κερδισμένοι θεωρούνται και υπουργοί που μέχρι πρότινος εμφανίζοντας με το ένα πόδι εκτός υπουργείου. Όπως για παράδειγμα ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι παρέμειναν στο πόστο τους.

Επίσης ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό πήρε σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο αλλά και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία είχε συγκεντρώσει τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Οι βουλευτές που μπήκαν στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό

Ωστόσο, ο σημερινός ο ανασχηματισμός είναι ο πρώτος με τον οποίο μένουν εκτός κυβέρνησης πρόσωπα που κατείχαν κυβερνητική θέση από τις πρώτες κιόλας ημέρες της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα:

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΑΔΟΥ ΠΛΟΙΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ: ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης;

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού;

 

 

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος

Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα